5 λόγοι για να βάλεις το αβοκάντο στη διατροφή σου

5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ

Τα τελευταία χρόνια, το αβοκάντο έχει γίνει ένα απίστευτα δημοφιλές τρόφιμο. Συχνά, αναφέρεται ως υπερ-τροφή, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του για την υγεία. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβοκάντο που διαφέρουν σε σχήμα και χρώμα – από σχήμα αχλαδιού σε στρογγυλό και από πράσινο έως μαύρο. Τα αβοκάντο είναι πολύ θρεπτικά και περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων 20 διαφορετικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Παρακάτω θα βρείτε 5 πράγματα που δε γνωρίζατε για το αβοκάντο:
 1. Είναι Εξαιρετικά Θρεπτικό 
Τα 100 γρ. αβοκάντο περιέχουν:
 • 26 % της ΣΗΠ για βιταμίνη Κ
 • 20 % της ΣΗΠ για φολικό οξύ
 • 17 % της ΣΗΠ για βιταμίνη C
 • 14 % της ΣΗΠ για κάλιο
 • 14 % της ΣΗΠ για βιταμίνη Β5
 • 13 % της ΣΗΠ για βιταμίνη Β6
 • 10 % της ΣΗΠ για βιταμίνη Ε
*ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και βιταμινών Α, Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη) και Β3 (νιασίνη). Επίσης, τα 100 γρ. αβοκάντο έχουν 160 θερμίδες, 2 γρ. πρωτεΐνης και 15 γρ. λίπους. Παρόλο που περιέχουν 9 γρ. υδατάνθρακες, τα 7 από αυτά είναι φυτικές ίνες, καθιστώντας το αβοκάντο ένα τρόφιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ακόμη, τα αβοκάντο δεν περιέχουν χοληστερόλη ή νάτριο και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
 1. Περιέχει Περισσότερο Κάλιο από τις Μπανάνες
Το κάλιο είναι μια θρεπτική ουσία, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν σε ικανοποιητικά επίπεδα στον οργανισμό τους. Τα αβοκάντο έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Τα 100 γρ. αβοκάντο, περιέχουν 3,5 γρ. καλίου, δηλαδή το 14% της ΣΗΠ, σε σύγκριση με το 10% που περιέχεται στις μπανάνες, οι οποίες είναι ένα τυπικό τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη καλίου συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρική ανεπάρκεια
 1. Αποτελείται από Μονοακόρεστα Λιπαρά Οξέα
Το αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Στην πραγματικότητα, το 77% των θερμίδων του προέρχονται από το λίπος που περιέχει, καθιστώντας το ένα από τα πιο λιπαρά φυτικά τρόφιμα που υπάρχουν. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στο αβοκάντο προέρχεται  από το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που είναι επίσης το κύριο συστατικό του ελαιολάδου και είναι υπεύθυνο για πολλά οφέλη για την υγεία μας. Το ελαϊκό οξύ έχει συσχετιστεί με μείωση των φλεγμονών και φαίνεται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο. Επίσης, το λίπος του αβοκάντο είναι ανθεκτικό στην οξείδωση που προκαλείται από τη θερμότητα, καθιστώντας το λάδι αβοκάντο υγιεινό και ασφαλές για χρήση στο μαγείρεμα.
 1. Περιέχει Φυτικές Ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι μια άλλη θρεπτική ουσία που υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο αβοκάντο. Βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου, κρατούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συνδέονται στενά με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών. Τα 100 γρ. αβοκάντο περιέχουν 7 γρ. φυτικών ινών, δηλαδή το 27 % της ΣΗΠ.
 1. Η Κατανάλωση Αβοκάντο Μειώνει τα Επίπεδα Χοληστερόλης και Τριγλυκεριδίων
Είναι γνωστό ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, αρτηριακής πίεσης και διαφόρων άλλων παραγόντων, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία. Αρκετές ελεγχόμενες μελέτες σε ανθρώπους, έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις του αβοκάντο σε ορισμένους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι τα αβοκάντο μπορούν:
 • Να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.
 • Να μειώσουν τα τριγλυκερίδια αίματος έως και 20%.
 • Να ελαττώσουν την LDL χοληστερόλη  έως και 22%.
 • Να αυξήσουν την HDL (την “καλή”) χοληστερόλη έως και 11%.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο, γεμάτο θρεπτικά συστατικά, πολλά από τα οποία λείπουν από τη σύγχρονη διατροφή. Βοηθά στην απώλεια βάρους, στην καλή υγεία της καρδιάς και τέλος, έχει πολύ ωραία γεύση, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό. Για όλους τους παραπάνω λόγους, προσπαθήστε να το εντάξετε στη διατροφή σας!