6 συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή

6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μεσογειακή διατροφή, αποτελεί ένα από τα καλύτερα και πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα για μια ισορροπημένη διατροφή, παγκοσμίως.

Μάλιστα έχει διαπιστωθεί, ότι οι κάτοικοι στην Κρήτη την περίοδο του ’60, παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά μακροβιότητας και τους λιγότερους θανάτους από καρκίνο και στεφανιαία νόσο.

 

Οι κανόνες της μεσογειακής διατροφής

 • Καθημερινή κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και6 συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή αμυλούχων τροφών, ελαιόλαδου, γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι, τυριά) και ξηρών καρπών.
 • Κατανάλωση οσπρίων (φάκες, φασόλια, ρεβίθια, κουκιά, φάβα), μία με δύο φορές την εβδομάδα.
 • Κατανάλωση ψαριών μία με δύο φορές την εβδομάδα κατά προτίμηση λιπαρών (σαρδέλες, μπακαλιάρος, κολιός, γαύρος, σολομός, σκουμπρί).
 • Κατανάλωση πουλερικών μία φορά την εβδομάδα και κόκκινου κρέατος μία φορά τον μήνα.
 • Δύο με τρείς φορές τον μήνα σε μικρές ποσότητες επιτρέπονται τα γλυκά, τα λιπαρά τρόφιμα και το fast food.

Απλά βήματα για μια πιο ισορροπημένη διατροφή

Σήμερα, παρόλο που ζούμε στην Ελλάδα, υιοθετούμε όλο και περισσότερο έναν δυτικό τρόπο διατροφής, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να πετύχουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Είναι ευκαιρία, λοιπόν, αφού καταλάβετε του κανόνες της μεσογειακής διατροφής, να προσπαθήσετε με απλούς τρόπους να τους εφαρμόσετε στην πράξη.

6 συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή

 1. Καταναλώνετε 5 γεύματα ημερησίως (3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ) και φροντίστε να απέχουν
  2,5 – 3,5 ώρες μεταξύ τους.
 2. Καταναλώστε ένα πλούσιο πρωινό, που να συνδυάζει μια πηγή πρωτεΐνης, μια πηγή υδατάνθρακα και κάτι φρέσκο (φρούτα, λαχανικά, φυσικό χυμό, μέλι ή μαρμελάδα).
 3. Προτιμήστε για μεσημεριανό παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, όπως λαδερά, όσπρια, γεμιστά, ζυμαρικά και ψάρια και όχι τόσο συχνά κοτόπουλο και κρέας.
 4. Συνοδεύετε το μεσημεριανό σας γεύμα πάντα με σαλάτα (ωμά ή βρασμένα λαχανικά) με φρέσκο ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι. Το βράδυ μάλιστα, η σαλάτα μπορεί να αποτελεί γεύμα μαζί με κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, τόνο, αυγά, τυρί).
 5. Επιλέξτε για τα σνακ σας φρούτα ή φυσικούς χυμούς σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών, παστέλι με μέλι, κριτσίνια, μπισκότα ή κράκερ, γιαούρτι με μέλι και δημητριακά κλπ.
 6. Τις ημέρες που βρίσκεστε εκτός σπιτιού, φροντίστε να έχετε ετοιμάσει κάποιο γεύμα ή σνακ, για να αποφύγετε το fast food.

Προσπαθήστε να υλοποιήσετε κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές κάθε φορά και θα καταφέρετε σταδιακά να κάνετε την ισορροπημένη διατροφή τρόπο ζωής σας.