ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΦΑΣΟΛΙΩΝ;;;

Τα κοινά φασόλια (Phaseolus vulgaris) αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά όσπρια, για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο σε όλο τον κόσμο. Ανήκουν στα εαρινά ψυχανθή και καλλιεργούνται τόσο για τους χλωρούς λοβούς τους όσο και για τα ξερά σπέρματά τους. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής φασολιών είναι  η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Κίνα. Το γένος Phaseolus κατάγεται από την τροπική Ν. Αμερική όπου καλλιεργούνταν πριν από 10,000 χρόνια περίπου και περιλαμβάνει πάνω από 30 είδη. Συνεπώς, τα φασόλια αποτελούσαν ανέκαθεν σημαντικό κομμάτι της διατροφής των ανθρώπων και μάλιστα ο ελληνικός λαός τα αποκαλούσε «κρέας του φτωχού».

Κατηγορίες φασολιών

Σύμφωνα με τις γενικές κατευθυντήριες οδηγίες, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, πρέπει να καταναλώνουμε τρεις μικρομερίδες οσπρίων την εβδομάδα, στα οποία καλό είναι να περιλαμβάνεται κάποια κατηγορία φασολιών. Τα είδη των φασολιών είναι τα λευκά φασόλια, τα κόκκινα, τα ρεβίθια, οι γίγαντες, τα μαυρομάτικα κ.α. Τα φασόλια είναι πολυμορφικά με την έννοια ότι έχουν μια ποικιλία διαφορετικών τύπων, επομένως ανάλογα με την ποικιλία, το χρώμα τους μπορεί να είναι κίτρινο, πράσινο ή και μαύρο.

Ποια είναι η διατροφική αξία των φασολιών;

Τα φασόλια χωρίζονται στις δύο κατηγορίες των πράσινων φασολιών (χλωρά φασολάκια) και των ξερών.

  • Τα πράσινα φασολάκια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, μαγγάνιου, βιταμίνης Α, φυτικών ινών, καλίου, φολικού ποια είναι η θρεπτική αξία των φασολιών;;;οξέος και σιδήρου. Είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, χαλκού, ασβεστίου, φωσφόρου, πρωτεϊνών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και νιασίνης. Ένα φλιτζάνι φασολάκια αποδίδει το 16,6% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη A, μαζί με το 20,2% της ημερήσιας τιμής για τη βιταμίνη C. Από μια άλλη οπτική γωνία, τα πράσινα φασολάκια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν μετρήσιμη ποσότητα οξαλικών αλάτων, φυσικές ουσίες που έχουν βρεθεί στα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο. Τα οξαλικά άλατα μπορούν, σπανίως, να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με ήδη υπάρχοντα προβλήματα στα νεφρά ή στη χοληδόχο κύστη, καλό είναι να περιορίζουν την κατανάλωση πράσινων φασολιών. Τα οξαλικά άλατα μπορεί επίσης να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Έτσι, τα άτομα που επιδιώκουν να αυξήσουν το ασβέστιο, χρήσιμο είναι να αποφεύγουν τα πράσινα φασολάκια, ή εάν παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου, μπορούν να τα καταναλώνουν 2-3 ώρες πριν ή μετά τη λήψη συμπληρωμάτων τους.
  • ποια είναι η θρεπτική αξία των φασολιών;;;Τα ξερά φασόλια από την άλλη αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή κι αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή συγκαταλέγονται μεταξύ των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα. Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, ωστόσο όπως συμβαίνει με σχεδόν όλες τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν είναι υψηλής βιολογικής αξίας, συγκριτικά με αυτή που προέρχεται από τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει καθώς στην πρωτεΐνη αυτή λείπει το απαραίτητο αμινοξύ μεθειονίνη. Το αμινοξύ αυτό υπάρχει όμως σε μια άλλη κατηγορία φυτικής προέλευσης τροφίμων, τα δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι κ.α.), καθώς και στους ξηρούς καρπούς. Συνδυάζοντας λοιπόν στο πιάτο μας φασόλια με δημητριακά παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος. Επίσης τα φασόλια αποτελούν πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Ένα φλιτζάνι μας καλύπτει περισσότερο από το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.

