ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ

Η σπιρουλίνα θεωρείται ως το πλέον θρεπτικά πλήρες συμπλήρωμα διατροφής. Είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτηρίων. Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina maxima που βρίσκεται κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη και η Spirulina platensis στην 74236505_alghe_marine_commestibili_vendita_onlineΚεντρική και Νότια Αμερική. Σήμερα παράγεται με καλλιέργεια στη Νιγρίτα του νομού Σερρών, αφού προηγήθηκε μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σχετικά με την επιλογή καταλληλότητας του τόπου.

Είναι πλούσια πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών που ωφελούν στην ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των κυττάρων, των σύνθετων υδατανθράκων που αποτελούν ιδανική πηγή ενέργειας και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και γ-λινολενικού οξέος που χρησιμεύει για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στα επίπεδα της ινσουλίνης.

Περιέχει βιταμίνες Α που βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος και είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων, βιταμίνη Ε που έχει έντονη αντικαρκινική δράση και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, βιταμίνη Β1 που είναι ο βασικός συντελεστής για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών για την απελευθέρωση ενέργειας και αυξάνει την πνευματική δραστηριότητα, καθορίζει την όρεξη, τον μυϊκό τόνο και την φυσιολογική διανοητική κατάσταση, βιταμίνη Β5 που βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος και βιταμίνη Β6 που συμμετέχει στο μεταβολισμό των αμινοξέων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Η λειτουργία της είναι απαραίτητη έτσι ώστε να λειτουργεί φυσιολογικά ο εγκέφαλος, το νευρικό και το μυϊκό σύστημα. Είναι η πλουσιότερη τροφή σε β-καροτίνη, καθώς περιέχει δέκα μείγματα καροτενοειδών. Όλες αυτες οι καροτίνες συνεργάζονται μεταξύ τους σε όλο το σώμα για την προώθηση της αντιοξειδωτικής προστασίας με στόχο την προστασία από την ανάπτυξη του καρκίνου καθώς και σε χλωροφύλλη που επίσης έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βοηθά τον έλεγχο της πείνας. Επίσης περιέχει σίδηρο που βοηθά στην αναιμία και 26 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα.

Οι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν έως 3 γραμμάρια σπιρουλίνας και τα παιδιά έως 1,5 γραμμάριο σπιρουλίνας ημερησίως, διαλυμένο σε χυμό φρούτων, γάλα ή νερό. Επίσης, η σπιρουλίνα μπορεί να καταναλωθεί πασπαλισμένη σε σαλάτα ή λαχανικά