Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ( Fe) ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Περίληψη : ο σίδηρος είναι απαρραίτητο ιχνοστοιχείο στη ζωή του ατόμου. Οι κύριες πηγές διατροφικού σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, κυρίως το βοδινό, το ψάρι (πχ. τόνος και σολομός), τα στρείδια και το κρέας των πουλερικών και ιδίως το συκώτι. Ο σίδηρος από αυτές τις πηγές βρίσκεται ενωμένος με την ομάδα αίμης και σχεδόν το 25% του σιδηρού απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλες διατροφικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, το σουσάμι, τα ενισχυμένα με σίδηρο δημητριακά και τα λαχανικά, όπως το σπανάκι. Επειδή ο σίδηρος που δεν είναι ζωικής προέλευσης δημιουργεί χυλικά σύμπλοκα με ενώσεις στον αυλό του εντέρου και δεν απορροφάται εξίσου καλά, η ποσότητα που θα απορροφηθεί από τον οργανισμό εξαρτάται από τις υπόλοιπες τροφές που καταναλώνονται στο ίδιο γεύμα. Τροφές που βελτιώνουν την απορρόφηση του σιδήρου είναι η βιταμίνη C και οι ζωικές πρωτεΐνες. Από την άλλη τροφές που περιέχουν ασβέστιο, τανίνες, πολυφαινόλες μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου. H έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες καταστάσεις με κίνδυνο για τον άνθρωπο. Η σημαντικότερη είναι η σιδηροπενική αναιμία και η πιο συχνή. Ένας τρόπος αντιμετώπισης της έλληψεις σιδήρου αλλά και της αναιμίας, εκτός από τη διατροφή, είναι η χρήση συμπληρωμάτων σιδήρου. Σκοπός αυτής της δημοσίευσης είναι να αναφερθούν τα ωφέλη που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση των συμπληρωμάτων σιδήρου καθώς και μετέπειτα προβλήματα που μπορούν να αποφευχθούν.

Σίδηρος :

 το χημικό στοιχείο σίδηρος είναι μέταλλο της 1ης κύριας σειράς των στοιχείων μετάπτωσης με ατομικό αριθμό 26 και ατομικό βάρος 55,847. Έχει θερμοκρασία τήξης 1535ο C και θερμοκρασία βρασμού 2750ο C. Είναι το πιο άφθονο χημικό στοιχείο κατά μάζα του πλανήτη Γη και το τέταρτο πιο άφθονο στοιχείο στον στερεό φλοιό της, μετά το οξυγόνο, το πυρίτιο και το αργίλιο.

Είναι γνωστός ως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και είναι προσθετική ομάδα για εκατοντάδες ένζυμα και πρωτεΐνες, όπως οι πρωτεΐνες που μεταφέρουν οξυγόνο.

Το σώμα ενός ενήλικα περιέχει σίδηρο σε δύο βασικές δεξαμενές : (1) λειτουργικός σίδηρος με τη μορφή αιμοσφαιρίνης, μυοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων  και (2) αποθηκευμένος σίδηρος με τη μορφή φερριτίνης, αιμοσιδηρίνης και τρανσφερίνης (μεταφορική πρωτεΐνη στο αίμα). Το σώμα ενός υγιούς ενήλικα άνδρα περιέχει περίπου 3,6 γραμμάρια ολικού σιδήρου, ενώ για τις γυναίκες η ποσότητα αυτή ανέρχεται στα 2,4 γραμμάρια.  Οι ενήλικες γυναίκες διαθέτουν πολύ μικρότερες ποσότητες αποθηκευμένου σιδήρου συγκριτικά με τους άνδρες.

        Πίνακας 1 : Αναλογίες των βασικών κατηγοριών σιδήρου για γυναίκες και άνδρες

Ο σίδηρος διατηρείται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα. Το 90% περίπου επαναρροφάται και επαναχρησιμοποιείται κάθε μέρα. Η υπόλοιπη ποσότητα σιδήρου απεκκρίνεται, κυρίως μέσω της χολής. Ο σίδηρος που προσλαμβάνεται με τη δίαιτα θα πρέπει να διατίθεται προκειμένου να διατηρείται το ισοζύγιο σιδήρου, ώστε να καλύπτεται το υπόλοιπο 10%. Όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται προκαλείται ανεπάρκεια σιδήρου.

