Φώσφορος

Είναι απαραίτητο στοιχείο.

  • Αξιοποιείται όπως και τα Ca και Mg με τη βοήθεια της βιταμίνης D.
  • Καθημερινά λαμβάνουμε 1,5-2 g ενώ η ποσότητα του στο σώμα κυμαίνεται μεταξύ 550 και 770g.
  • Τροφές πλούσιες σε φώσφορο : άπαχο γάλα, τυριά, σαρδέλες, αυγά, ψωμί, ξηροί καρποί.

ΦώσφοροςΡόλος του Φωσφόρου

  • Κατασκευή οστών και δοντιών
  • Παίρνει μέρος στις χημικές αντιδράσεις παραγωγής ενέργειας
  • Μετέχει στις διαδικασίες μεταβολισμού ως συνένζυμο
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του αίματος
  • Ως φωσφορικό οξύ αποτελεί μέρος του DNA και του RNA

Αιτίες ανεπάρκειας

  • Διαβητική κετοξέωση
  • Παρεντερική διατροφή
  • Εγκαύματα
  • Παρατεταμένη χρήση Al(OH)3
  • Συμπτώματα ανεπάρκειας : αδυναμία, πόνοι στα οστά, ανωμαλία ΚΝΣ, καρδιομυοπάθεια, κ.α.
  • Η περίσσεια φωσφόρου περιορίζει την απορρόφηση Fe, Ca, Mg και Zn