Ποια τα οφέλη τους στην υγεία;

Τα φασόλια παρουσιάζουν αρκετά οφέλη για την υγεία, όπως στην διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος αλλά και στην καλύτερη υγεία του παχέος εντέρου. Ακόμη, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες επηρεάζουν θετικά τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, οι σημαντικές ποσότητες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχουν, βοηθούν στην επιτάχυνση της διέλευσης της τροφής από τον πεπτικό σωλήνα και κατ’ επέκταση στη διευκόλυνση των κενώσεων. Επομένως, η κατανάλωση φασολιών συμβάλλει και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και άλλες συνθήκες που πλήττουν το πεπτικό σύστημα. Επιπρόσθετα, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης ειδικά στα ξερά φασόλια βοηθά στη μείωση του γλυκαιμικού φορτίου της διατροφής. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στα φασόλια, τα καθιστά ιδανική τροφή για την πρόληψη του διαβήτη. Επιπλέον, η κατανάλωση των φασολιών δρα προστατευτικά για την καρδιά, λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα φασόλια, ιδιαίτερα τα μαυρομάτικα, παρέχουν επαρκή ποσότητα σιδήρου (μη αιμικού), ωστόσο πολλές φορές λόγω του συνδυασμού των τροφών δεν απορροφάται. Είναι απαραίτητο λοιπόν να συνοδεύονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως πορτοκάλι ή κόκκινη πιπεριά, β-καροτένιο όπως το καρότο και το μηλικό οξύ όπως το λευκό κρασί ή το μηλόξυδο, γιατί οι ουσίες αυτές αυξάνουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου κατά τρεις φορές περισσότερο.

Πως μπορούμε να τα συνδυάσουμε στη διατροφή μας;

Οι μορφές στην οποίες παρουσιάζονται τα φασόλια είναι σε κονσέρβες, κατεψυγμένα και φρέσκα. Παρόλο που στα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα φασόλια διατηρείται το περιεχόμενο τους σε φυτικές ίνες και σε αντικαρκινικές δράσεις των διαφόρων φλαβονοειδών, καλό είναι να προτιμώνται τα φρέσκα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να καταναλωθούν τα φασόλια όπως αναφέρονται παρακάτω:

  • Σαλάτα, αποτελώντας ένα θρεπτικό γεύμα. Μια σαλάτα μπορεί να αποτελείται από ένα συνδυασμό οποιουδήποτε είδους βρασμένα ποια είναι η θρεπτική αξία των φασολιών;;;φασόλια όπως μαυρομάτικα μαζί με βότανα, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα λαχανικά ή φρούτα καθώς και κοτόπουλο ή τόνο σε νερό.
  • Σούπα. Συνδυάστε τα αγαπημένα σας φασόλια και λαχανικά, σιγοβράστε τα για 30-40 λεπτά, προσθέστε μερικά βότανα, λίγο χυμό λεμονιού, αρωματικά συστατικά όπως κρεμμύδι ή σκόρδο και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το μπλέντερ μετατρέψτε την σε βελουτέ απολαμβάνοντας έτσι μια σούπα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Μπιφτέκια από φασόλια. Τα μπιφτέκια αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν λευκά φασόλια ή γίγαντες τα οποία ομογενοποιούμε με τα μπαχαρικά, λίγο κρεμμύδι και λίγο ελαιόλαδο και μπορούν να συνοδευτούν με αραβική πίτα και σως γιαουρτιού αποτελώντας ένα θρεπτικό γεύμα.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φασόλια (π.χ. 2-3 κουταλιές ρεβίθια) σε φαγητά όπως καστανό ρύζι. Αν θέλετε να ενισχύσετε το πιάτο σας με ακόμη περισσότερο διατροφικούς «θησαυρούς» μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια Αιγίνης, αμυγδαλόψιχα και σταφίδες.