Ο σίδηρος έχει πολλές ζωτικές λειτουργίες στο σώμα. Χρησιμεύει ως φορέας οξυγόνου στους ιστούς από τους πνεύμονες, σαν ένα μέσο μεταφοράς των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό των κυττάρων, και ως αναπόσπαστο μέρος των σημαντικών συστημάτων των ενζύμων σε διάφορους ιστούς. Το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου στον οργανισμό βρίσκεται στα ερυθροκύτταρα ως αιμοσφαιρίνη, ένα μόριο που αποτελείται από τέσσερις μονάδες, κάθε ομάδα περιέχει ένα μόριο αίμης και μια αλυσίδα πρωτεΐνης. Η δομή της αιμοσφαιρίνης επιτρέπει να είναι πλήρως φορτωμένο με οξυγόνο στους πνεύμονες και μερικώς εκφορτωμένο στους ιστούς (π.χ., στους μύες). Το σίδηρο που περιέχει πρωτεΐνη αποθήκευσης οξυγόνου στους μύες, η μυοσφαιρίνη, είναι παρόμοιο σε δομή με την αιμοσφαιρίνη, αλλά έχει μόνο μία μονάδα αίμης και μια αλυσίδα σφαιρίνης. Αρκετά ένζυμα που περιέχουν σίδηρο, τα κυτοχρώματα, έχουν επίσης μία ομάδα αίμης και μια αλυσίδα σφαιρίνης. Τα ένζυμα αυτά δρουν ως φορείς ηλεκτρονίων μέσα στο κύτταρο και οι δομές τους δεν επιτρέπουν αναστρέψιμη φόρτωση και εκφόρτωση του οξυγόνου. Ο ρόλος τους στον οξειδωτικό μεταβολισμό είναι να μεταφέρουν ενέργεια εντός του κυττάρου και ειδικώς στα μιτοχόνδρια. Άλλες βασικές λειτουργίες για τα ένζυμα που περιέχουν σίδηρο, είναι η σύνθεση στεροειδών ορμονών και χολικών οξέων, η αποτοξίνωση των ξένων ουσιών στο ήπαρ και ο έλεγχος σε ορισμένους νευροδιαβιβαστές, όπως τα συστήματα ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Ο σίδηρος αποθηκεύεται στο ήπαρ, όπως η φερριτίνη και η αιμοσιδηρίνη ενώ μεταφέρεται μεταξύ διαφόρων διαμερισμάτων μέσα στο σώμα από την πρωτεΐνη της τρανσφερίνης.

Ανάγκες σε Σίδηρο :

Ο σίδηρος δεν εκκρίνεται ενεργά από το σώμα στα ούρα ή στα έντερα. Χάνεται μόνο με κύτταρα από το δέρμα και τις εσωτερικές επιφάνειες του σώματος – έντερα,  ουροποιητικό σύστημα και αεραγωγούς. Το συνολικό ποσό που χάνεται εκτιμάται σε 14 μg / kg σωματικού βάρους / ημέρα. Μία γυναίκα χωρίς έμμηνο ρύση 55 κιλών χάνει περίπου 0,8 mg Fe / ημέρα και ένας 70-kg άνθρωπος χάνει περίπου 1 mg. Το φάσμα των επιμέρους παραλλαγών έχει εκτιμηθεί ότι είναι ± 15% . Προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι οι απώλειες σιδήρου με τον ιδρώτα θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, ειδικά σε ένα ζεστό, υγρό κλίμα. Ωστόσο, νέες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με εκτεταμένες προφυλάξεις, για να αποφευχθεί η μόλυνση του σιδήρου από το δέρμα κατά τη διάρκεια της συλλογής του συνολικού ιδρώτα του σώματος, έχουν δείξει ότι αυτές οι απώλειες σιδήρου από τον ιδρώτα είναι αμελητέες.

Ανάπτυξη :

Το νεογνό έχει περιεκτικότητα σιδήρου περίπου 250-300 mg (75 mg / kg σωματικού βάρους). Κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 μηνών της ζωής του, η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης πέφτει λόγω της βελτιωμένης κατάστασης οξυγόνο στο νεογέννητο βρέφος. Αυτό οδηγεί σε μια σημαντική αναδιανομή του σιδήρου από τα ερυθροκύτταρα του καταβολισμού στα καταστήματα σιδήρου. Αυτό το σίδερο θα καλύψει τις ανάγκες του βρέφους κατά τη διάρκεια των πρώτων 4-6 μηνών της ζωής του και οι απαιτήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να παρέχονται από το ανθρώπινο γάλα, το οποίο περιέχει πολύ λίγο σίδηρο. Λόγω της σημαντικής προσφοράς του σιδήρου στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης, η κατάσταση σιδήρου είναι πολύ λιγότερο ευνοϊκή σε πρόωρο και χαμηλού βάρους γέννησης βρέφους σε σχέση με το βρέφος. Μία επιπλέον προμήθεια του σιδήρου απαιτείται σε αυτά τα βρέφη ακόμη και κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της ζωής. Στα τελειόμηνα βρέφη, οι απαιτήσεις σιδήρου θα αυξηθούν σημαντικά μετά την ηλικία των 4-6 μηνών και ανέρχονται σε περίπου 0,7-0,9 mg / ημέρα κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου τμήματος του πρώτου έτους. Οι απαιτήσεις αυτές είναι πολύ υψηλές, ειδικά σε σχέση με το μέγεθος του σώματος και την πρόσληψη ενέργειας .

