tips για ισορροπημένη παιδική διατροφή

TIPS ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όπως είναι γνωστό, οι καλές διατροφικές συνήθειες αναπτύσσονται στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Το «Παιδικό πιάτο για υγιεινή διατροφή» αποτελεί έναν διασκεδαστικό και εύκολο οδηγό που συμβάλει στην εκπαίδευση και την ενθάρρυνση των παιδιών προς μια ισορροπημένη διατροφή.

Ισορροπημένη διατροφή είναι εκείνη που παρέχει στα παιδιά όλα τα μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και μικροθρεπτικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) συστατικά που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες, διατηρώντας τα γεύματα ενδιαφέροντα και γευστικά.

Το «Παιδικό πιάτο για υγιεινή διατροφή» αποτελεί έναν πρότυπο οδηγό, που έχει σκοπό να  μας βοηθήσει να κάνουμε τη σωστή διατροφική επιλογή για τα παιδιά μας.

  • Είναι σημαντικό το μεγαλύτερο μέρος του γεύματος (πιάτου) να απαρτίζεται από λαχανικά ή φρούτα. Μεμονωμένα κανένα φρούτο ή λαχανικό δεν μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, επομένως, επιλέγουμε ποικιλία χρωμάτων από φρούτα και λαχανικά.
  • Στοχεύουμε σε δημητριακά ολικής αλέσεως (πιάτου) (σιτάρι, κινόα, βρώμη, καστανό ρύζι,tips για ισορροπημένη παιδική διατροφή ολικής αλέσεως κριθάρι και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά). Τα τρόφιμα αυτά παρουσιάζουν πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη σε σύγκριση με το λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι και άλλα επεξεργασμένα δημητριακά.
  • Προτιμάμε φασόλια, αρακά, ξηρούς καρπούς και άλλες φυτικές υγιεινές επιλογές πρωτεϊνών, καθώς και ψάρια, αυγά, πουλερικά τα οποία αποτελούν, τόσο υγιεινές όσο και ευέλικτες πηγές πρωτεΐνης. Μπορούν εύκολα να αναμειχθούν σε σαλάτες αλλά και να ταιριάξουν εξίσου καλά με λαχανικά στο πιάτο.
    Περιορίζουμε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα και τα αλλαντικά, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χρειάζονται σε μικρότερες ποσότητες, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικά. Επιλέγουμε μη αρωματισμένο γάλα, απλό γιαούρτι, μικρές ποσότητες τυριού και άλλα μη ζαχαρούχα γαλακτοκομικά προϊόντα.
    Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D. Για τα παιδιά που καταναλώνουν λίγο ή καθόλου γάλα, συμβουλευόμαστε το γιατρό για πιθανή συμπλήρωση ασβεστίου και βιταμίνης D.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το λίπος είναι ένα απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας, απλά αυτό που έχει σημασία είναι το είδος του λίπους που χρησιμοποιούμε. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (κυρίως το κόκκινο κρέας) και να αποφεύγουμε τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα οποία περιέχουν ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. Με άλλα λόγια, επιλέγουμε υγιεινά φυτικά λιπαρά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο, καθώς και το ταχίνι, το φιστικοβούτυρο κ.ά.
  • Δεν πρέπει να παραλείπουμε την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιλέγουμε να συνοδεύσουμε κάθε γεύμα ή σνακ με νερό και αποφεύγουμε τους συσκευασμένους χυμούς και τα αναψυκτικά.

«TIPS»  :

  • Σωστά πρότυπα:
    Τα παιδιά έχουν την τάση να «μιμούνται» τους γονείς. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διατροφή, δεν μπορούμε να απαιτούμε από ένα παιδί να ακολουθεί όσα του λέμε αν εμείς οι ίδιοι δεν τα τηρούμε. Είναι καλό να μην υπάρχουν λιπαρά τρόφιμα ή τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη σε εμφανή σημεία μέσα στο σπίτι αλλά να έχουμε, για παράδειγμα, ένα μπολ με φρούτα. Επίσης, δεν πρέπει να προσφέρουμε το φαγητό και κυρίως τρόφιμα όπως σοκολάτες, καραμέλες, πατατάκια ως ανταμοιβή ή επιβράβευση στα παιδιά.
  • Προετοιμασία γευμάτων:
    Ακούστε τη γνώμη των παιδιών και αφήστε τα να βοηθήσουν στα ψώνια και στην προετοιμασία των γευμάτων τους. Για παράδειγμα, μπορούν να πλύνουν τα φρούτα και τα λαχανικά και να ετοιμάσουν μόνα τους το φαγητό που θα πάρουν μαζί τους στο σχολείο.tips για ισορροπημένη παιδική διατροφή
  • Αφιερώστε χρόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων:
    Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί πρόχειρο και γρήγορο φαγητό, αλλά επιλέξτε να καθίσετε όλοι μαζί στο τραπέζι. Προσπαθήστε να περιορίσετε το φαγητό μπροστά από οθόνες ακόμα και αν αποτελεί την εύκολη λύση. Αφήστε το παιδί να φάει μόνο του, ή και να επιλέξει τις ποσότητες που θέλει στο πιάτο του. Σε περίπτωση που το παιδί δεν θέλει να φάει άλλο, μην το πιέσετε.
  • Ποικιλία τροφίμων:
    Δοκιμάστε να δώσετε στο παιδί διαφορετικά τρόφιμα ώστε να μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του για το τι προτιμάει και τι όχι και μην περιορίζετε τα γεύματά του μόνο σε τρόφιμα που καταναλώνει με μεγαλύτερη ευκολία. Σε περίπτωση που δεν του αρέσει κάποιο τρόφιμο ούτε το πιέζουμε να το καταναλώσει ούτε όμως παρατάμε την προσπάθεια. Τα περισσότερα παιδιά πρέπει να δοκιμάσουν ένα τρόφιμο αρκετές φορές (7 με 10) ώστε να καταλάβουν εάν τους αρέσει ή όχι.
  • Γίνετε δημιουργικοί:
    • Δοκιμάστε να παρουσιάσετε τρόφιμα με νέους τρόπους. Κάποια λαχανικά, όπως τα καρότα ή τα αγγούρια, μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε λαχταριστά τσιπς ή να τα κόψουμε σε κύβους και σε περίεργα σχήματα με κουπ-ατ και να μετατρέψουμε ένα «βαρετό» πιάτο! Επίσης, καλό είναι να θυμάστε ότι ένας συνδυασμός χρωμάτων κάνει πάντα όλες τις σαλάτες λίγο πιο ελκυστικές.
    • Κόψτε διάφορα φρούτα και χρησιμοποιείστε κανέλα και μέλι για να τα γλυκάνετε ή λίγο φυστικοβούτυρο. Προσθέστε κομμάτια φρούτων σε κέικ, τριμμένα μπισκότα και κρέμες.
    • Τα περισσότερα παιδιά αποφεύγουν τα ψάρια. Αν, λοιπόν, παρουσιάσουμε τα ψάρια κομμένα σε κομμάτια ή sticks, ή τα συνοδεύσουμε με μακαρόνια ή ρύζι καταναλώνονται πιο ευχάριστα.
    • Αντικαταστήστε τα κεφτεδάκια με ρεβιθοκεφτέδες ή μπιφτέκια λαχανικών και προσθέστε στον πουρέ πατάτας λαχανικά ή αντικαταστήστε τον με πουρέ από όσπρια. Προσθέστε φακές ή φασόλια σε σαλάτες και ετοιμάστε ένα φακόρυζο ή ρεβιθόρυζο.