Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ);
Ποια μπορεί να είναι τα αίτια που την προκαλούν;
Ποια συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με τη ΓΟΠ;
Σοβαροί κίνδυνοι και πώς μπορείτε να τους αποφύγετε
Ποιες τροφές και ποτά θεωρούνται απαγορευμένα;
Τροφές που μπορούν να καταναλωθούν άφοβα
Ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά;
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ);
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η νόσος όπου τα υγρά του στομάχου πηγαίνουν προς τα πάνω μέσω του οισοφάγου, δημιουργώντας αίσθημα καψίματος ή/και ξινίλας. Αυτό συμβαίνει συνήθως έπειτα από το φαγητό ή την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ενώ δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσετε πρόβλημα κατά την κατάκλιση ή τον ύπνο.
Το ποσοστό των Ελλήνων και Ελληνίδων που πάσχει από ΓΟΠ αγγίζει το 40%. Ωστόσο, μόλις το 10% των ασθενών αυτών γνωρίζει την ύπαρξή της.
Ποια μπορεί να είναι τα αίτια που την προκαλούν;
Στη γαστρική παλινδρόμηση ο σφιγκτήρας στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου έχει χαλαρώσει ή αποδυναμωθεί. Η φυσιολογική λειτουργία του είναι να κλείνει, ώστε να μην επανέρχεται το φαγητό στον οισοφάγο.
Η διατροφή και οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν βασικούς παράγοντες πρόκλησης της ΓΟΠ.
Άλλες καταστάσεις, καταγεγραμμένες ως αιτίες πρόκλησης της ΓΟΠ είναι οι εξής:
- παχυσαρκία
- εγκυμοσύνη
- κάπνισμα
- αλκοόλ
- κάποια φάρμακα
- άγχος
Ποια συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με τη ΓΟΠ;
Μερικά τυπικά συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει η οισοφαγική παλινδρόμηση είναι:
- οπισθοστερνικός καύσος (καούρα)
- πόνος στο λαιμό ή στον θώρακα
- αίσθημα πνιγμού
- βήχας
- ρέψιμο
Σοβαροί κίνδυνοι και πώς μπορείτε να τους αποφύγετε
Αναφορικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρόνια παλινδρόμηση, οι βασικότεροι είναι:
- οισοφαγίτιδα
- προκαρκινικές αλλοιώσεις
- καρκίνος του οισοφάγου
Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η παλινδρόμηση χτίζεται πάνω σε διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής που επιβαρύνουν το γαστρεντερικό σύστημα. Για να αλλάξουν αυτές οι συνήθειες χρειάζεται η συμβολή και η παρακολούθηση από ειδικό διατροφολόγο, σταδιακά και με προσωποποιημένο πρόγραμμα, εκμηδενίζοντας έτσι τις πιθανότητες υποτροπών.
Με την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών και ενός τρόπου ζωής, που δεν επιβαρύνει το γαστρεντερικό σύστημα, θα μπορέσει να αποφευχθεί η επιδείνωση της ΓΟΠ και όλων των συνεπειών που τη συνοδεύουν.
Ποιες τροφές και ποτά θεωρούνται απαγορευμένα;
Η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το να αποφευχθεί η κατανάλωση, λοιπόν, ορισμένων τροφών και ουσιών, όπως αυτά που ακολουθούν, μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τα διάφορα συμπτώματα, καθώς θα σταματήσει η έκκριση επιπλέον γαστρικού οξέος.
- σοκολάτα
- εσπεριδοειδή φρούτα
- μέντα
- δυόσμος
- ντομάτα
- σκόρδο
- κρεμμύδι
- μπαχαρικά
- καυτερά φαγητά
- τηγανητά φαγητά
- λιπαρά φαγητά και σάλτσες
- βούτυρο
- γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά
- αλλαντικά
- ανθρακούχα ποτά
- αλκοολούχα ποτά
Επιπλέον, η καφεΐνη συστήνεται να αποφεύγεται!
Τροφές που μπορούν να καταναλωθούν άφοβα
Αντίθετα, υπάρχουν κάποιες τροφές κατάλληλες για τη διατροφή σας, αν πάσχετε από ΓΟΠ και είναι:
- φρούτα (όχι εσπεριδοειδή)
- λαχανικά
- όσπρια
- δημητριακά
- μακαρόνια (ζυμαρικά συνολικά)
- φυτικές ίνες (ειδικά η βρώμη που αποτελεί εξαιρετική επιλογή για πρωινό)
- τζίντζερ
- άπαχο κρέας και πουλερικά
- θαλασσινά
- το ασπράδι του αυγού
- ακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ταχίνι, σόγια)
Ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά;
Η ένταξη των «σωστών» τροφών σε συνδυασμό με την υιοθέτηση καλών συνηθειών είναι η σωστότερη «θεραπεία» για τη ΓΟΠ.
Μερικές τέτοιες συνήθειες είναι οι παρακάτω:
- Μείωση των μερίδων των γευμάτων, όποιες τροφές και αν περιλαμβάνουν.
- Αργή και ήρεμη κατανάλωση φαγητού, αλλά και καλή μάσηση για διευκόλυνση της πέψης.
- Μείωση περιττού βάρους, εάν υπάρχει.
- Μείωση ή κόψιμο καπνίσματος.
- Όχι κατάκλιση ή ύπνος αμέσως μετά το φαγητό, αλλά μετά από 2 ή περισσότερες ώρες.
- Αποφυγή ρούχων και αξεσουάρ που σφίγγουν την κοιλιά.
- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο κεφάλαιο «Νερό και παλινδρόμηση» με αποφυγή υγρών (ειδικά αεριούχων) κατά το γεύμα.
Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω, και επιμένουν, μην τα αμελείτε. Πραγματοποιήστε τις απαραίτητες εξετάσεις και, αν διαγνωστεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συμβουλευτείτε άμεσα τον ειδικό διατροφολόγο. Μέσα από ένα διατροφικό πλάνο σχεδιασμένο για τις δικές σας ανάγκες και την υιοθέτηση καλών συνηθειών, θα μπορέσετε να βελτιώσετε την καθημερινότητα και την υγεία σας.