Πίνακας 2 : πρόσληψη σιδήρου που απαιτείται για την ανάπτυξη κάτω από την ηλικία των 18 ετών, μέσες απώλειες σιδήρου,  απώλειες από έμμηνο ρύση στις γυναίκες και οι συνολικές  ανάγκες σε σίδηρο

Κατά το πρώτο έτος της ζωής, τα βρέφη σχεδόν διπλασιάζουν τα αποθέματα σιδήρου και τριπλασιάζουν το σωματικό βάρος τους. Η αλλαγή του σιδήρου στο σώμα λαμβάνει χώρα κυρίως κατά τη διάρκεια των πρώτων 6-12 μηνών της ζωής. Μεταξύ 1 και 6 ετών, η περιεκτικότητα σιδήρου στο σώμα πάλι διπλασιάζεται. Οι απαιτήσεις για απορρόφηση σιδήρου σε βρέφη και παιδιά είναι πολύ υψηλή σε σχέση με τις ανάγκες τους σε ενέργεια. Για παράδειγμα, σε βρέφη 6-12 μηνών, περίπου 1,5 mg σιδήρου πρέπει να απορροφάται ανά 4.184 MJ και περίπου το ήμισυ του ποσού αυτού απαιτείται έως την ηλικία των 4 χρόνων.

Πίνακας 3 : Οι συνιστώμενες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών για το σίδηρο με βάση διαφορετικές διατροφικές βιοδιαθεσιμότητες του σιδήρου

Κατά την περίοδο απογαλακτισμού, οι απαιτήσεις σιδήρου σε σχέση με την πρόσληψη ενέργειας είναι οι υψηλότερες σε όλη τη ζωή εκτός του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης, όταν οι απαιτήσεις σιδήρου σε μεγάλο βαθμό πρέπει να καλυφθούν από τα αποθέματα σιδήρου της μητέρας. Το ταχέως αναπτυσσόμενο απογαλακτισμένο βρέφος δεν έχει αποθέματα σιδήρου και πρέπει να βασίζεται σε διαιτητικό σίδηρο. Είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε αυτές τις υψηλές απαιτήσεις, εάν η δίαιτα έχει σταθερά υψηλή περιεκτικότητα του κρέατος και τρόφιμα πλούσια σε ασκορβικό οξύ. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες σήμερα, τα βρεφικά προϊόντα δημητριακών είναι οι βασικές τροφές για εκείνη την περίοδο της ζωής. Εμπορικά προϊόντα εμπλουτισμένα με σίδηρο και ασκορβικό οξύ, δίνονται μαζί με τους χυμούς φρούτων και τα στερεά τρόφιμα που περιέχουν κρέας, ψάρια, λαχανικά, κ.α. Η οχύρωση των προϊόντων δημητριακών με σίδηρο και ασκορβικό οξύ είναι σημαντική για την επίτευξη των υψηλών διατροφικών αναγκών, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της βέλτιστης παροχής σιδήρου κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Οι ανάγκες σε σίδηρο είναι επίσης πολύ υψηλές στους εφήβους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης. Υπάρχει μια αξιοσημείωτη ατομική διαφορά στο ρυθμό ανάπτυξης και οι απαιτήσεις μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερες από τις μέσες τιμές που δίνονται στον Πίνακα 3. Τα κορίτσια έχουν συνήθως την εκτοξευμένη αύξηση πριν την εμμηναρχή, αλλά η ανάπτυξη δεν έχει τελειώσει εκείνη τη στιγμή. Επομένως οι συνολικές ανάγκες σε σίδηρο είναι πολύ σημαντικές. Σε αγόρια κατά την εφηβεία υπάρχει μια σημαντική αύξηση της μάζας της αιμοσφαιρίνης και της συγκέντρωσης της, αυξάνοντας περαιτέρω τις απαιτήσεις σιδήρου σε ένα επίπεδο πάνω από τις μέσες ανάγκες σε σίδηρο στην έμμηνο ρύση των γυναικών (Σχήμα 1). (Οι υπολογισμοί στο Σχήμα 1, με βάση τις αναφορές.

Σχήμα 1 : απαιτήσεις σιδήρου σε αγόρια και κορίτσια

Οι απώλειες αίματος από την έμμηνο ρύση είναι πολύ σταθερές από μήνα σε μήνα για ένα άτομο, αλλά διαφέρουν σημαντικά από τη μία γυναίκα στην άλλη. Το κύριο μέρος αυτής της παραλλαγής είναι γενετικά ελεγχόμενο από το περιεχόμενο των ινωδολυτικών ενεργοποιητών στο βλεννογόνο της μήτρας, ακόμη και σε πληθυσμούς που είναι γεωγραφικά σε μεγάλη απόσταση (Βιρμανία, τον Καναδά, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Αγγλία και Σουηδία). Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν έντονα ότι η κύρια πηγή της μεταβολής στην κατάσταση του σιδήρου σε διάφορους πληθυσμούς δεν σχετίζεται με μια παραλλαγή σε απαιτήσεις σιδήρου, αλλά σε μια μεταβολή στην απορρόφηση του σιδήρου από τις δίαιτες. Η μέση απώλεια σιδήρου από την έμμηνο ρύση, κατά μέσο όρο στον κύκλο των 28 ημερών, είναι περίπου 0,56 mg / ημέρα. Η μέση ημερήσια συνολική απαίτηση σιδήρου είναι 1,36 mg. 10% των γυναικών υπερβαίνει 2,27 mg και 5% υπερβαίνει το 2,84 mg. Στο 10% των (ακόμα αναπτυσσόμενη) εφήβων κοριτσιών, η αντίστοιχη ημερήσια συνολική απαίτηση σιδήρου υπερβαίνει τα 2,65 mg, και σε 5% των κοριτσιών υπερβαίνει 3,2 mg / ημέρα. Η έντονη ασυμμετρία των απωλειών από την έμμηνο ρύση είναι ένα μεγάλο διατροφικό πρόβλημα, διότι η προσωπική εκτίμηση των ζημιών είναι αναξιόπιστη. Η επιλογή της αντισυλληπτικής μεθόδου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις απώλειες. Οι μέθοδοι υπολογισμού των απαιτήσεων σιδήρου στις γυναίκες και η διακύμανσή τους θα επανεξεταστεί πρόσφατα.

