ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το καλοκαίρι είναι πλέον προ των πυλών και η ζέστη είναι πλέον αισθητή καθημερινά. Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά έχουν πάρει την σκυτάλη από τα χειμερινά και ο ανοιξιάτικος καιρός έχει μετατραπεί σε καυτές μέρες. Οι μέρες αυτές απαιτούν και την ανάλογη προσαρμογή στις πρακτικές αποθήκευσης και διατήρησης των τροφίμων. Γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, κρέατα, αυγά, κοτόπουλο αλλά και συσκευασμένα τρόφιμα έχουν την τιμητική τους και χρήζουν ιδιαίτερης διατήρησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία επιταχύνει την αλλοίωσηπως να συντηρήσεις τα τρόφιμα το καλοκαίρι των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση, λόγω μεγάλου αριθμού τουριστών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης τροφικής δηλητηρίασης, η οποία συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων όρων υγιεινής. Η εκδήλωση της δηλητηρίασης εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκαλεί και μπορεί να εμφανιστεί, μετά από μισή ώρα από την κατανάλωση των τροφίμων ή μετά από λίγες ώρες ή ακόμα και ημέρες και οφείλεται στην επιμόλυνση των τροφίμων με μικροοργανισμούς, τοξίνες ή χημικές ουσίες, επισημαίνει ο Φορέας.

Συμβουλές για τους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα:

  • Να ελέγχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία και ημερομηνία λήξης).
  • Να ελέγχουν τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων.
  • Να μην επιλέγουν προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν συντηρούνται σωστά. Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα ψύξης, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7 οC και τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18 οC (δηλαδή -19 οC, -20 οC κλπ).
  • Τα ψυγεία κα οι καταψύκτες από όπου προμηθεύονται τα τρόφιμα να μην εκτίθενται στον ήλιο.
  • πως να συντηρήσεις τα τρόφιμα το καλοκαίριΝα μην επιλέγουν τρόφιμα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
  • Να τοποθετούν τα τρόφιμα στο ψυγείο, όσο γίνεται πιο σύντομα, μετά την αγορά τους.
  • Να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη κλπ.
  • Ιδιαίτερα, το εμφιαλωμένο νερό να διατηρείται σε σκιερό μέρος και να μην επαναχρησιμοποιούνται οι άδειες φιάλες, οι οποίες στο τέλος της χρήσης τους θα πρέπει να οδηγούνται στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.

Συμβουλές για τους καταναλωτές που ετοιμάζουν οι ίδιοι τα γεύματά τους:

  • Να φροντίζουν για την προσωπική καθαριότητά τους, κατά την ετοιμασία του φαγητού και για την καθαριότητα του χώρου.
  • Να αποφεύγουν να πιάνουν νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά, χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους.
  • Να μην χρησιμοποιούν τα ίδια σκεύη και εργαλεία για τα νωπά τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά.
  • Να μην καπνίζουν, τρώνε ή πίνουν, κατά την προετοιμασία νωπών προϊόντων κρέατος, πουλερικών και ψαριών.
  • Να ψήνουν τα προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών κανονικά.
  • Να μην διατηρούν τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από τον χρόνο που προβλέπει ο παρασκευαστής.
  • Εάν πρόκειται να σερβίρουν ζεστό το φαγητό, τότε θα πρέπει να το διατηρούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 65 οC, έως την ώρα του σερβιρίσματος.
  • Εάν πρόκειται να ξαναζεστάνουν φαγητό που διατηρείται με ψύξη, τότε θα πρέπει να το θερμαίνουν στους 80 οC.

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι γεμάτοι από ζέστη, θάλασσα, ήλιο και διάφορες αποδράσεις παραθαλάσσιες ή μη. Το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των ανέμελών στιγμών, σε διάφορες μορφές όπως δροσερές σαλάτες, καλοκαιρινά πιάτα και δροσερά φρούτα. Ωστόσο, για ξέγνοιαστες διακοπές, χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα, αποθηκεύστε το σωστά, σερβίρετέ το κατάλληλα και καταναλώστε το ελεύθερα και με ασφάλεια!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΟ ΔΕΡΜΑ

“Η διατροφή σου είναι το φάρμακό σου.”

