ΟΙ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ “ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ”

Οι γλυκοπατάτες έχουν συνήθως πορτοκαλί σάρκα, αν και υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο με διάφορα χρώματα όπως λευκό, κρέμ, κίτρινο, κοκκινωπό μωβ και βαθύ μωβ. Σύμφωνα με το όνομά τους, οι γλυκοπατάτες έχουν μια φυσικά γλυκιά γεύση, η οποία ενισχύεται περαιτέρω μέσω μεθόδων μαγειρέματος όπως το ψήσιμο. Είναι επίσης μία από τις κορυφαίες πηγές β-καροτένιου – πρόδρομης ένωσης της βιταμίνης Α, είναι πολύ θρεπτικές και πλούσιες σε φυτικές ίνες.

 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου. Παρακάτω αναφέρονται οι βιταμίνες και τα μέταλλα που έχουν οι γλυκοπατάτες σε μεγάλη περιεκτικότητα:

οι γλυκοπατάτες στο μικροσκόπιοΒιταμίνη Α: Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, το οποίο μετασχηματίζεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας μόνο 100 γρ. γλυκοπατάτας.

Βιταμίνη Β5: Επίσης γνωστή ως παντοθενικό οξύ, και βρίσκεται σε σχεδόν όλα τα τρόφιμα.

Βιταμίνη Β6: Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών των τροφών σε ενέργεια.

Βιταμίνη C: Ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των κοινών κρυολογημάτων και να βελτιώσει την υγεία του δέρματος.

Βιταμίνη Ε: Μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από οξειδωτική βλάβη.

Κάλιο: Πρόκειται για σημαντικό ιχνοστοιχείο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μαγγάνιο: Ένα ιχνοστοιχείο που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό.

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ Ή ΠΑΤΑΤΑ

Συγκρίνοντας και τα δυο είδη πατάτας μεταξύ τους, βλέπουμε ότι και οι δύο βρασμένες και χωρίς φλούδα, περιέχουν παρόμοιες ποσότητες νερού, υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών.

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν υψηλότερες ποσότητες σακχάρων, φυτικών ινών και έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης ως αποτέλεσμα του ανθεκτικού αμύλου και της περιεκτικότητας σε διαλυτές φυτικές ίνες.

Και οι δύο είναι καλές πηγές βιταμίνης C και καλίου, αλλά οι γλυκοπατάτες παρέχουν επίσης εξαιρετικές ποσότητες βιταμίνης Α.

Από την άλλη πλευρά, οι απλές πατάτες περιέχουν γλυκοαλκαλοειδή, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή σε μεγάλες ποσότητες.

Συμπερασματικά, οι γλυκοπατάτες έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, αποτελούν καλύτερη πηγή φυτικών ινών και παρέχουν παρόμοια ή ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και ανόργανων συστατικών (κυρίως βιταμίνης Α) από τις συνηθισμένες πατάτες. Βάσει των παραπάνω, αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή από τις συνηθισμένες πατάτες.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Πρόληψη Ανεπάρκειας Βιταμίνης Α

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει προσωρινή και μόνιμη βλάβη στα μάτια και ακόμη και να οδηγήσει σε τύφλωση. Μπορεί επίσης να καταστείλει την ανοσολογική λειτουργία οι γλυκοπατάτες στο μικροσκόπιοκαι να αυξήσει τη θνησιμότητα, ειδικά μεταξύ των παιδιών, των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν.

Οι γλυκοπατάτες αποτελούν μια εξαιρετική πηγή β – καροτένιου υψηλής βιοδιαθεσιμότητας που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας. Η ένταση του κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος της γλυκοπατάτας συνδέεται άμεσα με την περιεκτικότητα σε β-καροτένιο. Οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες έχει αποδειχθεί ότι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αυξάνουν τα επίπεδα βιταμίνης Α σε σύγκριση με άλλες πηγές β-καροτένιου, καθώς περιέχουν trans β-καροτένιο, το οποίο είναι εξαιρετικά βιοδιαθέσιμο. Αυτό καθιστά την κατανάλωση γλυκοπατάτας εξαιρετική στρατηγική κατά της ανεπάρκειας βιταμίνης Α.

Ισορροπία στα επίπεδα σακχάρου

Η ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η έκκριση ινσουλίνης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του διαβήτη. Ένας συγκεκριμένος τύπος γλυκοπατάτας, με λευκό δέρμα και σάρκα (Caiapo), έχει προταθεί για τη βελτίωση των διαβητικών συμπτωμάτων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.Η γλυκοπατάτα Caiapo μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τα επίπεδα LDL-χοληστερόλης νηστείας, καθώς και να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ανά 100g Ποσότητα
Θερμίδες 86
Νερό 77 %
Πρωτείνη 1.6 g
Υδατάνθρακες 20.1 g
Ζάχαρη 4.2 g
Φυτικές Ίνες 3 g
Λίπη 0.1 g
Ακόρεστα 0.02 g
Μονοακόρεστα 0 g
Πολυακόρεστα 0.01 g
Ω-3 0 g
Ω-6 0.01 g
Trans λιπαρά ~

Επομένως, οι γλυκοπατάτες αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για όλους, και ιδιαίτερα για άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Α και με διαβήτη. Είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή και είναι καλό να την συμπεριλάβετε στη διατροφή σας!