ΦΡΑΟΥΛΑ

Η εποχή της φράουλας έφτασε!

Η φράουλα έχει χαρακτηρισθεί ως το φρούτο του πάθους. Το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε χρώμα, άρωμα, γεύση και θρεπτικά συστατικά.Υπάρχουν πάνω 600 διαφορετικές ποικιλίες φράουλας, κάθε μία από τις οποίες διαφέρει σε γεύση, download (3)μέγεθος και υφή. Τρώγονται ωμές, είτε χρησιμοποιούνται στην παρασκευή παγωτών, γλυκών και λικέρ, σιροπιού και μαρμελάδας, ακόμη και σε φάρμακα, εξαιτίας του ελκυστικού αρώματος και της γεύσης τους.

Σύμφωνα με μελέτες οι φράουλες προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία και την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.Η φράουλα περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνη C, αφού ένα φλιτζάνι (6-8 μεγάλες φράουλες) παρέχει σχεδόν τη διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για έναν ενήλικα.

Μετά τα μύρτιλα και τα βατόμουρα, η φράουλα κατατάσσεται στα κορυφαία τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Περιέχει έναν εκπληκτικό συνδυασμό φυτοχημικών ενώσεων όπως είναι οι ανθοκυανίνες, το ελλαγικό οξύ, τα τερπενοειδή και οι πολυφαινόλες.

Στις φράουλες συναντώνται δύο πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες: Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη οι οποίες προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή του ματιού και μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση του καταρράκτη και την εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.Επίσης, η κατανάλωση της φράουλας συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε κάλιο και μαγνήσιο, του σακχάρου αίματος καθώς και στην προστασία έναντι συγκεκριμένων τύπων καρκίνου (μαστού, παχέως εντέρου, οισοφάγου). Το ελλαγικό οξύ και οι ανθοκυανίνες έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων ασκώντας έντονη αντικαρκινική δράση.

Επιπλέον, οι φράουλες είναι πλούσιες σε ιώδιο, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο στη σωστή ρύθμιση και λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.Ακόμα, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της φράουλας εχουν την ικανότητα να μειώνουν την CRP (δείκτης φλεγμονής) μετά την κατανάλωση ενός φλιτζανιού τουλάχιστον για τρεις φορές την εβδομάδα. Τέλος, οι φραούλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην καλή υγεία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος.

Διατροφική αξία
(1 φλιτζάνι ολόκληρες ωμές φράουλες, περίπου 140 γρ.)
Ενέργεια 46 kcal
Πρωτεΐνες 0,96 γρ.
Υδατάνθρακες 11,06 γρ.
Φυτικές ίνες 2,9 γρ.
Σίδηρος 0,59 mg
Νάτριο 1 mg
Ασβέστιο 23 mg
Μαγνήσιο 19 mg
Φώσφορος 35 mg
Βιταμίνη A 17 IU
Βιταμίνη C 84,7 mg
Κάλιο 220 mg
Νιασίνη 0,556 mg