όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαλειμματική νηστεία

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

Η διαλειμματική νηστεία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τον τελευταίο καιρό, εξασφαλίζοντας μια θέση στην λίστα με τις πιο δημοφιλείς τάσεις στην υγεία τα τελευταία χρόνια.

Παρόλο που μπορεί να ακούγεται σαν μια δίαιτα που είναι απλά της μόδας, η διαλειμματική νηστεία έχει εφαρμοστεί πραγματικά για χιλιάδες χρόνια και θεωρείται βασικό συστατικό πολλών σημαντικών πολιτισμών και θρησκειών. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έχουν βρει κάποια εντυπωσιακά οφέλη για αυτό το ξεχωριστό πρότυπο διατροφής, που κυμαίνονται από τη μειωμένη φλεγμονή έως την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και παραπέρα.

Εκτός από το ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτη, είναι επίσης αποτελεσματική και εύκολη για να την ακολουθήσει κανείς, επομένως είναι κατανοητό γιατί έχει κερδίσει τόσο ευρεία προσοχή από τους διαιτολόγους και τους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Και με τις δημοφιλείς παραλλαγές της, όπως η δίαιτα του πολεμιστή και η κετογονική νηστεία που κερδίζουν πολύ γρήγορα κοινό, φαίνεται ότι η διαλειμματική νηστεία είναι εδώ για να μείνει για αρκετό καιρό.

Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον δημοφιλή τρόπο διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να διαπιστώσετε εάν είναι σωστός για εσάς.

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει περιόδους φαγητού και νηστείας που εναλλάσσονται για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Αυτά μπορεί να ποικίλουν αρκετά με βάση το στυλ της διαλειμματικής νηστείας (σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποφεύγετε όλα τα τρόφιμα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, μπορείτε να περιορίσετε τις θερμίδες ή να περιορίσετε την πρόσληψη σε μερικές συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων).

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς γιατί η διαλειμματική νηστεία είναι τόσο ευεργετική για το σώμα, η έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να λειτουργήσει σε κυτταρικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι η διαλειμματική νηστεία συμβάλλει στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης στους ιστούς, ενώ παράλληλα προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαβερές συνέπειες του στρες.

Παρά την πρόσφατη εμφάνισή της στο προσκήνιο, η διαλειμματικη νηστεία εφαρμοζόταν στην πραγματικότητα εδώ και αρκετό καιρό. Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι έκαναν νηστεία όταν οι πηγές τροφίμων ήταν περιορισμένες. Η νηστεία είναι επίσης κυρίαρχη σε πολλές θρησκευτικές πρακτικές όπως το Ραμαζάνι, ένας μήνας κατά τον οποίο οι μουσουλμάνοι νηστεύουν από την αυγή μέχρι την δύση του ηλίου, προκειμένου να ενισχύσουν την αυτοπειθαρχία τους.

Σήμερα, μερικοί συνδυάζουν διαφορετικές δίαιτες με νηστεία σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαλειμματική νηστείανηστεία πιστεύεται ότι επιταχύνει τη μετάβαση στην κέτωση, η οποία είναι μια μεταβολική κατάσταση που βοηθά το σώμα σας να καίει λίπος, αντί για γλυκόζη. Αν και η διαλειμματική νηστεία στην κετογονική διατροφή δεν είναι απαραίτητη, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κόπωση και ευερεθιστότητα.

Πολλοί απολαμβάνουν επίσης την διαλειμματική νηστεία για την ευελιξία που προσφέρει σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους, χωρίς τους κανόνες και τους περιορισμούς που συνοδεύουν πολλές άλλες δημοφιλείς δίαιτες.

Τύποι Διαλειμματικής Νηστείας

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές διαλειμματικής νηστείας εκεί έξω, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα απαιτούμενα χρονικά διαστήματα νηστείας και των ημερών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς τους τύπους μπορούν να εφαρμοστούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ άλλοι τύποι είναι ακραίοι και δεν θα συμμβουλεύαμε να εφαρμόζονται.

Ο κοινός και πιο κλασικός τύπος είναι η νηστέια 16/8. Αυτός ο τύπος νηστείας συνεπάγεται περιορισμό της πρόσληψης τροφής σε οκτώ ώρες κάθε ημέρα. Αν και μπορείτε να προσαρμόσετε τις ώρες νηστείας με βάση το δικό σας πρόγραμμα, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι ευκολότερο να σταματήσουν να τρώνε μετά το δείπνο και να παραλείπουν το πρωινό το επόμενο πρωί.

Τα Οφέλη της Διαλειμματικής Νηστείας

  1. Προάγει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική που βοηθάει στην υποστήριξη υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη μετακίνηση της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα και η μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης στην κυκλοφορία μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική όταν πρόκειται για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης – που συχνά οφείλονται σε παράγοντες όπως μια ανθυγιεινή διατροφή ή σωματική αδράνεια – μπορούν να προκαλέσουν στο σώμα σας μικρότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με την πάροδο του χρόνου.

