ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Μόλις ακούσουμε ή διαβάσουμε τη λέξη σοκολάτα μας έρχεται στο μυαλό μια γλυκιά σκέψη!

Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο και θα το αναλύσουμε..

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη μια ουσία που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιβραδύνει την εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, προφυλάσσει το ενδοθήλιο των αγγείων, συμβάλει στην απώλεια σωματικού βάρους και επιδρά στη γαστρική λειτουργία. Λιπαρά οξέα από τα οποία τα κυριότερα είναι το ελαϊκό οξύ (35%- μονοακόρεστο), το λινελαϊκό (5%- imagesπολυακόρεστο), το στεατικό (35%- κορεσμένο) και το παλμιτικό (25%- κορεσμένο). Πρωτεΐνες οι οποίες συμμετέχουν σε κάθε διαδικασία μέσα στα κύτταρα, δρουν ως ένζυμα που καταλύουν τις βιοχημικές αντιδράσεις, και είναι ζωτικής σημασίας στο μεταβολισμό. Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο που παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατασκευή, τη συντήρηση και τον μεταβολισμό των οστών και των δοντιών και συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σίδηρο που είναι απαραίτητος για την σύνθεση αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Χαλκό που συμβάλλει στην ενεργειακή παραγωγή, στη σωστή δόμηση των οστών, στον μεταβολισμό και στην αποθήκευση σιδήρου, στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα. Βιταμίνη Ε πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτική δράση που παίζει  σημαντικό ρόλο στη δομή των μεμβρανών των κυττάρων.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η σοκολάτα περιέχει πολυφαινόλες, φλαβονόλες και κατεχίνες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν βλάβες στις μεμβράνες των κυττάρων και συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση. Βοηθά στη μείωση της  αρτηριακής πίεσης και της κακής χοληστερόλης χάριν στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Μελέτες έδειξαν ότι άτομα που έτρωγαν σοκολάτα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η μαύρη σοκολάτα βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, βοηθώντας στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Προστατεύει την επιδερμίδα λόγω των φλαβονοειδών  τα οποία προστατεύουν από την επικίνδυνη δράση του ήλιου αλλά και από τις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας. Απαλύνει το βήχα  εξαιτίας ενός συστατικού τη θεοβρωμίνη η οποία φαίνεται να μειώνει τη δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που προκαλεί τον έντονο βήχα. Φτιάχνει τη διάθεση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε ουσίες που βελτιώνουν τα επίπεδα φαινυλαιθυλαμίνης, τρυπτοφάνη που αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και επίσης σε καφεΐνη, σελήνιο, μαγνήσιο και φλαβονοειδή που προκαλούν τόνωση και ενισχύουν την καλή διάθεση.  Η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν τη θεοβρωμίνη που μαζί με το μαγνήσιο και το φώσφορο μειώνουν την κούραση, διώχνουν την υπνηλία και φτιάχνουν τη διάθεση. Επίσης αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο τονώνοντας τις εγκεφαλικές λειτουργίες καθώς και τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της όρασης.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑ 100 ΓΡ.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ(με βάση δίαιτα 2.000 θερμίδων)
Θερμίδες 599 29,95%
Συνολικό λίπος 43 γρ. 66%
Κορεσμένο λίπος 24 γρ. 122%
Χοληστερίνη 2 mg 1%
Συνολικοί υδατάνθρακες 46 γρ. 15%
Ασβέστιο 73 mg 7%
Ψευδάργυρος 3,3 mg 22%
Χαλκός 1,8 mg 88%
Μαγγάνιο 1,9 mg 97%

Αναλύεται η σύσταση της μαύρης σοκολάτας με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο (70-85%), που είναι και η πιο ευεργετική.
Πηγή: USDA (United States Department of Agriculture)