ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ : ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ;

Η διατροφική εκπαίδευση των καταναλωτών είναι ζωτικής σημασίας για σωστές διατροφικές επιλογές και μια πιο υγιεινή διατροφή. Δυστυχώς σχεδόν οι μισοί Έλληνες καταναλωτές δεν διαβάζουν καθόλου τις διατροφικές ετικέτες, ενώ 8 στους 10 δυσκολεύονται να τις καταλάβουν.

Ας μάθουμε, λοιπόν, πως να διαβάζουμε σωστά τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων, ώστε να ξέρουμε ποια να επιλέξουμε όταν πηγαίνουμε στο super market, ανάμεσα στα τόσα διαφορετικά που υπάρχουν.

Τι αναγράφεται σε μια διατροφική ετικέτα;

 • Τα συστατικά του τροφίμου. Η σειρά με την οποία αναγράφονται στην ετικέτα δείχνει τη περιεκτικότητα του προϊόντος σε αυτά. Τοδιατροφική ετικέτα πρώτο στη σειρά βρίσκεται στην μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ το τελευταίο στη μικρότερη.
 • Τα αλλεργιογόνα συστατικά. Είναι σημαντικό να αναγράφονται ώστε να προφυλάσσονται οι καταναλωτές που έχουν συγκεκριμένες αλλεργίες.
 • Η ενέργεια (θερμίδες) ανά 100 γρ. του τροφίμου και ανά μερίδα
 • Η περιεκτικότητά του σε λιπαρά και σε κορεσμένα λιπαρά ανά 100 γρ. του τροφίμου και ανά μερίδα
 • Η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες και σε σάκχαρα ανά 100 γρ. του τροφίμου και ανά μερίδα
 • Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα
 • Η περιεκτικότητά του σε αλάτι
 • Το ποσοστό % της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) για κάθε συστατικό που καλύπτει αυτό το τρόφιμο σε μια διατροφή 2000 θερμίδων

Τι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο;

 1. Την περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα συστατικά

Είναι καλό να αποφεύγουμε τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, υδρογωνομένα ή μερικώς υδρογωνομένα (trans) λιπαρά και σάκχαρα σε μεγάλες ποσότητες. Προτιμάμε τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 5 γραμμάρια  σακχάρων και κορεσμένου λίπους ανά 100 γραμμάρια.

 1. Την κρυμμένη ζάχαρη

διατροφική ετικέταΗ ζάχαρη σε ένα προϊόν δεν είναι πάντοτε φανερή, καθώς μπορεί να περιέχεται σε αυτό με αρκετές διαφορετικές ονομασίες. Ινβερτοσάκχαρο, μελάσα, μερικώς υδρολυμένο άμυλο, φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη και μαλτόζη είναι οι πιο συνηθισμένες.

 1. Την περιεκτικότητα σε αλάτι

Είναι καλό να προτιμάτε τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν λιγότερο από 0,1 γραμμάρια (100 mg) νάτριο ή 0,3 γραμμάρια (300 mg) αλάτι ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

Για αυτό πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες πριν επιλέξουμε τι τρόφιμα θα επιλέξουμε στο super market, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά σε κάθε είδος.