πως θα φάει το παιδί

ΠΩΣ ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΛΑΧΑΝΙΚΑ;

Ένα ερώτημα που βασανίζει τους περισσότερους γονείς μικρών παιδιών είναι το πως θα φάει το παιδί τους λαχανικά και όχι άδικα. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει λαχανικά είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πως θα φάει το παιδίβιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να τρώνε μια ποικιλία λαχανικών καθημερινά – ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων – το οποίο παρέχει μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, αντί για γλυκά και fast food, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Όλα τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα λαχανικά προωθούν την υγεία των παιδιών και τα προστατεύουν από ασθένειες, εξασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξή τους και ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, βοηθώντας στην καταπολέμηση των ασθενειών. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα των λαχανικών σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος των παιδιών και να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα.

Γιατί το παιδί μου δεν τρώει λαχανικά;

πως θα φάει το παιδίΕίναι συνηθισμένο τα παιδιά να είναι ιδιότροπα όσον αφορά το φαγητό τους και υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για αυτό. Η τροφική νεοφοβία, δηλαδή ο φόβος για άγνωστα ή νέα τρόφιμα, κορυφώνεται μεταξύ δύο έως έξι ετών. Τα παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό να προτιμούν τη γλυκιά γεύση (των τροφίμων) και συνήθως βρίσκουν τα λαχανικά άγευστα ή και δυσάρεστα. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται το παιδί να αρνείται να τα καταναλώσει ή να τρώει μόνο μια περιορισμένη ποικιλία λαχανικών. Οι περισσότεροι γονείς αγχώνονται και ανησυχούν με αποτέλεσμα να δοκιμάζουν διάφορους τρόπους, ώστε το παιδί να τα φάει, αλλά αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς τα γεύματα γίνονται αγχωτικά και δυσάρεστα τόσο για το παιδί όσο και για τους ίδιους τους γονείς.

Τι γίνεται αν το παιδί μου τρώει μόνο φρούτα και όχι λαχανικά; Δεν είναι εξίσου σημαντικά και ευεργετικά;

Είναι σημαντικά να σημειωθεί ότι οι προτιμήσεις ενός παιδιού σε ορισμένα τρόφιμα μπορούν να καθορίσουν τις μελλοντικές διατροφικές του συνήθειες. Τα φρούτα και τα λαχανικά διαφόρων χρωμάτων περιέχουν διαφορετικές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Η κατανάλωση μόνο φρούτων μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί σας στερείται θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα λαχανικά. Έτσι, είναι σημαντικό να λαμβάνει τα οφέλη από ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, τρώγοντας μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τα φρούτα, τα περισσότερα λαχανικά είναι καλύτερες πηγές ασβεστίου, σιδήρου και φυλλικού οξέος. Επιπλέον, ορισμένα φρούτα έχουν περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα περισσότερα λαχανικά. Για ένα υπέρβαρο παιδί, η υπερβολική κατανάλωση φρούτων μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση βάρους, εάν τα φρούτα αντικαθιστούν την πρόσληψη λαχανικών.

Πειράζει αν το παιδί μου τρώει μόνο ένα λαχανικό για μεγάλο χρονικό διάστημα;

πως θα φάει το παιδίΟμοίως, η κατανάλωση μόνο ενός λαχανικού σημαίνει ότι το παιδί σας είναι πιθανό να στερείται βασικά θρεπτικά συστατικά, που υπάρχουν σε άλλα λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων. Για παράδειγμα, τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, ενώ το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ. Δεδομένου ότι οι διατροφικές συνήθειες και γεύσεις διαμορφώνονται από νεαρή ηλικία, είναι σημαντικό οι γονείς να παρέχουν μια ποικιλία στη διατροφή των παιδιών τους από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διατροφικές ελλείψεις μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται πανικός, από το τίποτα είναι κάτι, αφού λαμβάνει τουλάχιστον φυτικές ίνες.

 

Πως θα φάει το παιδί μου λαχανικά;

Εάν λοιπόν το παιδί σας αποτελεί το κλασικό παράδειγμα που σιχαίνεται τα λαχανικά και νιώθετε πως κανένας τρόπος δεν λειτουργεί, δοκιμάστε τους παρακάτω εύκολους και εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης λαχανικών, που ίσως δελεάσουν το παιδί σας ώστε να τα καταναλώσει ευκολότερα.

  • Γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά συνηθίζουν να μιμούνται συμπεριφορές που βλέπουν γύρω τους. Αν σας βλέπουν να τρώτε λαχανικά, είναι πιθανό κάποια στιγμή να ζηλέψουν και να τα δοκιμάσουν.
  • Δημιουργήστε ευφάνταστα σχέδια με τα λαχανικά στο πιάτο τους. Παίξτε με τα χρώματα και τα σχέδια και φτιάξτε ό,τι περνά από το μυαλό σας. Ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία.
  • Φτιάξτε πίτσα λαχανικών. Ετοιμάστε σπιτική πίτσα με φρέσκια σάλτσα  ντομάτας, κίτρινο τυρί και πολλά λαχανικά. Ποιος λέει όχι στην πίτσα άλλωστε;
  • Τι καλύτερο από τους κεφτέδες;;; Φτιάξτε τον κιμά για τα κεφτεδάκια ή τα μπιφτέκια με λαχανικά ή φτιάξτε κεφτεδάκια λαχανικών, κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, ακόμα και  μπροκολοκεφτέδες. Υπάρχουν ένα σωρό νόστιμες συνταγές.
  • Ετοιμάστε νόστιμα dressing ή σως για να βουτάει τα λαχανικά του. Σάλτσες και σως, όπως για παράδειγμα γιαούρτι με μουστάρδα και μέλι, μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να φάει τα λαχανικά, βουτώντας τα πρώτα μέσα.
  • Προσθέστε λαχανικά μέσα στην ομελέτα ή στην σάλτσα για τα ζυμαρικά. Τουλάχιστον τα ζυμαρικά αρέσουν σχεδόν σε όλα τα παιδιά.
  • Παίξτε με τις υφές και τους τρόπους μαγειρέματος. Προσθέστε λαχανικά σε βελουτέ σούπες ή στον πουρέ, αφού πολλά παιδιά δεν έχουν πρόβλημα με την γεύση των λαχανικών, απλά δεν θέλουν να τα βλέπουν.
  • Φτιάξτε smoothies ή φυσικούς χυμούς με λαχανικά εκτός από φρούτα. Το σπανάκι, το παντζάρι, το καρότο και το αγγούρι είναι λαχανικά που ταιριάζουν πολύ ωραία σε διάφορα smoothies.

Παρόλα αυτά αν το παιδί σας εξακολουθεί να μην τα τρώει, μην πανικοβάλλεστε και μην του μεταδίδετε το άγχος σας, καθώς η διαδικασία του φαγητού πρέπει να αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία και να μην είναι συνδεδεμένη με αρνητικά συναισθήματα. Φροντίστε απλά να σερβίρετε λαχανικά κάθε μέρα στο τραπέζι, ακόμη και αν δεν θέλει το παιδί σας να τα φάει. Αργά ή γρήγορα θα δοκιμάσει μια μπουκιά και στην πορεία θα μάθει να τα τρώει.