Απορρόφηση σιδήρου :

Όσον αφορά τον μηχανισμό απορρόφησης, υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου: αίμη και μη-αίμη σιδήρου. Στη διατροφή του ανθρώπου οι πρωτογενείς πηγές αιμικού σιδήρου είναι η αιμοσφαιρίνη και η μυοσφαιρίνη από την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και ψαριών, ενώ μη-αιμικός σίδηρος λαμβάνεται από τα δημητριακά, τα όσπρια,τα φρούτα, και τα λαχανικά. Η μέση απορρόφηση του σιδήρου της αίμης από τα γεύματα με βάση το κρέας που περιέχει είναι περίπου 25%.  Η απορρόφηση του σιδήρου της αίμης μπορεί να κυμαίνεται από περίπου 40% κατά τη διάρκεια της έλλειψης σιδήρου έως περίπου 10% κατά τη διάρκεια κορεσμού του σιδήρου. Η αίμη σιδήρου μπορεί να υποβαθμιστεί και να μετατραπεί σε μη αιμικό σίδηρο εάν τα τρόφιμα μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία για πολύ καιρό. Το ασβέστιο (βλέπε παρακάτω) είναι ο μόνος διαιτητικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την απορρόφηση του σιδήρου της αίμης και το κάνει στον ίδιο βαθμό που επηρεάζει μη-αίμη (Πίνακας 4)

Πίνακας 4 : διαιτητικοί παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση σιδήρου

Ο αιμικός σίδηρος είναι η κύρια μορφή του διαιτητικού σιδήρου. Η απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου επηρεάζεται από την ατομική κατάσταση του σιδήρου και από διάφορους παράγοντες στη διατροφή. Οι διαιτητικοί παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου περιγράφονται στον Πίνακα 4. Οι ενώσεις σιδήρου που χρησιμοποιούνται για την οχύρωση των τροφίμων θα είναι μόνο εν μέρει διαθέσιμες για απορρόφηση. Ο σίδηρος που προέρχεται από το έδαφος (π.χ., από διάφορες μορφές αργίλου) είναι μερικές φορές παρόν σε σημαντικές ποσότητες στην επιφάνεια των τροφίμων ως ακαθαρσία που προέρχεται από τη σκόνη στον αέρα, στα αποξηραμένα τρόφιμα ή από το νερό που χρησιμοποιείται στην άρδευση. Αναγωγικές ουσίες (δηλαδή, ουσίες που κρατούν το σίδηρο σε δισθενή μορφή) πρέπει να είναι παρόντες για να απορροφηθεί. Η παρουσία του κρέατος, πουλερικών και  ψαριών στη διατροφή ενισχύσει την απορρόφηση του. Άλλες τροφές περιέχουν παράγοντες (συνδέτες) που δεσμεύουν ισχυρά ιόντα δισθενούς σιδήρου, που στη συνέχεια αναστέλλουν την απορρόφηση του. Παραδείγματα είναι τα φυτικά οξέα και ορισμένες πολυφαινόλες δέσμευσης σιδήρου.

Η αναστολή της απορρόφησης του σιδήρου :

Φυτοχημικά βρέθηκαν σε όλα τα είδη σπόρων, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, ρίζες (π.χ., πατάτες), και φρούτα. Φυτικά οξέα είναι η ινοσιτόλη, μια μορφή αποθήκευσης των φωσφορικών αλάτων και ιχνοστοιχείων. Άλλα φωσφορικά δεν έχουν δειχθεί να αναστέλλουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Στη Βόρεια Αμερική και την Ευρωπαϊκή, περίπου το 90% των φυτοχημικών προέρχονται από δημητριακά. Τα φυτοχημικά αναστέλλουν ισχυρά την απορρόφηση του σιδήρου με ένα δοσοεξαρτώμενο τρόπο και ακόμη και μικρές ποσότητες φυτικών εστέρων έχουν σημαντική επίδραση. Το αλεύρι ολικής αλέσεως έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άλατα φυτικού οξέος από ό,τι το λευκό αλεύρι σίτου. Σε ψωμί, μερικά από τα άλατα φυτικού οξέος στο πίτουρο αποικοδομούνται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης της ζύμης. Η ζύμωση για μια-δυο μέρες (μαγιάς ζύμωση) μπορεί ως εκ τούτου να υποβαθμίσει σχεδόν εντελώς το φυτικό και να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου στο ψωμί που γίνεται από αλεύρι ολικής αλέσεως. Η βρώμη αναστέλλει ισχυρά την απορρόφηση του σιδήρου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας φυτικών οξέων. Ποσότητες ασκορβικού οξέος μπορούν να εξουδετερώσουν αυτή την αναστολή. Αντίθετα, τα φυτικά συστατικά των διαιτητικών ινών δεν έχουν σχεδόν καμία επίδραση στην απορρόφηση του σιδήρου.