 

 

ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ;;;

Τα αυγά αποτελούν μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, ωστόσο επειδή έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση της χοληστερίνης, πολλοί από εμάς έχουμε οδηγηθεί στον περιορισμό ή ακόμη και στον αποκλεισμό τους από την διατροφή μας.

Ένα αυγό απαρτίζεται από τρία μέρη. Τα δυο πιο σημαντικά είναι ο κρόκος και το ασπράδι. Ο κρόκος περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών. Το ασπράδι αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, την αλβουμίνη.

Ποια είναι η θρεπτική τους αξία;

Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύ, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Επίσης το ασπράδι των αυγών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Σχετίζεται η κατανάλωση αυγών με την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου (CVD);

Tα αυγά, ειδικά ο κρόκος, αποτελούν πέρα των άλλων μια από τις πλουσιότερες πηγές χοληστερόλης στη διατροφή (1 αυγό περιέχει περίπου τελικά τα αυγά αυξάνουν την χοληστερίνη;;;200 mg χοληστερόλης), γεγονός που έχει ενοχοποιήσει την κατανάλωση τους για αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Οι πιο πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν συνήθως έλλειψη συσχέτισης μεταξύ της διατροφικής χοληστερόλης ή / και της πρόσληψης αυγών και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στο γενικό πληθυσμό.

Εντούτοις, φαίνεται να υπάρχει μια πιο συνεπής σχέση μεταξύ πρόσληψης αυγών και  καρδιαγγειακής νόσου σε διαβητικούς, που όμως δεν απαντάται πάντοτε. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτός ο κίνδυνος στους διαβητικούς μπορεί να σχετίζεται με την περιεκτικότητα σε φωσφατιδυλοχολίνη των αυγών και όχι με τη χοληστερόλη, καθώς η διαιτητική χοληστερόλη αποδεικνύεται ότι απορροφάται ελάχιστα σε παχύσαρκους και ανθεκτικούς στην ινσουλίνη πληθυσμούς σε σύγκριση με τα φυσιολογικού βάρους άτομα.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός λαμβάνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές, ενώ το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Η χοληστερόλη δε που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη) δεν επηρεάζει σύμφωνα με νεότερες έρευνες τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ειδικά η χοληστερόλη του αυγού την επηρεάζει σε πολύ μικρό βαθμό.

Αντίθετα υπάρχουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης (πχ. κρέατα, φρέσκο βούτυρο, τυριά και φαγητά ή γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος), που λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητα τους σε κορεσμένο λίπος σε σύγκριση με τα αυγά, μπορεί να οδηγήσουν πολύ περισσότερο στην αύξηση της χοληστερόλης στον ορό και κατ’ επέκταση των λιπιδίων, αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες, που έχουν εξετάσει τις επιδράσεις της προσλαμβανόμενης χοληστερόλης από αυγά υπό συνθήκες απώλειας και συντήρησης βάρους, έχουν δείξει αυξήσεις της ΗDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη), μικρή αύξηση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και αμελητέα επίδραση στην αναλογία LDL χοληστερόλη / HDL χοληστερόλη. Συνολικά, έχει αποδειχθεί ότι η πρόσθετη διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του ορού, και σε ορισμένες περιπτώσεις, φαίνεται να βελτιώνει το προφίλ σωματιδίων λιποπρωτεϊνών και τη λειτουργικότητα της HDL.

Πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε;

τελικά τα αυγά αυξάνουν την χοληστερίνη;;;Σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις, είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλώνει κανείς έως και 3 αυγά καθημερινά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση, αφού η παραπάνω εκτίμηση αφορά άτομα που είναι υγιή και σχετικά δραστήρια στην καθημερινότητα τους.

