ΣΤΑΦΙΔΑ

Οι σταφίδες αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των προγόνων μας, που τους απέδιδαν ευεργετικές και μαγικές ιδιότητες. Η σταφίδα διακρίνεται σε δύο είδη τη μαύρη που είναι μικρού μεγέθους και καλλιεργείται στην Πελοπόννησο και download (13)τα Ιόνια νησιά, και την άσπρη η οποία ονομάζεται και «σουλτανίνα» έχει μεγαλύτερο μέγεθος και καλλιεργείται στο νομό Ηρακλείου και Κορίνθου.

Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύουν τα κύτταρα από τον εκφυλισμό που επιφέρουν οι φυσιολογικές διαδικασίες της οξείδωσης που οδηγούν στη γήρανση, ελαττώνουν τη χοληστερόλη που εναποτίθεται στους ιστούς, μειώνουν την αθηρωματική πλάκα στα αγγεία και έτσι και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Είναι εξαιρετική πηγή ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος βοηθώντας στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας και το κάλιο το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό με αποτέλεσμα να μειώνονται η πίεση του αίματος και η κατακράτηση υγρών.

Είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης και σε βιταμίνη Α που είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν δρουν κατά της δυσκοιλιότητας αφού βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, καθώς επίσης βοηθούν και στη μείωση της χοληστερόλης. Οι σταφίδες περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν τα βακτήρια του στόματος που ευθύνονται για την τερηδόνα και την ουλίτιδα, καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα, εμποδίζουν την προσκόλλησή τους στα δόντια και τα ούλα και εμποδίζουν τη δημιουργία οδοντικής πλάκας .

Ο γλυκαιμικός δείκτης της σταφίδας είναι χαμηλός διότι η γλυκύτητα της σταφίδας οφείλεται στην μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη. Έτσι πρόκειται για ένα πολύ γλυκό φρούτο χωρίς να προξενεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα, όταν καταναλώνεται σε κανονικές ποσότητες, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο ακόμη και για ειδικές κατηγορίες ασθενών.

Η σταφίδα είναι ένα φρούτο το οποίο παρέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών ευεργετικών για την ανθρώπινη υγεία ενώ παράλληλα διαθέτει λειτουργικά συστατικά γι αυτό καλό θα ήταν να αποτελεί τουλάχιστον τη μία μερίδα από τις τρεις ως πέντε μερίδες φρούτων που πρέπει να καταναλώνει κάποιος ημερησίως – η μερίδα αντιστοιχεί σε δύο κουταλιές της σούπας σταφίδα.