Σχεδόν όλα τα φυτά περιέχουν φαινολικές ενώσεις, ως μέρος του συστήματος άμυνας τους κατά των εντόμων, των ζώων και των ανθρώπων. Μόνο μερικές από τις φαινολικές ενώσεις (κυρίως εκείνες που περιέχουν ομάδες galloyl) φαίνεται να είναι υπεύθυνες για την αναστολή της απορρόφησης του σιδήρου. Τσάι, καφές, κακάο είναι κοινά φυτικά προϊόντα που περιέχουν πολυφαινόλες, που δεσμεύουν το σίδηρο. Πολλά λαχανικά, ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα βότανα και τα μπαχαρικά (π.χ. ρίγανη) περιέχουν σημαντικές ποσότητες ομάδων galloyl και αναστέλλουν έντονα την απορρόφηση του σιδήρου. Η κατανάλωση betel φύλλων, κοινή σε περιοχές της Ασίας, έχει επίσης μια σημαντική αρνητική επίδραση στην απορρόφηση του σιδήρου.

Το ασβέστιο καταναλώνεται ως ένα άλας ή στα γαλακτοκομικά προϊόντα παρεμβαίνει σημαντικά στην απορρόφηση και των δύο αιμικού και μη-αιμικού σιδήρου. Επειδή το ασβέστιο και ο σίδηρος είναι και τα δύο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το ασβέστιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ένας αναστολέας με τον ίδιο τρόπο όπως και τα άλατα φυτικού οξέος ή οι φαινολικές ενώσεις. Η πρακτική λύση για αυτό το διαγωνισμό είναι να αυξηθεί η πρόσληψη σιδήρου με σκοπό την αύξηση της βιο-διαθεσιμότητας του, ή να αποφευχθεί η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και σε σίδηρο στο ίδιο γεύμα.

Ο μηχανισμός δράσης για την αναστολή της απορρόφησης του σιδήρου είναι άγνωστη, αλλά η ισορροπία των αποδείξεων υποδεικνύουν έντονα ότι η αναστολή βρίσκεται εντός του ίδιου του βλεννογόνου του κυττάρου στο τελικό βήμα για τη μεταφορά του αιμικού και μη αιμικού σιδήρου. Πρόσφατη ανάλυση της παράστασης της σχέσης δόσης-αποτελέσματος δεν έδειξε καμία αναστολή από τα πρώτα 40 mg ασβεστίου σε ένα γεύμα. Έχουμε μια σιγμοειδής σχέση, φθάνοντας το 60% της μέγιστης αναστολής της απορρόφησης του σιδήρου από 300-600 mg ασβεστίου. Η μορφή αυτής της καμπύλης προτείνει μια θέση ανταγωνιστικής δέσμευσης του σιδήρου και του ασβεστίου (Σχήμα 2).

Σχήμα 2 : σχέση σιδήρου / ασβεστίου

Αυτή η σχέση εξηγεί μερικά από τα φαινομενικά αντικρουόμενα αποτελέσματα που ελήφθησαν σε μελέτες σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ ασβεστίου και σιδήρου. Για άγνωστους λόγους, η προσθήκη πρωτεΐνης σόγιας σε ένα γεύμα μειώνει το κλάσμα του σιδήρου που απορροφάται. Αυτή η αναστολή δεν εξηγείται μόνο από την υψηλή περιεκτικότητα φυτικής πρωτεΐνης σόγιας. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο των πρωτεϊνών της σόγιας, η καθαρή επίδραση στην απορρόφηση του σιδήρου των προϊόντων σόγιας σε ένα γεύμα είναι συνήθως θετική. Σε βρεφικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες σόγιας, η ανασταλτική δράση μπορεί να υπερνικηθεί με την προσθήκη επαρκών ποσοτήτων ασκορβικού οξέος. Μερικές έχουν υποστεί ζύμωση από σάλτσες σόγιας, ωστόσο, έχουν βρεθεί ότι ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου :

Το ασκορβικό οξύ είναι ο πιο ισχυρός ενισχυτής της απορρόφησης του σιδήρου. Η συνθετική βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου στον ίδιο βαθμό όπως το ασκορβικό οξύ σε φρούτα, λαχανικά και χυμούς. Η επίδραση του ασκορβικού οξέος στην απορρόφηση του σιδήρου είναι τόσο έντονη και είναι σημαντικό ότι το αποτέλεσμα αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα από τους φυσιολογικούς ρόλους της βιταμίνης C. Κάθε γεύμα πρέπει κατά προτίμηση να περιέχει τουλάχιστον 25 mg ασκορβικού οξέος και, ενδεχομένως, ακόμα περισσότερο εάν το γεύμα περιέχει πολλούς αναστολείς της απορρόφησης του σιδήρου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η απαίτηση του ασκορβικού οξέος για την απορρόφηση του σιδήρου κατά τη θέσπιση των απαιτήσεων για τη βιταμίνη C, που έχουν ρυθμιστεί μόνο για την πρόληψη της ανεπάρκειας της βιταμίνης C (ιδιαίτερα το σκορβούτο). Το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά  προωθούν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου. Ο μηχανισμός για αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει προσδιοριστεί. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το κρέας αυξάνει επίσης την απορρόφηση του αιμικού σιδήρου περίπου στον ίδιο βαθμό. Το κρέας προωθεί την απορρόφηση του σιδήρου με δύο τρόπους : διεγείρει την απορρόφηση του αιμικού και μη αιμικού σιδήρου και παρέχει τον καλά απορροφούμενο αιμικό σίδηρο. Επιδημιολογικά, η πρόσληψη του κρέατος έχει βρεθεί να σχετίζεται με χαμηλότερο επιπολασμό της ανεπάρκειας σιδήρου.  Τα οργανικά οξέα, όπως το κιτρικό οξύ, σε ορισμένες μελέτες έχει βρεθεί ότι ενισχύουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου. Το λάχανο τουρσί και άλλα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση και ακόμη και μερικά που έχουν υποστεί ζύμωση από σάλτσες σόγιας, ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Η απορρόφηση σιδήρου από τα γεύματα :

Η έννοια της πισίνας στην απορρόφηση του σιδήρου σημαίνει ότι υπάρχουν δύο κύριες πισίνες στον αυλό του γαστρεντερικού – μία πισίνα του αιμικού σιδήρου και μια άλλη ομάδα του μη-αιμικού σιδήρου – και ότι η απορρόφηση του σιδήρου λαμβάνει χώρα ανεξάρτητα από αυτές τις δύο πισίνες. Η έννοια της πισίνας συνεπάγεται επίσης ότι η απορρόφηση του σιδήρου από την μη-αιμικού σιδήρου πισίνα είναι αποτελέσματα όλων των συνδετών που υπάρχουν στο μείγμα των τροφίμων που περιλαμβάνονται σε ένα γεύμα. Η απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου από ένα ορισμένο γεύμα δεν εξαρτάται μόνο από την περιεκτικότητα σε σίδηρο αλλά επίσης, και σε σημαντική βαθμό, από τη σύνθεση του γεύματος. Η βιο-διαθεσιμότητα μπορεί να διαφέρει περισσότερο από 10 φορές μεταξύ των γευμάτων με παρόμοια περιεκτικότητα σε σίδηρο, ενέργεια, πρωτεΐνες, λίπη, κλπ. Απλά η προσθήκη ορισμένων καρυκευμάτων (π.χ., ρίγανη) ή ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να μειώσει την βιο-διαθεσιμότητα κατά το ήμισυ ή και περισσότερο. Ωστόσο, η προσθήκη ορισμένων λαχανικών ή φρούτων που περιέχουν ασκορβικό οξύ μπορεί να διπλασιάσει ή ακόμα και τριπλασιάσει την απορρόφηση του σιδήρου, ανάλογα με τις άλλες ιδιότητες του γεύματος και τα ποσά του ασκορβικού οξέος.

Η απορρόφηση του σιδήρου από το σύνολο της διατροφής :

Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις συνολικές ποσότητες σιδήρου που απορροφούνται από τη δίαιτα, διότι δεν υπάρχει απλή μέθοδος για τη μέτρηση της απορρόφησης του σιδήρου από το σύνολο της διατροφής. Έχει μετρηθεί με μελέτες χημικής ισορροπίας και με προσδιορισμό του ρυθμού αναγέννησης της αιμοσφαιρίνης σε άτομα με επαγόμενη σιδηροπενική αναιμία και μια καλά ελεγχόμενη δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μία μέθοδος αναπτύχθηκε πρόσφατα για την μέτρηση της απορρόφησης του σιδήρου από το σύνολο της δίαιτας. Η απορρόφηση του σιδήρου από όλη τη διατροφή είναι το άθροισμα της απορρόφησης του σιδήρου από τα μονά γεύματα που περιλαμβάνονται στη διατροφή. Έχει προταθεί ότι η απορρόφηση του σιδήρου στα ενιαία γεύματα μπορεί να επιδεινώσει την απορρόφηση του σιδήρου από τη διατροφή. Η απορρόφηση σιδήρου από τα ενιαία γεύματα δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει την απορρόφηση του σιδήρου από το σύνολο της διατροφής, αλλά η απορρόφηση του σιδήρου από ένα και μόνο γεύμα ήταν το ίδιο όταν το γεύμα σερβίρεται το πρωί μετά από ολονύκτια νηστεία ή στο μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Η ίδια παρατήρηση έγινε σε μια άλλη μελέτη, όταν ένα γεύμα χάμπουργκερ δόθηκε το πρωί ή 2-4 ώρες μετά το πρωινό. Η χρήση της βιο-διαθέσιμης θρεπτικής πυκνότητας είναι ένας εφικτός τρόπος για να συγκρίνετε διαφορετικά γεύματα και να υπολογίσετε τις συνιστώμενες προσλήψεις. Η πρόσληψη ενέργειας και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος ήταν πιθανώς σημαντικά υψηλότερη για τους πρώτους ανθρώπους από ό, τι είναι σήμερα.

