Τα φρούτα αποτελούν μία πολύ σημαντική ομάδα τροφίμων, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ζωτικής σημασίας για την υγεία του οργανισμού. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και γι’ αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ανεπάρκειας διάφορων βιταμινών. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν φρούτα ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, έχουν γενικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Τα φρούτα είναι σημαντική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως καλίου, μαγνησίου, φυτικών ινών, βιταμίνης C και φυλλικού οξέος. Για παράδειγμα, το κάλιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικού. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης, καθώς και την απώλεια οστικής μάζας που συμβαίνει φυσιολογικά, καθώς περνούν τα χρόνια. Το φυλλικό οξύ βοηθά το σώμα να σχηματίζει ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που μπορεί να μείνουν έγκυες και εκείνες που βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης χρειάζονται επαρκή επίπεδα φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ βοηθά επίσης στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.
- Μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους τύπους καρκίνου
- Τα φρούτα βοηθούν στη διατήρηση της υγείας λόγω των φυτοχημικών και άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν
- 2-3 μερίδες φρούτων συνιστάται κάθε μέρα, ανάλογα με το πόσες θερμίδες χρειάζεστε
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Τσιούδας Αθανάσιος
1. Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος
(Βότση, Καλαμαριά), Κτίριο 1
2. Καλαποθάκη 10
Θεσσαλονίκη, ΤΚ 54624
Τηλ. 2310 286782
e-mail: info@diatrofikiagogi.gr
web: www.diatrofikiagogi.gr