Μαγνήσιο και υπέρταση : εχθρός ή σύμμαχος;
Γενικά για το Μαγνήσιο (Μg) : το μαγνήσιο είναι ένα κοινό μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται συνήθως σε κρυσταλλική μορφή. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στο Epsom, Αγγλία, το 17ο αιώνα, έχει δε πολλαπλές φαρμακευτικές χρήσεις σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι το δεύτερο πιο κοινό ενδοκκυταρικό κατιόν στο σώμα μετά το κάλιο.
Πηγές πρόσληψης και ημερήσιες ανάγκες : Η ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε μαγνήσιο είναι περίπου 50- 400 mg /ημέρα.
Οι πίνακες μας δείχνουν τα τρόφιμα που θεωρούνται πλούσια σε μαγνήσιο, συστήνωντας μας να υπάρχουν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Για παράδειγμα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προιοντα μπορούν να προστεθούν στο καθημερινό μας πρόγραμμα.
Ο ρόλος του μαγνησίου στον οργανισμό : Το μαγνήσιο έχει σημαντικό ρόλο για τον οργανισμό μας :
- Συμμετέχει σε ενζυμικά συστήματα που παίρνουν μέρος στην παραγωρή ενέργειας
- Δρα συνεργικά με Β1, Β6 και ορισμένες ορμόνες.
- Βοηθάει στη στη σταθεροποίηση της εσωτερικής δομής των κυττάρων.
- Συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεινών.
- Είναι απαραίτητο για τη μεταβίβαση μηνυμάτων στα νεύρα.
Αιτίες ανεπάρκειας : Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αιτίες ανεπάρκειας :
- Αρχικά μια διατροφή φτωχή σε μαγνήσιο
- Διαβήτης, αλκοολισμός, εγκαύματα, θηλασμός
- Παγκρεατίτιδα
- Μεγάλη κατανάλωση γάλακτος
Αρτηριακή υπέρταση : τί είναι η νόσος : Η υπέρταση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές χώρες και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τους κυριότερους παράγοντες πρόκλησης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίο, καρδιακής ανεπάρκειας και νεφρικής. Σε ένα ενήλικα, αρτηριακή υπέρταση ορίζεται όταν η συστολική πίεση του αίματος είναι 140 mmHg ή μεγαλύτερη ή/και η διαστολική είναι 90 mmHg ή μεγαλύτερη.
Που οφείλεται η νόσος και ποιοί παράγοντες την πυροδοτούν : Η παχυσαρκία και η αύξηση του σωματικού βάρους αποτελούν παράγοντες κινδύνου υπέρτασης. Έχει εκτιμηθεί ότι το 60% των υπερτασικών είναι κατά 20% υπέρβαροι. Ο επιπολασμός των ατόμων με υπέρταση σχετίζεται με τη διαιτητική πρόσληψη NaCl (μαγειρικού αλατιού) και ο σχετιζόμενος με την ηλικία επιπολασμός της υπέρτασης μπορεί να αυξηθεί με την υψηλή πρόσληψή του. Η χαμηλή διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και καλίου ενδέχεται να συμβάλλει στον κίνδυνο υπέρτασης. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η κατανάλωση ποτών, το στρες και η χαμηλή συχνότητα άσκησης
Συμπτώματα ου μπορούν να συσχετιστούν με τη νόσο : Μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν μερικά συμπτώματα που μπορούν να συσχετιστούν με τη νόσο : ζάλη, αίσθημα παλμών, εύκολη κόπωση και η ανικανότητα καθώς επίσης και κεφαλαγλία, που διαπιστώνεται σε ασθενείς με βαριά υπέρταση.
Σχέση υπέρτασης με μαγνήσιο : βοηθάει τελικά η κατανάλωσή του;
Για να μπορέσουμε να βρόυμε τη λύση σε αυτό το ερώτημα, προηγήθηκαν μελέτες ανά τον κόσμο, που η καθεμία έδωσε τη δική της απάντηση. Μια μελέτη που έγινε το 1998 από τους Kawano Y, Matsuoka H, Takishita S, και Omae T έδειξε πως το οξείδιο του μαγνησίου, με ημερήσια κατανάλωση 400 mg δύο φορές / ημέρα, προκάλεσε σημαντικές μειώσεις στη συστολική και διαστολική πίεση. Το 2011, η έρευνα του Houston M έδειξε πως η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω όταν συνδιαστεί με πρόσληψη ταυτόχρονα Καλίου και χαμηλότερης ποσότητας Νατρίου.
Η παγκόσμια επιτροπή για τις συνιστώμενες προσλήψεις, το 1997 έκανε μια έρευνα, όπου κατέληξε πως τα συμπληρώματα μαγνησίου βοήθησαν στο ρόλο των αντιυπερτασικών φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς στο πρωτο στάδιο. Ο Rosanoff A. το 2010, ήρθε και συμπλήρωσε πως η παραπάνω επίδραση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο όταν η δόση του μαγνησίου διπλασιάστηκε από 230 σε 460 mg πάνω από τη συνιστώμενη δοσολογία ημερησίως. Αυτό μας έδειξε πως τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος , πραγματοποιήθηκε μια έρευνα το 2006 στις ΗΠΑ, με γυναίκες μεταξύ 6-45 ετών, οι οποίες δεν είχαν κανένα σύμπτωμα (εγκεφαλικό, έμφραγμα, ισχαιμικό επεισόδιο, κ.α.) και είχαν και φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων για την καθημερινή πρόσληψη μαγνησίου. Μελετήθηκαν για 8-9 χρόνια και τότε οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που κατανάλωναν περίπου 400 mg μαγνησίου ημερησίως είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για υπέρταση σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν περίπου 200 mg μαγνησίου ημερησίως.