ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ: ΑΣΠΡΟ Η ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ

Το ερώτημα ποιο ψωμί να επιλέξω και ποιό είναι πιο υγιεινό, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Το μαύρο ψωμί έχει ένα “διατροφικό πλεονέκτημα” σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Κατασκευασμένο από ολόκληρο σιτάρι, το μαύρο ψωμί είναι πιο θρεπτικό και υγιεινό σε σύγκριση με το λευκό. Οι κόκκοι ολικής αλέσεως είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία. Επίσης περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες Β-6 και Ε, μαγνήσιο, φολικό οξύ, χαλκό, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Βέβαια σήμερα πολλά λευκά ψωμιά εμπλουτίζονται με βιταμίνες και φυτικές ίνες. Το λευκό ψωμί συνήθως περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το μαύρο. Ωστόσο, πολλοί κατασκευαστές ενισχύουν πλέον το μαύρο ψωμί με ασβέστιο. Επίσης το λευκό ψωμί περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και είναι επομένως υψηλότερο σε θερμίδες σε σύγκριση με το καφέ ψωμί. Εάν συμπεριλαμβάνετε άσπρο ψωμί στη διατροφή σας, βεβαιωθείτε ότι δεν καταναλώνετε περισσότερες από δύο φέτες την ημέρα.

Το μαύρο ψωμί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με το λευκό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που με τη σειρά του θα συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και θα μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Κατά την παρασκευή του άσπρου ψωμιού, οι παραγωγοί απομακρύνουν το πίτουρο και το φύτρο σιταριού από το αλεύρι σίτου. Χρησιμοποιούν τρεις χημικές ουσίες για τη λεύκανση του αλεύρου σίτου το χρωμικό κάλιο, το υπεροξείδιο του βενζολίου και το διοξείδιο του χλωρίου. Το χρωμιούχο κάλιο είναι επικίνδυνο αν εισπνέεται, καταπίνεται ή απορροφάται μέσω του δέρματος σε μεγάλες δόσεις. Το βενζολικό υπεροξείδιο, ένας άλλος παράγοντας λεύκανσης, μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ζώα και να προκαλέσει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στα φυτά. Ενώ όλα είναι επικίνδυνα σε μεγάλες ποσότητες, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες όταν παρασκευάζουν το ψωμί. Από την άλλη πλευρά, τα φύτρα και το πίτουρο του μαύρου ψωμιού δεν αφαιρούνται κατά την παρασκευή, διατηρώντας έτσι τα θρεπτικά συστατικά ανέπαφα.

Για να εξασφαλίσετε ότι αυτό που αγοράζετε είναι και το πιό θρεπτικό, διαβάστε τις ετικέτες και ελέγξτε ότι το πρώτο συστατικό που αναφέρεται είναι αλεύρι ολικής αλέσεως. Εάν η ετικέτα αναφέρει “εμπλουτισμένο”, το αλεύρι είναι το ίδιο με αυτό του λευκού. Η παρουσία καραμέλας ως συστατικό, συχνά δείχνει το χρωματισμό του ψωμιού για να σκουρύνει το άσπρο ψωμί και να γίνει καφέ.

Για την αγορά ψωμιού με ελάχιστα πρόσθετα, αναζητήστε το προϊόν ψωμιού που περιέχει τον μικρότερο αριθμό συστατικών. Αυτό, μαζί με την παρουσία αλεύρου ολικής αλέσεως, αποτελεί ένδειξη ότι αγοράζετε το πιο υγιεινό ψωμί που διατίθεται.