Τέλος, χρήσιμο είναι να συνδυάζετε την κατανάλωση αυγών με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (πχ. λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης), οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερίνη των τροφών. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, χωρίς να επηρεάζονται τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ;;;

Τι περιέχει πραγματικά το συμπλήρωμα  πρωτεΐνης σας;

πως να επιλέξω συμπλήρωμα πρωτεΐνης;;;Η προσθήκη σκόνης πρωτεΐνης στην καθημερινή σας ρουτίνα θεωρείται συχνά ένας γρήγορος και βολικός τρόπος για να ενισχύσετε την πρόσληψη αυτού του απαραίτητου θρεπτικού συστατικού. Αλλά γνωρίζετε τι κρύβεται στη σκόνη πρωτεΐνης σας; Αν ρίξετε μια γρήγορη ματιά στην ετικέτα, πιθανόν να εντοπίσετε μερικά γνωστά συστατικά, όπως ορός γάλακτος, καζεΐνη, πρωτεΐνη μπιζελιού ή σόγια. Αλλά αν συνεχίσετε να διαβάζετε, μπορείτε να παρατηρήσετε μερικά άλλα συστατικά, πολλά από τα οποία ακούγονται σαν να ανήκουν σε ένα εργαστήριο χημείας και όχι στο ράφι της κουζίνας σας. Από τα πληρωτικά μέσα στα πυκνωτικά τροφίμων μέχρι τα τεχνητά γλυκαντικά, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο συνηθισμένα συστατικά που υπάρχουν στις σκόνες πρωτεΐνης, καθώς και στο πώς να επιλέξουμε το καλύτερο συμπλήρωμα πρωτεΐνης την επόμενη φορά.

6 ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΝΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ

  1. Ορός γάλακτος / καζεΐνη

Ο ορός γάλακτος και η καζεΐνη είναι δύο τύποι πρωτεϊνών που βρίσκονται στο γάλα και είναι από τις πιο κοινές πηγές πρωτεΐνης σε πολλά συμπληρώματα. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αφομοιώνεται πολύ γρήγορα στο σώμα ενώ η καζεΐνη πέπτεται πολύ πιο αργά. Ωστόσο, και οι δύο μπορεί είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την οικοδόμηση μυών και την επισκευή των ιστών. Αυτές οι πρωτεΐνες του γάλακτος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, ένα σάκχαρο του γάλακτος που πολλοί αδυνατούν να αφομοιώσουν. Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, η κατανάλωση σκόνης πρωτεΐνης με ορό γάλακτος ή καζεΐνη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως αέρια, φούσκωμα, πόνο στο στομάχι και διάρροια. Οι φυτικές σκόνες πρωτεΐνης που παρασκευάζονται από συστατικά όπως κάνναβη, μπιζέλι, καστανό ρύζι ή σπόρους chia μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση, αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να ανεχτείτε προϊόντα με βάση το γάλα.

  1. Γαλακτοκομικά στερεά

Ο όρος “στερεά γάλακτος” αναφέρεται στα μη-υγρά συστατικά του γάλακτος, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, της λακτόζης και ορισμένων μετάλλων. Τα στερεά γάλακτος χρησιμοποιούνται συχνά ως διογκωτικά στις σκόνες πρωτεΐνης και περιέχονται συνήθως σε προϊόντα χαμηλής ποιότητας, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους. Συνεπώς, τα στερεά γάλακτος που βρίσκονται στις σκόνες πρωτεΐνης έχουν λίγα οφέλη για την υγεία. Η πρωτεΐνη δεν απορροφάται ούτε χρησιμοποιείται καλά από το σώμα και η λακτόζη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όσους δεν είναι σε θέση να την αφομοιώσουν. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να παραλείψετε προϊόντα που περιέχουν στερεά γάλακτος όταν είναι δυνατόν.