Μία φράση πολλές σημασίες. Η διατροφή μας επηρεάζει πολλές πτυχές της καθημερινότητας, με μία από αυτές να είναι η επιδερμίδα μας. Παρακάτω θα αναλύσουμε ποιες τροφές και συνήθειες ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας μας και γιατί.

Η πρωταρχική λειτουργία του δέρματος είναι να εμποδίζει την είσοδο εξωτερικών βλαβερών ουσιών του περιβάλλοντος στο εσωτερικό του οργανισμού. Βαρέα μέταλλα, ηλιακή ακτινοβολία και άλλες πολλές επιδράσεις επιβαρύνουν το δέρμα τόσο στην ελαστικότητα και στην λάμψη του, όσο και στην υγεία του (καρκίνος του δέρματος κτλ).

Βιταμίνη C

διατροφή για υγιές και λαμπερό δέρμαΜία βιταμίνη με πολλές ιδιότητες. Το φυσιολογικό δέρμα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C, η οποία υποστηρίζει σημαντικές και γνωστές λειτουργίες. Μία από αυτές είναι ότι διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου και βοηθά στην αντιοξειδωτική προστασία από τη φωτογήρανση, που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι γνώσεις μας αυτές μας ωθούν στη προσθήκη βιταμίνης C σε προϊόντα δερματικής φροντίδας, μια τακτική που έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, από τη βελτιστοποίηση της πρόσληψης βιταμίνης C.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι το ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή (γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι κλπ.), οι πιπεριές (κίτρινες, κόκκινες, πορτοκαλί), οι φράουλες, το μπρόκολο κ.ά.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή, επηρεάζοντας άμεσα τη λειτουργία των διατροφή για υγιές και λαμπερό δέρμαλεμφοκυττάρων και την έκκριση κυτοκίνης. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλαπλές δερματολογικές διαταραχές, συστηματικές λοιμώξεις και καρκίνους.

Δεν υπάρχουν τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. Κυρίως ενισχυμένα γάλατα και δημητριακά χρησιμοποιούνται για την κάλυψη της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Η κύρια πηγή της βιταμίνης είναι φυσικά ο ήλιος. Με 20 λεπτά καθημερινής έκθεσης του προσώπου και των χεριών στον ήλιο παράγεται η απαραίτητη ποσότητα της βιταμίνης. Βέβαια, χρειάζεται πάντα προσοχή στην υπερέκθεση στο ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία είναι  εντονότερη (12:00-15:00).

Βιταμίνη Ε

διατροφή για υγιές και λαμπερό δέρμαΤα φυτικά έλαια, τα οποία αποτελούν πλούσια πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτοστερολών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών, έχουν σημαντική επίδραση στη λειτουργία και ανάπτυξη του σώματος και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας. Μπορούν να ληφθούν από σπόρους, φρούτα, ξηρούς καρπούς ή βλαστάρια.

Τα λιπαρά αυτά έχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες και συμβάλουν στην μείωση των φλεγμονών στο σώμα και στο δέρμα προστατεύοντας τον οργανισμό από τοξίνες. Επίσης , η βιταμίνη E χρησιμοποιείται από την βιομηχανία καλλυντικών σε διάφορα προϊόντα για άμεση χρήση στο δέρμα. Μπορείτε να προμηθευτείτε έλαια από μαγαζιά με αντίστοιχα προϊόντα και να τα εφαρμόζεται καθημερινά στο δέρμα σας.