Έλλειψη σιδήρου :

Η υψηλότερη επικράτηση της ανεπάρκειας σιδήρου βρίσκεται σε βρέφη, παιδιά, εφήβους και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, ιδίως οι έγκυες γυναίκες. Η περίοδος απογαλακτισμού σε βρέφη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, λόγω των πολύ υψηλών απαιτήσεων σιδήρου σε σχέση με τις ενεργειακές απαιτήσεις. Χάρη στην καλύτερη ενημέρωση και πρόσβαση σε εμπλουτισμένα δημητριακά για βρέφη και παιδιά, η κατάσταση του σιδήρου έχει βελτιωθεί σημαντικά σε αυτές τις ομάδες στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο, η κατάσταση σιδήρου είναι πολύ κρίσιμη σε πολλές ομάδες, ειδικά κατά την περίοδο του απογαλακτισμού. Διατροφή πλούσια σε σίδηρο έχει μεγάλη σημασία για την επαρκή ανάπτυξη του εγκεφάλου και άλλων ιστών όπως οι μύες, τα οποία τελικά διαφοροποιούνται νωρίς στη ζωή.

Η έλλειψη σιδήρου και η σιδηροπαινική ανεπάρκεια συχνά χρησιμοποιούνται λανθασμένα ως συνώνυμα. Η αιτία του προβλήματος είναι η κατανομή της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης σε υγιή άτομα με  πλήρες σίδηρο. Κατά την ανάπτυξη της αρνητικής ισορροπίας σιδήρου σε άτομα θα υπάρχει μία άμεση βλάβη στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση της αιμοσφαιρίνης και των ερυθρών αιμοσφαιρίων διαφορετικών δείκτών (π.χ. μέση σωματιδιακή αιμοσφαιρίνη και μέσος όγκος ερυθρών). Με τη σειρά του αυτό θα οδηγήσει σε μια επικάλυψη των κατανομών αιμοσφαιρίνης σε έλλειψη σιδήρου και πλήρη σιδήρου σε γυναίκες (Σχήμα 3). Η έκταση της επικάλυψης εξαρτάται από τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας σιδήρου. Σε πληθυσμούς με πιο σοβαρή έλλειψη σιδήρου, για παράδειγμα, η επικάλυψη είναι λιγότερο έντονη.

Σχήμα 3 : Κατανομή της συγκέντρωσης αιμοσφαιρίνης σε ένα δείγμα γυναικών 38 ετών με και χωρίς κηλιδωτό σίδηρο  μυελού των οστών.

Αιτίες της ανεπάρκειας σιδήρου :

Διατροφική ανεπάρκεια σιδήρου σημαίνει ότι η διατροφή δεν μπορεί να καλύψει φυσιολογικές ανάγκες σε σίδηρο. Παγκοσμίως αυτή είναι η πιο κοινή αιτία της ανεπάρκειας σιδήρου. Σε πολλές τροπικές χώρες, παρασιτώσεις με αγκυλόστομα οδηγούν σε εντερικές απώλειες αίματος που μπορεί να είναι σημαντικές. Η σοβαρότητα των παρασιτώσεων από αγκυλόστομα ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων και των περιφερειών. Η μέση απώλεια αίματος μπορεί να εκτιμηθεί από μετρήσεις αυγών στα κόπρανα. Συνήθως η δίαιτα σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι επίσης περιορισμένη σε σχέση με την περιεκτικότητα σε σίδηρο και τη διαθεσιμότητα του. Στην κλινική πρακτική, η διάγνωση της ανεπάρκειας σιδήρου πρέπει πάντα να οδηγήσει σε μια αναζήτηση για παθολογικές αιτίες της απώλειας αίματος (π.χ., όγκοι στην γαστρεντερική οδό ή τη μήτρα, ιδίως εάν οι αιμορραγίες της μήτρας έχουν αυξηθεί ή αλλάξει στην κανονικότητα). Ασθενείς με αχλωρυδρία απορροφούν διαιτητικού σιδήρου λιγότερο καλά (μείωση κατά περίπου 50%) και οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε γαστρική χειρουργική επέμβαση, ειδικά εάν η χειρουργική επέμβαση ήταν εκτεταμένη, μπορεί τελικά να αναπτύξουν έλλειψη σιδήρου, λόγω της μειωμένη απορρόφηση σιδήρου.

