Λέμε ΟΧΙ στο αλάτι

Λέμε "ΟΧΙ" στο αλάτι

Λέμε ΟΧΙ στο αλάτι

Λέμε “ΟΧΙ” στο αλάτι

Στις μέρες μας μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με την υπέρταση. Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού είναι η κύρια αιτία που συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπέρτασης σε άτομα με σχετική προδιάθεση.

Το μαγειρικό αλάτι είναι μια χημική ένωση που αποτελείται κατά 40% από νάτριο και κατά 60% από χλώριο. Επομένως, 1g αλατιού περιέχει 0,4g νατρίου. Το νάτριο είναι εκείνο το στοιχείο  που ενοχοποιείται για την υπέρταση. Τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου, και κυρίως εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν φυσιολογική πίεση. Επιπλέον παρόλο που το νάτριο αυτό καθ’ αυτό δεν είναι καρκινογόνο , η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι προσλαμβάνουν χαμηλή ποσότητα αλατιού/νατρίου, επειδή δεν προσθέτουν επιπλέον αλάτι στο πιάτο τους. Όμως εκτός από το επιτραπέζιο αλάτι,υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν κρυμμένο προστιθέμενο αλάτι ή νάτριο. Έρευνες σε Ευρωπαϊκά κράτη έχουν δείξει ότι το 70-75% του προσλαμβανόμενου νατρίου προέρχεται από επεξεργασμένες τροφές και από τα γεύματα εκτός σπιτιού (ενώ ένα 10-15% από φυσικές μη επεξεργασμένες τροφές και ένα 10-15% από την προσθήκη αλατιού κατά τη διάρκεια μαγειρέματος και στο τραπέζι).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει λιγότερο από 5g αλατιού ημερησίως, το οποίο ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού. Οι ίδιες συστάσεις ισχύουν και για την Ελλάδα.

Οποιοδήποτε αλάτι και αν χρησιμοποιείτε είναι επιβλαβές για την υγειά σας, γιατί όλα περιέχουν νάτριο.

Προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού , όσο το δυνατόν περισσότερο!

Λέμε "ΟΧΙ" στο αλάτι