Η αθλητική διατροφή απευθύνεται σε μία “ειδική” κατηγορία ανθρώπων με εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες, διαφορετικές από εκείνες ενός μέσου ανθρώπου.
Η τροφή αποτελεί τη “βενζίνη” για κάθε οργανισμό, καθώς χωρίς την απαιτούμενη ποσότητα τροφής σε καθημερινή βάση έχουμε έλλειψη διάθεσης και ενέργειας, σωματικής αλλά και πνευματικής. Κάθε οργανισμός, βέβαια, έχει τις δικές του, προσωπικές και εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες, κάθε περίπτωση είναι μεμονωμένη και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ακριβώς έτσι. Ειδικά, όταν μιλάμε για κάποιον άνθρωπο που αθλείται και έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις από τη διατροφή του, το διατροφικό πλάνο δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα εξατομικευμένο.
Ο ειδικός αθλητικός διατροφολόγος, Τσιούδας Αθανάσιος και η ομάδα του, θα σας υποδεχθεί στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσετε λεπτομερώς για τις προσωπικές σας απαιτήσεις (καθημερινή αθλητική διατροφή, κάψιμο λίπους). Το διαιτολογικό γραφείο “Διατροφική Αγωγή” σας παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα online συνεδρίας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες όσων αθλητών βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ποιους αφορά η αθλητική διατροφή;
Η αθλητική διατροφή απευθύνεται γενικά σε όλους όσοι αθλούνται. Ασφαλώς η τήρηση μιας αθλητικής διατροφής από επαγγελματίες αθλητές και πρωταθλητές είναι απαράβατος κανόνας! Κάθε αθλητής όμως, είτε βρίσκεται σε ερασιτεχνικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο οφείλει να ακολουθεί συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.
Οι συνήθειες αυτές καθορίζονται από μία σειρά παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, τα ενδεχόμενα θέματα υγείας και οι διάφορες προσωπικές διατροφικές ανάγκες, το επίπεδο και η ένταση με την οποία προπονείται κάποιος και φυσικά το είδος του αθλήματος για το οποίο μιλάμε.
Σε τι διαφέρει η αθλητική διατροφή από τη διατροφή των υπόλοιπων ανθρώπων;
~ Επίπεδα ενέργειας
Ένας αθλητής ή αθλούμενος θα καταναλώσει εξαιρετικά πολλή ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησής του.
Είτε μιλάμε για πολύωρη και μεγάλης έντασης προπόνηση είτε για μικρότερης διάρκειας και χαμηλότερης έντασης, ένας αθλητής θα καταναλώσει σίγουρα πολύ περισσότερη ενέργεια από εκείνη ενός μέσου ανθρώπου, που ίσως δεν καταναλώσει τόση ενέργεια ούτε στη διάρκεια μίας ημέρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, έπειτα από μία έντονη προπόνηση, ο αθλούμενος θα πρέπει να ανακτήσει τη χαμένη ενέργεια και αυτό θα γίνει μέσω της διατροφής, που ο αθλητικός διατροφολόγος θα του έχει σχεδιάσει.
~ Τραυματισμοί
Επιπλέον, οι άνθρωποι που προπονούνται είναι σαφώς πιο επιρρεπείς σε συχνούς τραυματισμούς. Γι’ αυτό, και μέσω της ειδικής διατροφής που ακολουθούν, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναρρώνουν γρηγορότερα από τους διάφορους τραυματισμούς. Επιπλέον, εφόσον ο οργανισμός είναι καλά θωρακισμένος, είναι πιθανό να μειώνονται και οι πιθανότητες για πολύ σοβαρούς τραυματισμούς, με οιδήματα και φλεγμονές.
~ Θρεπτικά συστατικά & ενυδάτωση
Η καθημερινή διατροφή ενός αθλητή, σε αντίθεση με την καθημερινή διατροφή κάποιου ο οποίος δεν γυμνάζεται, διαφοροποιείται επίσης σημαντικά στα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά και στα επίπεδα ενυδάτωσης που έχει ανάγκη σε καθημερινή βάση.
