Φώσφορος
Είναι απαραίτητο στοιχείο.
- Αξιοποιείται όπως και τα Ca και Mg με τη βοήθεια της βιταμίνης D.
- Καθημερινά λαμβάνουμε 1,5-2 g ενώ η ποσότητα του στο σώμα κυμαίνεται μεταξύ 550 και 770g.
- Τροφές πλούσιες σε φώσφορο : άπαχο γάλα, τυριά, σαρδέλες, αυγά, ψωμί, ξηροί καρποί.
Ρόλος του Φωσφόρου
- Κατασκευή οστών και δοντιών
- Παίρνει μέρος στις χημικές αντιδράσεις παραγωγής ενέργειας
- Μετέχει στις διαδικασίες μεταβολισμού ως συνένζυμο
- Συμβάλλει στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του αίματος
- Ως φωσφορικό οξύ αποτελεί μέρος του DNA και του RNA
Αιτίες ανεπάρκειας
- Διαβητική κετοξέωση
- Παρεντερική διατροφή
- Εγκαύματα
- Παρατεταμένη χρήση Al(OH)3
- Συμπτώματα ανεπάρκειας : αδυναμία, πόνοι στα οστά, ανωμαλία ΚΝΣ, καρδιομυοπάθεια, κ.α.
- Η περίσσεια φωσφόρου περιορίζει την απορρόφηση Fe, Ca, Mg και Zn