  1. Υποστηρίζει τη διατήρηση υγιούς βάρους

όσα πρέπει να ξέρετε για την διαλειμματική νηστείαΠολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η νηστεία μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος και να αυξήσει την απώλεια βάρους, υποστηρίζοντας τη διαχείριση του βάρους. Σύμφωνα με μία μελέτη, η νηστεία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα της πληρότητας και του κορεσμού. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται αντίθετο για την απώλεια βάρους, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της αντοχής στη λεπτίνη, εξασφαλίζοντας ότι το σώμα σας είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτή την ορμόνη πιο αποτελεσματικά για να διατηρήσει την όρεξή σας υπό έλεγχο.

  1. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες επιβεβαιώνουν τη στενή σχέση μεταξύ φαγητού και ψυχικής υγείας, αποδεικνύοντας ότι αυτό που βάζετε στο πιάτο σας μπορεί να διαδραματίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της εστίασης, της προσοχής, της μνήμης και άλλων. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η χρόνια νηστεία διαστήματος βελτίωσε πράγματι αρκετούς δείκτες της γνωστικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης και της μνήμης. Παρομοίως, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η διαλειμματική νηστεία προστατεύει την εγκεφαλική λειτουργία μέσω της μείωσης της φλεγμονής.

  1. Ανακουφίζει την Χρόνια Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική και πολύ σημαντική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προστατεύει το σώμα από ξένους εισβολείς και βοηθά στην πρόληψη της ασθένειας, της λοίμωξης και του τραυματισμού των κυττάρων. Η χρόνια φλεγμονή, από την άλλη πλευρά, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβής, με κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι θα μπορούσε ακόμη και να συμβάλει στην ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί σε υγιή κύτταρα, προκαλώντας συμπτώματα αυτοάνοσων καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσο του εντέρου.

  1. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Όταν συνδυάζεται με μια θρεπτική διατροφή και με φυσική δραστηριότητα, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο ενάντια στις καρδιακές παθήσεις και να βοηθάει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η διαλειμματική νηστεία για τέσσερις εβδομάδες βελτίωσε τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, και μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση και το κοιλιακό λίπος, που αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Μειονεκτήματα / Προφυλάξεις

Τελικά η διαλειμματική νηστεία είναι κατάλληλη για εσάς;;;

Παρά τα εντυπωσιακά της οφέλη, σίγουρα η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κατάλληλη για όλους. Για παράδειγμα, εάν έχετε διαβήτη, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε διαλειμματική νηστεία, καθώς οι μεγάλες περίοδοι χωρίς να τρώτε μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνα σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Επιπλέον, δεν συνιστάται για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, καθώς ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων ή προβλημάτων ανάπτυξης του εμβρύου. Αντ ‘αυτού, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο ώστε να παρέχετε στο σώμα σας όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται κατά την διάρκεια της ημέρας.

Η διαλειμματική νηστεία για μεγάλες περιόδους δεν συνιστάται επίσης για τις γυναίκες, καθώς μπορεί να διαταράξει την έκκριση ορισμένων ορμονών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του κύκλου της περιόδου, στειρότητα και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Επομένως, είναι καλύτερο να κάνετε διαλειμματική νηστεία με μέτρο και για μικρότερες περιόδους για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα.

Η διαλειμματική νηστεία δεν συνιστάται επίσης για παιδιά και εφήβους, για άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών ή για άτομα με προβλήματα υγείας, όπως στον θυρεοειδή ή στην χολή, καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτές τις καταστάσεις. Είτε είστε επαγγελματίας αθλητής είτε γυμνάζεστε απλά, είναι επίσης σημαντικό να ακούσετε το σώμα σας και να αποφύγετε να πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά. Ενώ η μέτρια δραστηριότητα είναι συνήθως καλή κατά τη διαλειμματική νηστεία, προσπαθήστε να γυμνάζεστε τις μέρες που τρώτε φυσιολογικά. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε αδυναμία όταν ξεκινάτε διαλειμματική νηστεία, δοκιμάστε να έχετε ένα μικρό σνακ και ένα ποτήρι νερό για να δείτε εάν τα συμπτώματα υποχωρούν.Τέλος, λάβετε υπόψη ότι η διαλειμματική νηστεία δεν αποτελεί υποκατάστατο μιας υγιεινής διατροφής. Ακόμη και αν την εφαρμόσετε, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να είστε σίγουροι ότι καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ώστε να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας.

Είτε θέλετε να βελτιώσετε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας ή επιλέγετε την διαλειμματική νηστεία με στόχο την απώλεια βάρους, η διαλειμματική νηστεία είναι μια δημοφιλής πρακτική που μπορεί να είναι ευεργετική για διάφορες πτυχές της υγείας. Υπάρχουν επίσης μερικές παραλλαγές της, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον τύπο νηστείας που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Εάν η διαλειμματική νηστεία λειτουργεί για εσάς, αυτό είναι υπέροχο. Ωστόσο, σίγουρα δεν είναι για όλους, και δεν είναι πάντα απαραίτητο ότι θα βελτιωθεί η υγεία σας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία τους ακολουθώντας απλώς μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή και κάνοντας τακτική σωματική δραστηριότητα.