  1. Τεχνητά γλυκαντικά

Είναι όλο και περισσότερο κοινά σε πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Συχνά χρησιμοποιούνται ως ένας γρήγορος πως να επιλέξω συμπλήρωμα πρωτεΐνης;;;τρόπος για να ενισχυθεί η γεύση των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης χωρίς να μεταβάλλεται σημαντικά το θρεπτικό προφίλ, Παρόλο που η χρήση αυτών των προϊόντων παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά όπως η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, η νεοτάμη και η ακεσουλφάμη-Κ θεωρούνται ασφαλή από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Ωστόσο, αρκετές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου, στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στο σωματικό βάρος. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται με προσοχή ή να επιλέγετε τα φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια.

  1. Πληρωτικά μέσα

Πληρωτικά μέσα όπως το ψύλλιο, η κυτταρίνη ή το αλεύρι καρύδας προστίθενται σε πολλά προϊόντα από τους κατασκευαστές που επιδιώκουν να αυξήσουν τα κέρδη τους μειώνοντας το κόστος. Αν και αυτά τα συστατικά δεν είναι απαραιτήτως επιβλαβή, μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι ένα προϊόν έχει χαμηλή ποιότητα. Σε μερικούς, μπορεί επίσης να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα ή πρήξιμο.

  1. Πυκνωτικά τροφίμων

Πυκνωτικοί παράγοντες όπως το κόμμι ξανθάνης, η δεξτρίνη, το αραρούτι ή η ζελατίνη χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την υφή πολλών προϊόντων διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης. Όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, αυτά τα συστατικά μπορούν να επηρεάσουν την κανονικότητα, την υγεία του εντέρου και την πέψη. Ορισμένα προέρχονται επίσης από κοινά αλλεργιογόνα όπως το σιτάρι, η σόγια, τα γαλακτοκομικά ή το καλαμπόκι, τα οποία μπορεί να είναι δημιουργούν πρόβλημα σε όσους έχουν ευαισθησία στα συστατικά αυτά.

  1. Φυτικά έλαια

Πολλές σκόνες πρωτεΐνης περιέχουν φυτικά έλαια για τη βελτίωση της γεύσης και της υφής, κάνοντας το τελικό προϊόν πιο πλούσιο. Δυστυχώς, αυτά τα έλαια είναι επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να περιέχουν υδρογονωμένα λίπη, επίσης γνωστά ως trans λιπαρά. Τα trans λιπαρά μπορεί να είναι επιζήμια για διάφορες πτυχές της υγείας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η αυξημένη πρόσληψη των trans λιπαρών μπορεί να συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η American Heart Association συνιστά τη μείωση της πρόσληψης trans λιπαρών, περιορίζοντας την κατανάλωση των τηγανισμένων τροφών, των υδρογονωμένων ελαίων και των επεξεργασμένων συστατικών όποτε είναι δυνατόν.

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη σκόνη πρωτεΐνης;;;

Μετά την αποκωδικοποίηση των συστατικών της σκόνης πρωτεΐνης σας, ίσως να αναρωτιέστε πώς να επιλέξετε το καλύτερο προϊόν την επόμενη φορά που θα αγοράσετε συμπληρώματα. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την καλύτερη σκόνη πρωτεΐνης:

  • Ελέγξτε την ετικέτα των συστατικών και αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά.
  • Επιλέξτε μια σκόνη πρωτεΐνης που είναι απαλλαγμένη από τεχνητά αρώματα, πρόσθετα και πληρωτικά μέσα.
  • Επιλέξτε σκόνες πρωτεΐνης χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητά γλυκαντικά.
  • Αναζητήστε προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε δοκιμές τρίτων για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια.
  • Επιλέξτε προϊόντα χωρίς γενετικά τροποποιημένα συστατικά, και βιώσιμα προϊόντα, όποτε είναι δυνατόν.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για την αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών. Είτε προέρχονται από τρόφιμα είτε από συμπληρώματα, είναι σημαντικό να είστε βέβαιοι ότι λαμβάνετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα για να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας και η επιλογή μιας σκόνης πρωτεΐνης χωρίς πληρωτικές ουσίες, πρόσθετα και χημικά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε.