5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ

Τα τελευταία χρόνια, το αβοκάντο έχει γίνει ένα απίστευτα δημοφιλές τρόφιμο. Συχνά, αναφέρεται ως υπερ-τροφή, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του για την υγεία. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβοκάντο που διαφέρουν σε σχήμα και χρώμα – από σχήμα αχλαδιού σε στρογγυλό και από πράσινο έως μαύρο. Τα αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικά και περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων 20 διαφορετικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών.

Παρακάτω θα βρείτε 5 πράγματα που δε γνωρίζατε για το αβοκάντο:

 1. Είναι Εξαιρετικά Θρεπτικό 

Τα 100 γρ. αβοκάντο περιέχουν:

 • 26 % της ΣΗΠ για βιταμίνη Κ
 • 20 % της ΣΗΠ για φολικό οξύ
 • 17 % της ΣΗΠ για βιταμίνη C
 • 14 % της ΣΗΠ για κάλιο
 • 14 % της ΣΗΠ για βιταμίνη Β5
 • 13 % της ΣΗΠ για βιταμίνη Β6
 • 10 % της ΣΗΠ για βιταμίνη Ε

*ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και βιταμινών Α, Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη) και Β3 (νιασίνη).

Επίσης, τα 100 γρ. αβοκάντο έχουν 160 θερμίδες, 2 γρ. πρωτεΐνης και 15 γρ. λίπους. Παρόλο που περιέχουν 9 γρ. υδατάνθρακες, τα 7 από αυτά είναι φυτικές ίνες, καθιστώντας το αβοκάντο ένα τρόφιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ακόμη, τα αβοκάντο δεν περιέχουν χοληστερόλη ή νάτριο και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

 1. Περιέχει Περισσότερο Κάλιο από τις Μπανάνες

Το κάλιο είναι μια θρεπτική ουσία, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν σε ικανοποιητικά επίπεδα στον οργανισμό τους. Τα αβοκάντο έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Τα 100 γρ. αβοκάντο, περιέχουν 3,5 γρ. καλίου, δηλαδή το 14% της ΣΗΠ, σε σύγκριση με το 10% που περιέχεται στις μπανάνες, οι οποίες είναι ένα τυπικό τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη καλίου συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρική ανεπάρκεια

 1. Αποτελείται από Μονοακόρεστα Λιπαρά Οξέα

Το αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Στην πραγματικότητα, το 77% των θερμίδων του προέρχονται από το λίπος που περιέχει, καθιστώντας το ένα από τα πιο λιπαρά φυτικά τρόφιμα που υπάρχουν. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στο αβοκάντο προέρχεται  από το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που είναι επίσης το κύριο συστατικό του ελαιολάδου και είναι υπεύθυνο για πολλά οφέλη για την υγεία μας. Το ελαϊκό οξύ έχει συσχετιστεί με μείωση των φλεγμονών και φαίνεται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο. Επίσης, το λίπος του αβοκάντο είναι ανθεκτικό στην οξείδωση που προκαλείται από τη θερμότητα, καθιστώντας το λάδι αβοκάντο υγιεινό και ασφαλές για χρήση στο μαγείρεμα.

 1. Περιέχει Φυτικές Ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι μια άλλη θρεπτική ουσία που υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο αβοκάντο. Βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου, κρατούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συνδέονται στενά με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών. Τα 100 γρ. αβοκάντο περιέχουν 7 γρ. φυτικών ινών, δηλαδή το 27 % της ΣΗΠ.

 1. Η Κατανάλωση Αβοκάντο Μειώνει τα Επίπεδα Χοληστερόλης και Τριγλυκεριδίων

Είναι γνωστό ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, αρτηριακής πίεσης και διαφόρων άλλων παραγόντων, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία. Αρκετές ελεγχόμενες μελέτες σε ανθρώπους, έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις του αβοκάντο σε ορισμένους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι τα αβοκάντο μπορούν:

 • Να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.
 • Να μειώσουν τα τριγλυκερίδια αίματος έως και 20%.
 • Να ελαττώσουν την LDL χοληστερόλη  έως και 22%.
 • Να αυξήσουν την HDL (την “καλή”) χοληστερόλη έως και 11%.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο, γεμάτο θρεπτικά συστατικά, πολλά από τα οποία λείπουν από τη σύγχρονη διατροφή. Βοηθά στην απώλεια βάρους, στην καλή υγεία της καρδιάς και τέλος, έχει πολύ ωραία γεύση, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό. Για όλους τους παραπάνω λόγους, προσπαθήστε να το εντάξετε στη διατροφή σας!

ΟΣΑ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

όσα δε γνωρίζατε για τη μαύρη σοκολάτα

 

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας. Φτιαγμένη από τον σπόρο του κακάο, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εάν αγοράζετε ποιοτική μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τότε στην πραγματικότητα είναι αρκετά θρεπτική. Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα διαλυτών ινών και είναι πλούσια σε μέταλλα.

 

Παρακάτω αναφέρονται 5 οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία, που επιβεβαιώνονται από έρευνες διατροφής.

 • Είναι πολύ θρεπτική

Ένα κομμάτι 100 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας με 70-85% κακάο περιέχει:

 • 11 γραμμάρια διαιτητικών ινών
 • 67% της ΣΗΠ για σίδηρο
 • 58% της ΣΗΠ για το μαγνήσιο
 • 89% της ΣΗΠ για χαλκό
 • 98% της ΣΗΠ για το μαγγάνιο

*ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Περιέχει επίσης άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο, καθώς και διεγερτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, παρ’ όλα αυτά είναι απίθανο να σας κρατήσει ξύπνιους το βράδυ, καθώς η ποσότητα της καφεΐνης που περιέχει είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τον καφέ.

Φυσικά, 100 γραμμάρια είναι αρκετά μεγάλη ποσότητα και δεν πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνοδεύονται από 600 θερμίδες και μέτρια ποσότητα ζάχαρης. Για το λόγο αυτό, η μαύρη σοκολάτα καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Τα λιπαρά οξέα του κακάο και της μαύρης σοκολάτας είναι επίσης εξαιρετικά, καθώς είναι κυρίως μονοακόρεστα και κορεσμένα, με μικρές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών.

 • Είναι Πλούσια Πηγή Αντιοξειδωτικων

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ακατέργαστοι κόκκοι κακάο είναι από τα τρόφιμα που βρίσκονται υψηλότερα στην κλίμακα  ORAC, που προσδιορίζει την αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε οργανικές ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες, που είναι βιολογικά δραστικές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Μελέτη έχει δείξει ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβανόλες από φρούτα που εξετάστηκαν, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και τα βατόμουρα.

 • Βελτιώνει τη Ροή του Αίματος και Μειώνει την Αρτηριακή Πίεση

Οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο, την επένδυση των αρτηριών, για την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Μία από τις λειτουργίες του είναι να στείλει σήματα στις αρτηρίες για να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και κατά συνέπεια μειώνει την αρτηριακή πίεση. Πολλές ελεγχόμενες μελέτες δείχνουν ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

 • Αυξάνει την HDL χοληστερόλη και Προστατεύει την LDL από την Οξείδωσηόσα δε γνωρίζατε για τη μαύρη σοκολάτα

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει αρκετούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, βρέθηκε ότι η σκόνη κακάο μειώνει σημαντικά την οξειδωμένη LDL χοληστερόλη στους άνδρες. Αυξάνει επίσης την HDL και μειώνει τη συνολική LDL για εκείνους με υψηλή χοληστερόλη. Περιέχει αφθονία ισχυρών αντιοξειδωτικών που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν τις λιποπρωτεΐνες από την οξειδωτική βλάβη. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες, όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης.

 • Βελτιώνει τη Λειτουργία του Εγκεφάλου

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Μια μελέτη με υγιείς εθελοντές έδειξε ότι η κατανάλωση κακάο, που είναι πλούσιο σε φλαβανόλες, για πέντε ημέρες, βελτίωσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.Το κακάο μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους με ψυχική δυσλειτουργία. Επιπλέον,  περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος που βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα.

Υπάρχουν, λοιπόν, σημαντικές ενδείξεις ότι το κακάο μπορεί να προσφέρει ισχυρά οφέλη για την υγεία, προστατεύοντάς μας ιδιαίτερα από τις καρδιακές παθήσεις.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε πολλές σοκολάτες κάθε μέρα, διότι είναι αρκετά θερμιδογόνες. Ένα ή δύο τετράγωνα κομμάτια (περίπου 25 γραμμάρια) ή ένα ρόφημα κακάο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αρκούν για να κερδίσετε όλα τα οφέλη του κακάο, χωρίς τις θερμίδες.

Μην ξεχνάτε όμως, να επιλέγετε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% ή μεγαλύτερη. Οι μαύρες σοκολάτες περιέχουν συνήθως λίγη ζάχαρη, αλλά η ποσότητα είναι συνήθως μικρή και όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο λιγότερη ζάχαρη θα περιέχει. Έτσι, μπορείτε να την απολαύσετε χωρίς ενοχές!