Τι είναι η σιδηροπενική αναιμία;
Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί μία μορφή αναιμίας, η οποία χαρακτηρίζεται από τον μειωμένο αριθμό αιμοσφαιρίων στο αίμα, λόγω έλλειψης σιδήρου που υπάρχει στον οργανισμό. Αποτελεί την πιο συχνή μορφή αναιμίας και πλήττει κυρίως παιδιά και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισής της είναι η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου μέσω της τροφής, η κακή απορρόφησή του από τον οργανισμό, η αυξημένη απώλειά του λόγω αιμορραγίας ή η εγκυμοσύνη.
Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της αναιμίας;
Τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας πολλές φορές δεν είναι εμφανή και πρέπει η κατάσταση να γίνει πιο σοβαρή, για να γίνουν αντιληπτά. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι κούραση ή αδυναμία, ζάλη, πονοκέφαλοι, ταχυκαρδία, εύθραυστα νύχια, τριχόπτωση, πόνος στο στήθος, κρύα πόδια και χέρια κ.ά. Εάν έχετε κάποιο ή κάποια από αυτά τα συμπτώματα είναι απαραίτητο αρχικά να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να κάνετε όλες τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις.
Ποιο είναι το βασικό συστατικό που πρέπει να περιέχει η διατροφή σας;
Σε περίπτωση που διαγνωστείτε με σιδηροπενική αναιμία πέρα από το συμπλήρωμα σιδήρου που θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας, είναι πολύ βοηθητικό να ακολουθήσετε και μια σωστή διατροφή πλούσια σε σίδηρο. Επισκεφθείτε το γραφείο μας για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, πλούσιο σε σίδηρο, που μαζί με τα συμπληρώματα θα σας βοηθήσει να θεραπευτείτε από την σιδηροπενική αναιμία, επαναφέροντας τον σίδηρο στα φυσιολογικά του επίπεδα.
Αιτίες σιδηροπενικής αναιμίας
Ένα από τα πιο σημαντικά αίτια στο οποίο μπορεί να οφείλεται η σιδηροπενική αναιμία είναι η κακή ή ελλιπής διατροφή. Στην προκειμένη περίπτωση είναι σημαντικό να προσλαμβάνονται τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, το ψωμί, τα δημητριακά, τα μακαρόνια, το μπρόκολο, το συκώτι και άλλα πολλά.
Εξίσου συχνά αίτια σιδηροπενικής αναιμίας θεωρούνται και τα εξής:
- μεγάλη απώλεια αίματος
- αδυναμία πρόσληψης του ανάλογου σιδήρου από το έντερο (συνήθως λόγω παθήσεων)
- φαρμακευτική αγωγή (λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων)
Αντιμετώπιση αναιμίας και ισορροπημένη διατροφή
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της αναιμίας είναι η πραγματοποίηση μιας σειράς αιματολογικών εξετάσεων, ώστε να ελεγχθεί αν έχετε έλλειψη σιδήρου. Αν λοιπόν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας είναι χαμηλά, συνιστάται να συμβουλευτείτε αρχικά τον παθολόγο σας, ο οποίος και θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή με συμπληρώματα σιδήρου και διατροφής.
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αντιμετώπιση της αναιμίας πραγματοποιείται και με ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για χαμηλό σίδηρο. Αυτός είναι και ένας από τους πιο σωστούς τρόπους φυσικής αντιμετώπισης.
Όσον αφορά τις τροφές και την έλλειψη σιδήρου, υπάρχουν βασικοί πυλώνες που μπορούν να διαμορφώσουν την ανάλογη διατροφή. Παρακάτω θα βρείτε ασφαλείς πληροφορίες για τους πυλώνες αυτούς αλλά και για τις κατηγορίες τροφών που μπορούν να βοηθήσουν στη νόσο.
Πυλώνες διατροφής για τη σιδηροπενική αναιμία
Τρόφιμα με σημαντική ποσότητα σιδήρου
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή ποσότητα σε σίδηρο και βοηθούν στην αντιμετώπιση της αναιμίας αλλά και σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Παρακάτω ακολουθεί ένας κατάλογος με τα ανάλογα τρόφιμα:
- συκώτι και εντόσθια
- όσπρια, όπως φασόλια, φακές και ρεβύθια
- κόκκινο κρέας
- κινόα
- τόφου
- σοκολάτα (κυρίως μαύρη)
- λιαστές ντομάτες
- πατάτες
- μανιτάρια
- πράσινα λαχανικά (τα σκούρα)
- φράουλες
- αποξηραμένα φρούτα
- σπιρουλίνα
- σπανάκι
Οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου
Υπάρχει ένας έξυπνος διατροφικός τρόπος για να βοηθήσουμε στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, και αυτός δεν είναι άλλος από τον συνδυασμό συγκεκριμένων τροφών.
Πάμε να δούμε κάποιους τυπικούς συνδυασμούς που μπορούν να βοηθήσουν:
- Κατανάλωση κρέατος και ψαριού σε συνδυασμό με σαλάτα και ψωμί ολικής άλεσης
- Εμπλουτισμός της σαλάτας σας με ξηρούς καρπούς και φρούτα όπως το πορτοκάλι που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C
- Φακές σε μορφή σαλάτας και γενικά συνδυασμός οσπρίων με ρύζι, όπως ρεβυθόρυζο και φακόρυζο
- Προσθήκη λεμονιού στις σαλάτες και τα όσπρια
- Αποξηραμένα φρούτα σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς
- Φασόλια με καρότο και ντομάτα
- Συνδυασμός γεύματος με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης
Τρόφιμα που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου
Σε αντίθεση με τις τροφές που ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου, υπάρχουν και αυτές που την εμποδίζουν. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα είδη και τις κατηγορίες των τροφών αυτών:
- τροφές με ασβέστιο: Σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η πρόσληψη σιδήρου μειώνεται μέχρι και 60% αν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Αυτό δεν συμβαίνει ωστόσο με όλες τις τροφές που περιέχουν ασβέστιο. Προτείνεται λοιπόν να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, συνδυαστικά με το σίδηρο.
- τρόφιμα με φυτικό οξύ: Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα τρόφιμα με φυτικό οξύ μπορούν να αναστείλουν την απορρόφηση του σιδήρου σε ένα μικρό βαθμό. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να καταναλώνετε τα τρόφιμα αυτά σε συνδυασμό με τροφές που ενισχύουν την πρόσληψη ανόργανου σιδήρου όπως αυτές που είναι πλούσιες σε Βιταμίνη C.
- τσάι και καφές: Συνήθως το τσάι μπορεί να εμποδίσει την πρόσληψη σιδήρου μέχρι και 70%! Από την άλλη πλευρά, ο καφές μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου, που προέρχεται κυρίως από τα φυτικά τρόφιμα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε και πάλι τη σημαντικότητα της βοήθειας του διατροφολόγου, σε συνεργασία πάντα με τον παθολόγο σας. Με τη δημιουργία ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, μπορούν να αντιμετωπιστούν ασφαλώς όλα τα θέματα που μπορεί να προκαλέσει η αναιμία στην καθημερινότητά σας.