ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Από τα αρχαία χρόνια, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί τόσο ως τρόφιμο όσο και ως φάρμακο. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Αποτελεί μέρος της παραδοσιακής ιατρικής σε πολλούς πολιτισμούς, αν και χρησιμοποιείται ευρύτερα ως γλυκαντικό.
Το μέλι αποτελείται κυρίως από νερό και δύο σάκχαρα: φρουκτόζη και γλυκόζη. Περιέχει επίσης ένζυμα, αμινοξέα, βιταμίνες Β, βιταμίνη C, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.
Το μέλι είναι υψηλότερο σε φρουκτόζη από ότι γλυκόζη. Η φρουκτόζη είναι πιο γλυκιά από τη γλυκόζη, επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα μελιού στο φαγητό ή το ποτό σας χωρίς να θυσιάζετε τη γλυκύτητα. Προτιμήστε το αντί για ραφιναρισμένη ζάχαρη, η οποία είναι 100% ‘’κενές’’ θερμίδες.
Πολλά από τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο μέλι ταξινομούνται ως φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου.
Η ακριβής διατροφική σύνθεση του μελιού ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του. Υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες μελιού.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΙΟΥ


- Αντιβακτηριακές
- Αντιοξειδωτικές
- Αντινεοπλασματικές
- Αντιφλεγμονώδεις
- Αντιβιοτικές
- Αντι-ιικές
- Αντιμικροβιακές
- Αντικαρκινικές
- Το ακατέργαστο μέλι μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τις αλλεργίες σας.
- Μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του βήχα και του πονόλαιμου.
- Θεραπεία τραυμάτων, τσιμπήματα εντόμων, εγκαυμάτων, δερματικών διαταραχών και πληγών.