Είναι σημαντικό να μάθουμε να παρατηρούμε και να ακούμε τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας. Το δέρμα και η επιδερμίδα μας μπορούν να φανερώσουν το πόσο ισορροπημένη και ενισχυμένη είναι η διατροφή μας. Με μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πολύχρωμα πιάτα με φυσικά και εποχιακά τρόφιμα και αγνές πρώτες ύλες, το δέρμα μας θα λάμπει!

TIPS ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όπως είναι γνωστό, οι καλές διατροφικές συνήθειες αναπτύσσονται στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Το «Παιδικό πιάτο για υγιεινή διατροφή» αποτελεί έναν διασκεδαστικό και εύκολο οδηγό που συμβάλει στην εκπαίδευση και την ενθάρρυνση των παιδιών προς μια ισορροπημένη διατροφή.

Ισορροπημένη διατροφή είναι εκείνη που παρέχει στα παιδιά όλα τα μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και μικροθρεπτικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) συστατικά που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες, διατηρώντας τα γεύματα ενδιαφέροντα και γευστικά.

Το «Παιδικό πιάτο για υγιεινή διατροφή» αποτελεί έναν πρότυπο οδηγό, που έχει σκοπό να  μας βοηθήσει να κάνουμε τη σωστή διατροφική επιλογή για τα παιδιά μας.

  • Είναι σημαντικό το μεγαλύτερο μέρος του γεύματος (πιάτου) να απαρτίζεται από λαχανικά ή φρούτα. Μεμονωμένα κανένα φρούτο ή λαχανικό δεν μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, επομένως, επιλέγουμε ποικιλία χρωμάτων από φρούτα και λαχανικά.
  • Στοχεύουμε σε δημητριακά ολικής αλέσεως (πιάτου) (σιτάρι, κινόα, βρώμη, καστανό ρύζι,tips για ισορροπημένη παιδική διατροφή ολικής αλέσεως κριθάρι και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά). Τα τρόφιμα αυτά παρουσιάζουν πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη σε σύγκριση με το λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι και άλλα επεξεργασμένα δημητριακά.
  • Προτιμάμε φασόλια, αρακά, ξηρούς καρπούς και άλλες φυτικές υγιεινές επιλογές πρωτεϊνών, καθώς και ψάρια, αυγά, πουλερικά τα οποία αποτελούν, τόσο υγιεινές όσο και ευέλικτες πηγές πρωτεΐνης. Μπορούν εύκολα να αναμειχθούν σε σαλάτες αλλά και να ταιριάξουν εξίσου καλά με λαχανικά στο πιάτο.
    Περιορίζουμε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα και τα αλλαντικά, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χρειάζονται σε μικρότερες ποσότητες, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικά. Επιλέγουμε μη αρωματισμένο γάλα, απλό γιαούρτι, μικρές ποσότητες τυριού και άλλα μη ζαχαρούχα γαλακτοκομικά προϊόντα.
    Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D. Για τα παιδιά που καταναλώνουν λίγο ή καθόλου γάλα, συμβουλευόμαστε το γιατρό για πιθανή συμπλήρωση ασβεστίου και βιταμίνης D.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το λίπος είναι ένα απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας, απλά αυτό που έχει σημασία είναι το είδος του λίπους που χρησιμοποιούμε. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (κυρίως το κόκκινο κρέας) και να αποφεύγουμε τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα οποία περιέχουν ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. Με άλλα λόγια, επιλέγουμε υγιεινά φυτικά λιπαρά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο, καθώς και το ταχίνι, το φιστικοβούτυρο κ.ά.
  • Δεν πρέπει να παραλείπουμε την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιλέγουμε να συνοδεύσουμε κάθε γεύμα ή σνακ με νερό και αποφεύγουμε τους συσκευασμένους χυμούς και τα αναψυκτικά.