~ Αριθμός & συχνότητα γευμάτων
Τέλος, ένα ακόμα σημείο που διαχωρίζει την αθλητική από την απλή διατροφή είναι ο αριθμός και η συχνότητα των γευμάτων, λόγω των αυξημένων αναγκών του οργανισμού ενός αθλητή. Τα ποσοστά πρωτεΐνης και άλλων συστατικών τα οποία έχει ανάγκη κάποιος που αθλείται μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσα από συχνά γεύματα, με τροφές πλούσιες σε όλα τα απαραίτητα συστατικά. Σε αντίθεση με τον ‘’μέσο’’ άνθρωπο, ένας αθλητής πρέπει να διατηρεί συνεχώς αμείωτη την ενέργεια που απαιτείται για τη σωστή του απόδοση.
Τι περιλαμβάνει η διατροφή ενός αθλητή;
Όπως έχει ήδη επισημανθεί, κάθε αθλητική διατροφή, όσα κοινά στοιχεία και αν έχει με οποιαδήποτε διατροφή ενδείκνυται για αθλητές, είναι πάντα διαφορετική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ενός από τους αθλούμενους ξεχωριστά.
Ωστόσο, αν έπρεπε να συνοψίσουμε μερικά βασικά κοινά συστατικά για τον Αθλητισμό και τη Διατροφή, θα αναφέραμε επιγραμματικά τα εξής:
Μικροθρεπτικά συστατικά
- Βιταμίνες
- Μέταλλα
- Ιχνοστοιχεία
Μακροθρεπτικά συστατικά
- Υδατάνθρακες
- Λιπαρά
- Πρωτεΐνες
Πρωτεΐνη: Γιατί είναι τόσο σημαντική;
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά του οργανισμού μας. Μεταφράζεται γύρω στο ⅕ του συνολικού σωματικού βάρους, είναι βασικό δομικό συστατικό των μυών μας και συμβάλλει στην καλή ρύθμιση άλλων σημαντικών λειτουργιών (ανοσολογικών, ορμονικών).
Είναι σαφές πως για έναν αθλητή η διατήρηση της πρωτεΐνης σε σωστά επίπεδα στο σώμα του είναι καίριας σημασίας. Οι λόγοι συνοπτικά είναι οι εξής:
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΥΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Η ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΥΪΚΗΣ ΜΑΖΑΣ
ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ
Διατροφή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα
❖ Διατροφή πριν την προπόνηση ή τον αγώνα
Το σωστό timing των γευμάτων για έναν αθλητή είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη διατροφή του. Ο κανόνας, όσον αφορά τα γεύματα ή κάποιο σνακ πριν την προπόνηση ή κάποιον αγώνα, είναι πως πρέπει να περιλαμβάνουν οπωσδήποτε υδατάνθρακες.
Υπάρχουν πολλές ιδέες και συνταγές για τα κατάλληλα γεύματα και μικρογεύματα. Αυτό που συστήνεται είναι να περιέχουν γρήγορα απορροφήσιμους υδατάνθρακες (φρούτα, χυμοί, λευκά ζυμαρικά), να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά και όχι λαδερά τα φαγητά για να διευκολύνεται η πέψη και ίσως να προστίθεται και μία μικρή ποσότητα πρωτεΐνης.
❖ Διατροφή κατά την προπόνηση ή τον αγώνα
Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή μίας προπόνησης δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση η κατανάλωση φαγητού.
Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να μην παραλείπεται είναι το νερό!
Η σωστή ενυδάτωση είναι το Α και το Ω κατά την προπονητική ή την αγωνιστική διάρκεια. Συνήθως το νερό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για ενυδάτωση για το διάστημα μιας ώρας, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καλό είναι να προτιμάται κάποιο ισοτονικό. Το ισοτονικό θα αποκαταστήσει την απώλεια ηλεκτρολυτών και γλυκογόνου, ενώ ταυτόχρονα είναι και πηγή υδατανθράκων, εξασφαλίζοντάς σας έτσι την ιδανική ενέργεια για να συνεχίσετε.
❖ Διατροφή μετά την προπόνηση ή τον αγώνα
Το κατάλληλο γεύμα μετά την προπόνηση ή τον αγώνα εξαρτάται από τη διάρκεια και φυσικά την ένταση που έχει προηγηθεί. Το σημαντικό είναι να επαναφέρετε, μέσω του σωστού για τις ανάγκες σας γεύματος, τα ποσοστά ενέργειας στα φυσιολογικά επίπεδα!
