Τι είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ);
Ποια είναι, λοιπόν, τα συμπτώματα που παραπέμπουν στο ΣΕΕ;
Ενδεχόμενα αίτια που συνδέονται με το ΣΕΕ
Ποιες τροφές θεωρούνται «απαγορευμένες» και ποιες είναι οι τροφές που επιτρέπονται;
Ποιος είναι ο ρόλος των προβιοτικών στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ;
Πώς μπορεί να διαγνωστεί το ευερέθιστο έντερο;
Το ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα), αποτελεί μία χρόνια νόσο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εμφανίζεται, κυρίως, στις γυναίκες και επηρεάζει το έντερο με πολλούς δυσάρεστους τρόπους, που μπορεί να διαφοροποιούνται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Το Α και το Ω σε περιπτώσεις ανθρώπων με ευερέθιστο έντερο είναι η διατροφή. Ο ειδικός διατροφολόγος θα σχεδιάσει το κατάλληλο διαιτολόγιο, βάσει των τροφών ενδείκνυνται ή όχι για το ΣΕΕ και φυσικά τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
Ακόμα και αν υπάρχουν περιττά κιλά, ο διαιτολόγος δεν θα σας δώσει μία ακόμα δίαιτα αδυνατίσματος, αλλά ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα βελτιώσει την υγεία και τη ζωή σας συνολικά.
Τι είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ);
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι, όπως προαναφέρθηκε, μία χρόνια πάθηση που συνοδεύεται από κοιλιακούς πόνους και διάφορες αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου. Η σπαστική κολίτιδα, όπως είναι αλλιώς γνωστό το ΣΕΕ, είναι πιθανό να εκφραστεί με μία σειρά από συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να ανακουφιστούν μόνο μέσω αλλαγών στη διατροφή, που αποτελεί και τη μοναδική «θεραπεία».
Ποια είναι, λοιπόν, τα συμπτώματα που παραπέμπουν στο ΣΕΕ;
Μερικά συνήθη συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας είναι τα παρακάτω, χωρίς να σημαίνει πως δεν αποδίδονται και σε άλλες παθήσεις:
- πόνος σε κοιλιά, στομάχι, μέση ή κάτω από τα πλευρά
- κράμπες
- φούσκωμα
- αέρια
- διάρροια
- δυσκοιλιότητα
- ναυτία
Σπανιότερα:
- αναιμία
- αιμάτωση από το έντερο
- εμετοί
Ενδεχόμενα αίτια που συνδέονται με το ΣΕΕ
Οι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στην πρόκληση της σπαστικής κολίτιδας είναι διάφοροι. Οι τρεις που αναφέρονται, ενδεικτικά, παρακάτω καταδεικνύουν τον πολύπλευρο χαρακτήρα των πιθανών αιτιών:
- ακανόνιστα γεύματα
- άγχος
- ψυχολογικές διαταραχές
Ποιες τροφές θεωρούνται «απαγορευμένες» και ποιες είναι οι τροφές που επιτρέπονται;
Διάφορα τρόφιμα μπορούν να πυροδοτήσουν κάποια από τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Ωστόσο, κάθε περίπτωση ασθενή με σπαστική κολίτιδα μπορεί να διαφέρει από τις υπόλοιπες. Ένας ενδεικτικός κατάλογος με κάποια τρόφιμα και ποτά, που δεν φαίνεται να βοηθούν σε περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου, προκύπτει από τα fodmap (δηλαδή συγκεκριμένους υδατάνθρακες που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα) και είναι ο εξής:
- διάφορα φρούτα (μήλο, καρπούζι, ρόδι και άλλα)
- μέλι και ό,τι είναι υψηλό σε φρουκτόζη
- γαλακτοκομικά προϊόντα (από αγελάδες, αίγες και πρόβατα)
- κάποια λαχανικά (όπως μανιτάρια και κρεμμύδια)
- όλα τα όσπρια
- λουκάνικα και λοιπά επεξεργασμένα κρέατα
- ψωμί, ζυμαρικά και λοιπά δημητριακά
- διάφορα ποτά και ροφήματα (μπίρα, ρούμι και άλλα)
- σάλτσες και dressings
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως τα παραπάνω αναφέρονται ενδεικτικά ως πιθανώς «απαγορευμένα». Δεν είναι απαραίτητο ούτε να αποκλειστούν τελείως από ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής, αλλά ούτε να ενοχλούν εξίσου κάθε άνθρωπο που πάσχει από ΣΕΕ.
Σε ένα μενού για ευερέθιστο έντερο θα συμπεριληφθεί κυρίως οτιδήποτε δεν είναι πλούσιο σε «κακούς» υδατάνθρακες. Ωστόσο, στον παραπάνω πίνακα περιέχονται τροφές πλούσιες σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, οπότε ενδέχεται να παραμείνουν αλλά για λιγότερο συχνή κατανάλωση. Ανάλογα με το αν και πόσο δυσχεραίνουν την κατάσταση κάθε ανθρώπου.
Ποιος είναι ο ρόλος των προβιοτικών στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ;
Το κατά πόσο τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από τη σπαστική κολίτιδα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο.
Σε περιπτώσεις ασθενών με φούσκωμα ή διάρροια έχει καταγραφεί πως βελτιώνει την κατάσταση, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα ισχυρές αποδείξεις ότι αυτό αφορά κάθε σύμπτωμα και κάθε ασθενή.
Πώς μπορεί να διαγνωστεί το ευερέθιστο έντερο;
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση για το ΣΕΕ. Οι αιματολογικές εξετάσεις συνδυαστικά με τις πληροφορίες που θα δώσετε στον γαστρεντερολόγο θα καταδείξουν αν πρόκειται για σπαστική κολίτιδα ή για άλλο πρόβλημα με παρόμοια συμπτώματα.
Παρότι το σύνδρομο δεν θέτει από μόνο του τη ζωή του ασθενή σε κίνδυνο, διαταράσσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής (κοινωνικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες). Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να επενδύσει κανείς χρόνο και ενέργεια στη βελτίωση της ποιότητας διατροφής. Καθοριστικό για την αποτελεσματικότητα της στροφής προς μια υγιεινή διατροφή είναι η επαφή με έναν ειδικό διατροφολόγο, που θα διαμορφώσει το σωστό και ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής για το ΣΕΕ.
Αν, λοιπόν, έχετε διαγνωστεί με ΣΕΕ, συμβουλευτείτε άμεσα τον ειδικό διατροφολόγο και ανακουφίστε όλα τα συμπτώματα που επιβαρύνουν την καθημερινότητά σας.