Χρώμιο

Το χρώμιο είναι ένα ανόργανο στοιχείο που χρησιμοποιεί το σώμα μας σε μικρές ποσότητες για φυσιολογικές λειτουργίες, όπως η πέψη των τροφίμων. Το χρώμιο υπάρχει σε πολλά φυσικά τρόφιμα, όπως κρέατα, πατάτες (ειδικά η φλούδα), τυριά, μελάσα, μπαχαρικά, ψωμιά ολικής αλέσεως και δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Το πόσιμο νερό από τη βρύση παρέχει χρώμιο στο σώμα και το μαγείρεμα σε μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα αυξάνει την περιεκτικότητα σε χρώμιο στα τρόφιμα.

Επειδή το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται πολύ λίγο χρώμιο, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετό όταν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και δεν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής. Εκείνοι που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας χρωμίου είναι άτομα με διαβήτη και ηλικιωμένοι.

Το χρώμιο συμβάλλει στη μετακίνηση του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα που χρησιμοποιούνται ως ενέργεια και στη μετατροπή των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών σε ενέργεια.

  • Είναι απαραίτητο στοιχείο. Ημερήσια πρόσληψη 50-200μg.
Τρόφιμο ΠοσότηταΧρωμίου (μg/100g)
Μαγιά Μπύρας 117
Κρόκος αυγού 183
Μελάσσα 121
Μοσχαρίσιο κρέας 57
Τυρί 56
Αλεύρι Ολικής 42

Ρόλος του Χρωμίου

  • Βοηθά στη μεταφορά και την αξιοποίηση της ινσουλίνης
  • Ενισχύει το σχηματισμό λίπους από τα σάκχαρα
  • Καταλύει το σχηματισμό του γλυκογόνου
  • Αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη
  • Ελέγχει τη στάθμη της χοληστερόλης στο αίμα
  • Αυξάνει τη συγκέντρωση της HDL
  • Ενεργοποιεί τη μεταφορά αμινοξέων και τη σύνθεση πρωτεϊνών
  • Ελαττώνει την αθηρωματική πλάκα

Αιτίες ανεπάρκειας

  • Κακή διατροφή, καθώς απορροφάται μόνο το 3-10%
  • Κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων
  • Μακροχρόνιες δίαιτες αδυνατίσματος
  • Αλκοολισμός
  • Εγκυμοσύνη
  • Διαβήτης

Αποτελέσματα ανεπάρκειας

  • Νευρικότητα
  • Εφίδρωση
  • Κατάθλιψη
  • Όλα τα συμπτώματα του διαβήτη