ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ HASHIMOTO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η νόσος του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό ή υπολειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Με αυτήν την ασθένεια, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή και δεν μπορεί να συνθέσει αρκετές ορμόνες.Tα παρακάτω τρόφιμα περιέχουν μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον θυρεοειδή και την ανοσολογική υγεία και είναι τα ακόλουθα:

1.    Φύκια

Το ιώδιο που βρίσκεται στα φύκια είναι ένα από τα δύο κύρια δομικά στοιχεία της θυρεοειδούς ορμόνης. Τα φύκια είναι μια από τις καλύτερες πηγές διατροφικού ιωδίου και υπάρχουν αρκετοί δημιουργικοί (και νόστιμοι) τρόποι για να το προσθέσετε στη διατροφή σας όπως πιάτα με σούπες σούσι, νουντλς και ψητά θαλασσινά φύλλα.

2.    Βόειο κρέας, κοτόπουλο και άλλες ζωικές πρωτεΐνες

Οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα τα οποία παίζουν έναν τεράστιο ρόλο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η ζωική πρωτεΐνη περιέχει επίσης αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία του θυρεοειδούς, όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και η τυροσίνη.

  • Σελήνιο

Χρησιμοποιείται για τη μετατροπή της Τ4 (τη μορφή αποθήκευσης της θυρεοειδούς ορμόνης) σε Τ3 (την ενεργή μορφή) και για την εξουδετέρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο είναι ένα επιβλαβές οξειδωτικό παραπροϊόν της μετατροπής ιωδίου. Σημαντικές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια Βραζιλίας (περίπου 70-90 mcg ανά καρπό), τα αβγά, οι σαρδέλες, ο σολομός, οι σπόροι Chia, ηλιόσποροι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το αρνίσιο ή μοσχαρίσιο συκώτι και τα μανιτάρια.

  • Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βοηθά στη μετατροπή της Τ4 σε Τ3 ενώ παράλληλα ανιχνεύει πότε τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στον υποθάλαμο είναι χαμηλά. Για τους λόγους αυτούς, η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου συνδέεται με την μειωμένη παραγωγή ορμονών και τον υποθυρεοειδισμό. Ενδεικτικά τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο είναι το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το χοιρινό, τα στρείδια, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τα ρεβίθια, τα κόκκινα φασόλια, η κινόα, η βρώμη, τα κάσιους, οι ηλιόσποροι και το μπρόκολο.

  • Σίδηρος & Τυροσίνη

Ο συνδυασμός του σιδήρου μαζί με το αμινοξύ τυροσίνη ενισχύει τη διαδικασία της μετατροπής της Τ4 σε Τ3. Πλούσιες πηγές τυροσίνης είναι το τυρί, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα αμύγδαλα, οι κολοκυθόσποροι, καθώς και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αντίστοιχα, τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το χοιρινό και τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα όσπρια (ιδίως φασόλια), τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες και τα βερίκοκα, τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και ο αρακάς.

3.    Φυλλώδη λαχανικά

Ο θυρεοειδής σας και ολόκληρο το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξαρτώνται από την ύπαρξη μιας θυρεοειδίτιδα hashimoto & διατροφήσειράς βιταμινών Β που λειτουργούν αποτελεσματικά. Τα φυλλώδη πράσινα φύλλα, όπως το λάχανο, η ρόκα και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών Β που χρειάζονται για να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οι ακόλουθες βιταμίνες Β που βρίσκονται στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι οι εξής:

  • Β1 (Θειαμίνη): βοηθά το σώμα σας να παράγει νέα κύτταρα και να μειώνει το άγχος προστατεύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  • Β2 (Ριβοφλαβίνη): λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι επιζήμιες για ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς σας.
  • Β3 (Νιασίνη): είναι ένα αντιφλεγμονώδες θρεπτικό συστατικό.
  • B9 (Φολικό): Παίζει ρόλο στη σύνθεση και επισκευή του DNA και ενθαρρύνει την ανάπτυξη κυττάρων και ιστών σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς σας.

4.    Σολομός

θυρεοεοδίτιδα hashimoto & διατροφήΤα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον σολομό έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση και τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο. Τα μακράς αλύσου λιπαρά οξέα καταπολεμούν τη συστηματική φλεγμονή που οδηγεί στην θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Βοηθούν επίσης τις ορμόνες του θυρεοειδούς να εισέλθουν στα κύτταρα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η λειτουργία τους. Ο σολομός έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, οι οποίες υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα με πολλούς τρόπους. Η πρόσληψη ω-3 ιχθυέλαιου σε μορφή συμπληρώματος είναι μία λύση για να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε επαρκή ποσότητα.

5.    Αβοκάντο

Τα αβοκάντο περιέχουν 15 γρ. υγιεινών λιπών όπως το ελαϊκό οξύ και 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα (συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, του σιδήρου, του ψευδαργύρου, της βιταμίνης Κ και του φολικού οξέος) που καταστέλλουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

6.    Φρούτα και λαχανικά

Τα πορτοκαλί φρούτα και  λαχανικά, όπως το πορτοκάλι, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και για την μεταφορά της ενεργού μορφής της θυρεοειδούς ορμόνης στα κύτταρα.

 

 

 

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ & ΟΦΕΛΗ

Ο θηλασμός προφανώς δεν αποτελεί νέο ζήτημα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση της δημόσιας υποστήριξης των γυναικών που θηλάζουν. Γνωρίζατε ότι η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στη χώρα μας, είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον θηλασμό;

Οι προσωπικές στιγμές ανάμεσα στην μαμά και το μωρό έχουν σημαντικά οφέλη για τη διατροφή και την υγεία τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, αλλά δυστυχώς δεν είναι σε θέση να το κάνουν όλες οι γυναίκες – κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση και ακόμα και να στιγματίσει κάποιες γυναίκες.

