ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ

Σύμφωνα με τους διεθνείς χορτοφαγικούς οργανισμούς χορτοφάγος ορίζεται όποιος δεν καταναλώνει κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και όλα τα υποπροϊόντα τους καθώς και προϊόντα που προέρχονται από ζώα όπως λαρδί, ζωικό λίπος, ζελατίνη και κωχενίλλη ανεξάρτητα από το αν καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα ή αβγά. Πολλοί από τους χορτοφάγους καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά η αυστηρή χορτοφαγία δεν συμπεριλαμβάνει τρόφιμα που περιέχουν γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι ή άλλα ζωικά προϊόντα.

imagesΤέσσερις βασικές κατηγορίες χορτοφαγίας

  • Γαλακτο-χορτοφαγία: στην οποία δεν καταναλώνουν κρέας ή αυγά αλλά γαλακτοκομικά.
  • Γαλακτο-αυγό-χορτοφαγία: στην οποία δεν καταναλώνουν κρέας αλλά γαλακτοκομικά και αυγά.
  • Αυγό- χορτοφαγία: στην οποία δεν καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά αλλά αυγά.
  • Αυστηρή χορτοφαγία: στην οποία δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν.

Στην αυστηρή χορτοφαγία η μη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Παρακάτω θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να το αποφύγουμε αυτό.

Οι πρωτεΐνες κατά την λήψη διασπώνται σε μικρότερα συστατικά τα αμινοξέα. Μέσα στο σώμα πολλά αμινοξέα μαζί, σε διάφορους συνδυασμούς δομούν τις αντίστοιχες πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα που έχουν μεγάλες ποσότητες όλων των απαραίτητων αμινοξέων αναφέρονται συχνά ως υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες. Αυτά συνήθως είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης , καθώς και μερικά φυτικά τρόφιμα, όπως η σόγια, η κινόα και ο αμάραντος. Ένας συνδυασμός των φυτικών πρωτεϊνών με επαρκή πρόσληψη ενέργειας παρέχει αρκετά αμινοξέα καλής ποιότητας για την κάλυψη των φυσιολογικών αναγκών. Για τους χορτοφάγους καλή πηγή πρωτεΐνης είναι τα όσπρια αλλά και ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά όπως π.χ φακές με ρύζι ή ρεβίθια με πατάτα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα προϊόντα της σόγιας που μαζί με μανιτάρια και δημητριακά προσφέρουν μία ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης. Συχνά παρατηρούμε ελλείψεις σιδήρου σε αυτά τα άτομα διότι αυτός που υπάρχει στα φυτικά τρόφιμα απορροφάται σε μικρή ποσότητα. Για να αλλάξει αυτό  θα πρέπει να  συμπεριλαμβάνονται στο φαγητό τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C και καροτενοειδή. Καλές πηγές σιδήρου είναι τα θαλασσινά, ο χαλβάς, το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι. Ελλείψεις επίσης παρατηρούμε και σε βιταμίνη Β12 η οποία βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά και σε εμπλουτισμένα δημητριακά οπότε καλό είναι να καταναλώνονται θαλασσινά, εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, εμπλουτισμένα δημητριακά, και όπου κρίνεται απαραίτητο να χρησιμοποιούνται συμπληρώματα. Οι αυστηρά χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά και ψάρια συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις ασβεστίου γι αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουν από τρόφιμα όπως τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τον χαλβά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα σκούρα πράσινα λαχανικά.

Πρέπει όμως ένας χορτοφάγος να γνωρίζει ότι η φυτική ίνα εμποδίζει τη πρόσληψη ασβεστίου. Καλό θα ήταν λοιπόν να παρακολουθήσουμε αν η τιμή του ασβεστίου επηρεάζεται στο αίμα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο  θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πολλοί άνθρωποι σήμερα ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Αν αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά την σωματική υγεία τους, δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά τότε μπορεί να συνεχίσει σε αυτό το διατροφικό μονοπάτι!