Χορτοφαγία: ναι ή όχι;
Χορτοφαγία: ναι ή όχι;
Χορτοφαγία: ναι ή όχι;
Στις μέρες μας η χορτοφαγία είναι μια νέα μόδα της εποχής. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται χορτοφάγοι για διάφορους λόγους, όπως η υγεία, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι ανησυχίες για την καλή μεταχείριση των ζώων ή η επιθυμία για φαγητό με τρόπο που να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση περιβαλλοντικών πόρων. Το πρόβλημα είναι πως η υιοθέτησή της χωρίς την καθοδήγηση από κάποιον ειδικό διαιτολόγο – διατροφολόγο εγκυμονεί διάφορους κινδύνους για την υγεία, αφού ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει τις ανάγκες του οργανισμού για θρεπτικά συστατικά.
Ενώ παλιότερα οι έρευνες για τη χορτοφαγία είχαν επικεντρωθεί κυρίως στις διατροφικές ελλείψεις, τα τελευταία χρόνια οι μελέτες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της για την υγεία. Σήμερα, η χορτοφαγία αναγνωρίζεται όχι μόνο ως διατροφικά επαρκής αλλά και ως τρόπος μείωσης του κινδύνου για πολλές χρόνιες ασθένειες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτολογική Ένωση μία καλά σχεδιασμένη και ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή (συμπεριλαμβανομένης και της vegan διατροφής), είναι διατροφικά επαρκής, προσφέρει οφέλη για την υγεία στην πρόληψη και θεραπεία ορισμένων ασθενειών και θεωρείται κατάλληλη για τα άτομα σε όλα τα στάδια της ζωής τους.
Ο όρος “καλά σχεδιασμένη” αποτελεί την λέξη – κλειδί. Αν δεν ακολουθήσετε τις συνιστώμενες διατροφικές οδηγίες και δεν προσέξετε την κατανάλωση λίπους και τον έλεγχο του βάρους, η χορτοφαγία δεν είναι απαραίτητα καλή για εσάς. Μια δίαιτα που περιλαμβάνει αναψυκτικά, πίτσα χωρίς αλλαντικά και γλυκά, είναι θεωρητικά “χορτοφαγική”. Ωστόσο για τη διατήρηση της υγείας, είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας η αντικατάσταση των κορεσμένων και trans-λιπαρών με ωφέλιμα λιπαρά, όπως αυτά που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς και στο ελαιόλαδο.
Παρόλα αυτά να έχετε κατά νου, ότι εάν καταναλώνετε πάρα πολλές θερμίδες, ακόμα κι αν προέρχονται από θρεπτικά τρόφιμα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, θα πάρετε βάρος. Επομένως, είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας σας, να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να γυμνάζεστε συστηματικά. Να θυμάστε πάντα, ότι όσα οφέλη μπορεί να προσφέρει μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή, τόση ζημιά μπορεί να προξενήσει στον οργανισμό, αν δεν γίνει με την καθοδήγηση και της συστάσεις ειδικού!