μητρικός θηλασμός & οφέληΣκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να πάρουν την καλύτερη απόφαση για το σώμα τους και τα μωρά τους, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά στις συνθήκες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις γυναίκες από το να θηλάσουν, στο πως να τροφοδοτήσουν τον οργανισμό τους σωστά ώστε να έχουν γάλα και στα πολλά οφέλη για που έχει ο θηλασμός, τόσο για την υγεία της μαμάς όσο και του μωρού.

Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συστήνει στις γυναίκες να θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και στη συνέχεια να συνεχίσουν να συμπληρώνουν την διατροφή του μωρού με μητρικό γάλα για τουλάχιστον 12 μήνες. Το μητρικό γάλα αποτελεί την φυσική και αδιαμφισβήτητα την ιδανικότερη τροφή για το μωρό, εξασφαλίζοντας του την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Υπερέχει σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα γάλατα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατά του, διότι:

  • Περιέχει την ιδανική ποσότητα και ποιότητα θρεπτικών συστατικών και είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του βρέφους. Επίσης, μεταβάλλεται συνεχώς για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού, καθώς αυτό μεγαλώνει.
  • Μεταφέρει αρώματα και γεύσειςαπό τη διατροφή του γονέα στο παιδί διευκολύνοντας την εξοικείωσή του με τις καινούριες τροφές που θα προστεθούν αργότερα στη διατροφή του.
  • Βοηθά ώστε να έρθει το βρέφος σε επαφή με ίχνη από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα, και να αποκτήσει έτσι το έντερό του σταδιακά ανοχή σε αυτές.

Το μητρικό γάλα αποτελείται κατά 85 % από νερό, ενώ περιέχει 3 – 5 % λιπαρά, 0,8 – 0,9 % πρωτεΐνη, 6,9 – 7,2 % υδατάνθρακες (λακτόζη) και 0,2% ανόργανα συστατικά. Επίσης, τα 100 ml παρέχουν 60-75 kcal.

Το μητρικό γάλα με τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που παρέχει προσφέρει ταχεία μητρικός θηλασμός & οφέληανάπτυξη, προστασία έναντι των μολύνσεων, ενίσχυση της ανάπτυξης του γαστρεντερικού σωλήνα και της άμυνας του ξενιστή. Τα  αντιμικροβιακά και ανοσορρυθμιστικά αποτελέσματα του συμβάλλουν στην υγεία κατά την περίοδο που το βρέφος θηλάζει. Ο θηλασμός μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση ενάντια σε διάφορα χρόνια νοσήματα, σε αντίθεση με την τεχνητή σίτιση και την απουσία θηλασμού, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι σημαντικά τόσο για το παιδί και τη μητέρα όσο και για την οικογένεια, το σύστημα υγείας και το περιβάλλον.
Τα οφέλη είναι μεγαλύτερα όταν ο θηλασμός είναι αποκλειστικός (δηλαδή όταν το μωρό λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα και κανένα άλλο υγρό) και όταν γίνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όποια και να είναι η διάρκεια του μητρικού θηλασμού, είναι ευεργετικός για το βρέφος.

Η διάρκεια του θηλασμού συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα και γραμμικά με τον κίνδυνο υπερβολικού βάρους αφού βάσει ερευνών ο κίνδυνος περιττού βάρους μειώνεται κατά 4% για κάθε μήνα θηλασμού και ότι ο θηλασμός συνδέεται με μείωση του κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας.

Επίσης, ο θηλασμός μπορεί να παίξει προστατευτικό ρόλο κατά της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2  κατά την ενηλικίωση. Τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι σημαντικά χαμηλότερα στα βρέφη που τρέφονται με μητρικό γάλα (μείωση κινδύνου κατά 15 – 30%). Όσον αφορά στο διαβήτη, σε βρέφη που δε θήλασαν, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ήταν 33% μέσα στα 20 πρώτα χρόνια ζωής. Γιατί ο θηλασμός μπορεί να είναι δύσκολος για μερικές γυναίκες; Παρόλο που όλοι οι ειδικοί υγείας προτείνουν το θηλασμό, δεν είναι εφικτός για όλες τις νέες μητέρες. Μερικές ασθένειες μπορεί να κρατήσουν μια μαμά μακριά από τον θηλασμό, όπως μια γενετική μεταβολική διαταραχή γνωστή ως γαλακτοζαιμία, ο ιός HIV, ο Τ – λεμφοτρόπος ιός (τύπου Ι ή ΙΙ) και ο ιός Ebola. Οι μολύνσεις του μαστού και η χαμηλή ή υψηλή παροχή γάλακτος θα μπορούσαν επίσης να καταστήσουν δύσκολο ή δυσάρεστο τον συνεχή θηλασμό. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε προβλήματα, ειδικά πόνο κατά το θηλασμό, ώστε να μπορείτε να βρείτε μαζί τις πιθανές λύσεις.

Βέβαια, βάζοντας για λίγο τις συστάσεις στην άκρη, οι νέες μητέρες πρέπει να κάνουν ό, τι τις κάνει να αισθάνονται άνετα! Κάποιες μπορεί να θηλάζουν μέχρι και το πρώτο έτος ή και λίγο παραπάνω, ενώ άλλες μόνο για τρεις μήνες, ανάλογα με την παροχή γάλακτος και τον τρόπο ζωής τους. Όσο και αν είναι το διάστημα, είναι σίγουρο πως οι επιδράσεις του θα είναι ευεργετικές!