«TIPS»  :

  • Σωστά πρότυπα:
    Τα παιδιά έχουν την τάση να «μιμούνται» τους γονείς. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διατροφή, δεν μπορούμε να απαιτούμε από ένα παιδί να ακολουθεί όσα του λέμε αν εμείς οι ίδιοι δεν τα τηρούμε. Είναι καλό να μην υπάρχουν λιπαρά τρόφιμα ή τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη σε εμφανή σημεία μέσα στο σπίτι αλλά να έχουμε, για παράδειγμα, ένα μπολ με φρούτα. Επίσης, δεν πρέπει να προσφέρουμε το φαγητό και κυρίως τρόφιμα όπως σοκολάτες, καραμέλες, πατατάκια ως ανταμοιβή ή επιβράβευση στα παιδιά.
  • Προετοιμασία γευμάτων:
    Ακούστε τη γνώμη των παιδιών και αφήστε τα να βοηθήσουν στα ψώνια και στην προετοιμασία των γευμάτων τους. Για παράδειγμα, μπορούν να πλύνουν τα φρούτα και τα λαχανικά και να ετοιμάσουν μόνα τους το φαγητό που θα πάρουν μαζί τους στο σχολείο.tips για ισορροπημένη παιδική διατροφή
  • Αφιερώστε χρόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων:
    Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί πρόχειρο και γρήγορο φαγητό, αλλά επιλέξτε να καθίσετε όλοι μαζί στο τραπέζι. Προσπαθήστε να περιορίσετε το φαγητό μπροστά από οθόνες ακόμα και αν αποτελεί την εύκολη λύση. Αφήστε το παιδί να φάει μόνο του, ή και να επιλέξει τις ποσότητες που θέλει στο πιάτο του. Σε περίπτωση που το παιδί δεν θέλει να φάει άλλο, μην το πιέσετε.
  • Ποικιλία τροφίμων:
    Δοκιμάστε να δώσετε στο παιδί διαφορετικά τρόφιμα ώστε να μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του για το τι προτιμάει και τι όχι και μην περιορίζετε τα γεύματά του μόνο σε τρόφιμα που καταναλώνει με μεγαλύτερη ευκολία. Σε περίπτωση που δεν του αρέσει κάποιο τρόφιμο ούτε το πιέζουμε να το καταναλώσει ούτε όμως παρατάμε την προσπάθεια. Τα περισσότερα παιδιά πρέπει να δοκιμάσουν ένα τρόφιμο αρκετές φορές (7 με 10) ώστε να καταλάβουν εάν τους αρέσει ή όχι.
  • Γίνετε δημιουργικοί:
    • Δοκιμάστε να παρουσιάσετε τρόφιμα με νέους τρόπους. Κάποια λαχανικά, όπως τα καρότα ή τα αγγούρια, μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε λαχταριστά τσιπς ή να τα κόψουμε σε κύβους και σε περίεργα σχήματα με κουπ-ατ και να μετατρέψουμε ένα «βαρετό» πιάτο! Επίσης, καλό είναι να θυμάστε ότι ένας συνδυασμός χρωμάτων κάνει πάντα όλες τις σαλάτες λίγο πιο ελκυστικές.
    • Κόψτε διάφορα φρούτα και χρησιμοποιείστε κανέλα και μέλι για να τα γλυκάνετε ή λίγο φυστικοβούτυρο. Προσθέστε κομμάτια φρούτων σε κέικ, τριμμένα μπισκότα και κρέμες.
    • Τα περισσότερα παιδιά αποφεύγουν τα ψάρια. Αν, λοιπόν, παρουσιάσουμε τα ψάρια κομμένα σε κομμάτια ή sticks, ή τα συνοδεύσουμε με μακαρόνια ή ρύζι καταναλώνονται πιο ευχάριστα.
    • Αντικαταστήστε τα κεφτεδάκια με ρεβιθοκεφτέδες ή μπιφτέκια λαχανικών και προσθέστε στον πουρέ πατάτας λαχανικά ή αντικαταστήστε τον με πουρέ από όσπρια. Προσθέστε φακές ή φασόλια σε σαλάτες και ετοιμάστε ένα φακόρυζο ή ρεβιθόρυζο.