ΣΤΑΦΥΛΙ “ΕΝΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΦΡΟΥΤΟ”
ΣΤΑΦΥΛΙ ΕΝΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΦΡΟΎΤΟ
Το σταφύλι είναι μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες. Είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αναφέρεται στην αγία γραφή και σε όλες τις αρχαίες εβραϊκές γραφές. Τα άγρια αμπέλια έχουν βρεθεί στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στο Ιράν, και στη βόρεια Παλαιστίνη. Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και διαχωρίζονται ανάλογα με το χρώμα τους, λευκό, κόκκινο και μαύρο. Προϊόντα του είναι ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες. Η παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα γίνεται το φθινόπωρο.
Τα σταφύλια αποτελούν πολύτιμη πηγή πολυάριθμων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος B, πολυφαινόλες (φλαβονοειδή , ρεσβερατρόλη), φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. 1 μερίδα σταφυλιού (17 ρόγες) έχει 60 θερμίδες.
Η σύνθετη φυτοχημεία των σταφυλιών χαρακτηρίζεται από μια ευρεία ποικιλία ενώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν θεραπευτικές ή υγιεινές ιδιότητες. Μεταξύ αυτών, τα φλαβονοειδή που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση είναι τα πιο άφθονα και ευρέως μελετημένα και έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσοχή στους ερευνητές του σταφυλιού τον περασμένο αιώνα. Επίσης η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού αποτελεί το κυριότερο συστατικό του λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία από την κατανάλωση σταφυλιών αποδίδονται στο μοναδικό μίγμα πολυφαινολικών ενώσεων. Ως η μεγαλύτερη ομάδα πολυφαινολών , τα φλαβονοειδή θεωρούνται ότι έχουν βιολογικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, αντικαρκινικών, αντιμικροβιακών, αντι-ιικών, καρδιοπροστατευτικών, νευροπροστατευτικών και ηπατοπροστατευτικών δραστηριοτήτων. Τις τελευταίες δεκαετίες, αναμφισβήτητα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές, η γήρανση διότι οι πολυφαινόλες του προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, το Αλτσχάιμερ, , οι αλλεργίες, η δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης, σε ένα πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής. Μεταξύ αυτών, η πρόσφατα ανακαλυφθείσα παρουσία μελατονίνης προσθέτει ένα νέο στοιχείο στην ήδη πολύπλοκη χημεία των σταφυλιών. Η μελατονίνη και η πιθανή συνεργιστική της δράση με τη μεγάλη ποικιλία πολυφαινολών συμβάλλουν στην περαιτέρω εξήγηση των παρατηρημένων οφελών για την υγεία που συνδέονται με την κανονική κατανάλωση σταφυλιών. Τέλος η βιταμίνη Α συμβάλει στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από οφθαλμολογικές παθήσεις καθώς και το κάλιο που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση καταπολεμώντας την κατακράτηση υγρών.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι το σταφύλι αποτελεί ένα φρούτο με ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπου, καταναλώνοντας το πάντα με μετρό και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής .
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!