Επιπλέον, είναι σημαντικό να παρέχετε στον οργανισμό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη φυσιολογική λειτουργία του αφενός, αλλά και την αποφυγή ενδεχόμενων τραυματισμών αφετέρου. Αντίθετα προς το γεύμα πριν την προπόνηση, στο γεύμα μετά το τέλος της συστήνεται να προστεθεί μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης.
Σωστή ενυδάτωση
≈
Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην αθλητική διατροφή αποτελεί η ενυδάτωση!
≈
Προηγουμένως, τονίσαμε ιδιαίτερα τη σημαντικότητα του νερού και της σωστής ενυδάτωσης. Η επάρκεια σε νερό στον οργανισμό του αθλητή είναι κάτι που θα πρέπει να τον απασχολεί πάντα!
≈
Πριν την άσκηση, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος αυτής.
≈
Η αφυδάτωση μπορεί να αποδειχθεί βασικός παράγοντας δυσλειτουργίας και επομένως κακών επιδόσεων κατά την προπόνηση ή τον αγώνα.
≈
Φροντίστε την απόδοσή σας, μένοντας πάντα ενυδατωμένοι!
≈
Καταναλώστε νερό, ισοτονικά ποτά ή χυμούς και ακόμα γάλα, τσάι ή καφέ. Αποκαταστήστε την απώλεια μετάλλων και ιχνοστοιχείων, που προκαλεί η εφίδρωση, και κυρίως φροντίστε να την προλαμβάνετε, ώστε να ξεχάσετε τα προβλήματα επίδοσης!
Δεν υπάρχει κάποια οδηγία για την ποσότητα νερού που ενδείκνυται να καταναλώνεται καθημερινά. Η κατανάλωση νερού και υγρών εξαρτάται από τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ενός από εσάς ξεχωριστά.
Χορτοφάγοι αθλητές
Τα τελευταία χρόνια, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι έχουν στραφεί προς τη χορτοφαγία είτε για λόγους υγείας είτε για ηθικούς λόγους και για λόγους οικολογικής συνείδησης. Είναι λογικό ότι και ένα ποσοστό αθλητών, ερασιτεχνών ή επαγγελματιών, έχει επίσης επιλέξει αυτό τον δρόμο!
Η πρωτεΐνη, που είναι από τα πιο βασικά συστατικά της αθλητικής διατροφής, όπως και άλλα συστατικά και βιταμίνες έχουν ως κύρια πηγή το κρέας. Ωστόσο, το κρέας δεν είναι η μόνη επιλογή. Πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης αποτελούν τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και φυσικά τα θαλασσινά.
Το “κλειδί” σε περιπτώσεις χορτοφάγων αθλητών είναι ο σωστός σχεδιασμός της αθλητικής τους διατροφής, η οποία μπορεί να μην έχει ως βάση το κρέας, αλλά θα περιέχει την απαραίτητη πρωτεΐνη και όλα τα απαραίτητα συστατικά από διάφορες άλλες, εξίσου επαρκείς πηγές.
Μεθοδολογία της Διατροφικής Αγωγής
Απευθυνθείτε στη Διατροφική Αγωγή προκειμένου να σχεδιάσουμε μαζί μία εξατομικευμένη διατροφή για επαγγελματίες αθλητές στίβου και κάθε άλλων αθλημάτων καθώς και οποιονδήποτε άλλο με σταθερή και έντονη φυσική δραστηριότητα.
Οι εξειδικευμένοι και έμπειροι αθλητικοί διατροφολόγοι του γραφείου μας στη Θεσσαλονίκη θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη διατροφή και την υγεία σας και, τελικά, να απογειώσετε την αθλητική σας απόδοση. Η πολυετής συνεργασία μας με την ΚΑΕ ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Ομοσπονδία Ελευθέρας Πάλης και τις Ακαδημίες Μπάσκετ του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της δουλειάς μας.
Κλείστε το ραντεβού σας online, επιλέγοντας την ημερομηνία και την ώρα που σας εξυπηρετεί, ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το γραφείο μας, ώστε να κανονίσουμε το ραντεβού σας.