Επιπολασμός της ανεπάρκειας σιδήρου :

Η έλλειψη σιδήρου είναι ίσως η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια στον κόσμο. Μια πρόσφατη εκτίμηση με βάση την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, κριτήρια, ανέφερε ότι περίπου 600 έως 700.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν σημαντική ανεπάρκεια σιδήρου. Στις βιομηχανικές χώρες, η επικράτηση της ανεπάρκειας σιδήρου είναι πολύ χαμηλότερη και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 2% και 8%. Ωστόσο, ο επιπολασμός της ανεπάρκειας σιδήρου, συμπεριλαμβανομένου τόσο αναιμικά και μη αναιμικά άτομα, είναι πολύ υψηλότερη. Στις βιομηχανικές χώρες, για παράδειγμα, η απουσία των αποθηκών σιδήρου ή οι τιμές φερριτίνης ορού βρίσκεται σε περίπου 20-30% κάτω στις γυναίκες σε γόνιμη ηλικία. Σε έφηβα κορίτσια ο επιπολασμός είναι ακόμη υψηλότερος. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο επιπολασμός της ανεπάρκειας σιδήρου περισσότερο, επειδή ακριβώς αντιπροσωπευτική ομάδα των πληθυσμών για κλινικές έρευνες είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Εργαστηριακές μέθοδοι και τεχνικές για τη δειγματοληψία αίματος χρειάζονται προσεκτική τυποποίηση. Ένα συχνό σφάλμα, για παράδειγμα, όταν συγκρίνονται τα υλικά σε διάφορες περιοχές ή σε διαφορετικούς χρόνους, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη αντιδραστήρια στην αγορά για τον προσδιορισμό της φερριτίνης ορού τα οποία δεν είναι επαρκώς βαθμονομημένα σε διαφορετικές συγκεντρώσεις έναντι των διεθνών WHO προτύπων. Επιπλέον, οι εποχιακές διακυμάνσεις στα ποσοστά μόλυνσης επηρεάζουν την ευαισθησία και την εξειδίκευση των περισσότερων μεθόδων που χρησιμοποιούνται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά επικράτησης για την ανεπάρκεια σιδήρου βρέθηκαν σε βρέφη, παιδιά, εφήβους, και  γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Χάρη στην καλύτερη ενημέρωση και πρόσβαση σε εμπλουτισμένα δημητριακά για βρέφη και παιδιά, η κατάσταση του σιδήρου έχει βελτιωθεί σημαντικά σε αυτές τις ομάδες στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες, όπου η υψηλότερη επικράτηση σήμερα παρατηρείται στην έμμηνο ρύση των γυναικών και των εφήβων και των δύο φύλων.

Κύριες διατροφικές πηγές σιδήρου :

Συκώτι, χοιρινό, νεφρό, κόκκινο κρέας, τα 100% εμπλουτισμένα δημητριακά, πουλερικά, αυγά, κρέμα σίτου, χυμό δαμάσκηνων, όσπρια (ξερά φασόλια), λίμα φασόλια και μαυρομάτικα μπιζέλια, ξηροί καρποί, σπανάκι, στρείδια, blackstrap μελάσα, εμπλουτισμένο ψωμί και δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται κυρίως στο κρέας, τα πουλερικά, και τα ψάρια. Όσο πιο σκούρο το χρώμα, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε heme σίδηρο (σκούρο κρέας κοτόπουλου έχει περισσότερο heme σίδηρο από ανοιχτόχρωμο κρέας κοτόπουλου.

Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με τον μη-αιμικό σίδηρο.

Ο μη-αιμικός σίδηρος βρίσκεται κυρίως σε φυτικές τροφές, π.χ. ψωμί και λαχανικά. Η απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου ενισχύεται όταν φυτικές πηγές σιδήρου καταναλώνονται μαζί με κρέας ή με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C.

Ορισμένα τρόφιμα εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, όπως ο καφές, το τσάι (με ή χωρίς καφεΐνη), το σπανάκι, η σοκολάτα και το πίτουρο σίτου. Η κατανάλωση αυτών των τροφών με μια πηγή κρέατος ή με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεραστούν αυτοί οι ανασταλτικοί παράγοντες.

Σιδήρος κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας :

Οι απαιτήσεις σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν καθιερωθεί (Πίνακας 5).

Ο σίδηρος που απαιτείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρησιμοποιείται για να αυξηθεί η μάζα της αιμοσφαιρίνης της μητέρας, η οποία συμβαίνει σε όλες τις υγιείς έγκυες γυναίκες που έχουν αρκετά μεγάλα αποθέματα σιδήρου ή που είναι επαρκώς εμπλουτισμένα με σίδηρο. Η αυξημένη μάζα αιμοσφαιρίνης είναι ευθέως ανάλογη προς την αυξημένη ανάγκη για μεταφορά οξυγόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι μια από τις σημαντικές φυσιολογικές προσαρμογές που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη. Ένα σημαντικό πρόβλημα για την ισορροπία του σιδήρου στην εγκυμοσύνη είναι ότι οι απαιτήσεις σιδήρου δεν είναι ισόποσα κατανεμημένες στη διάρκεια της. Η εκθετική ανάπτυξη του εμβρύου ισοδυναμεί με το ότι οι ανάγκες του σιδήρου είναι σχεδόν αμελητέες κατά το πρώτο τρίμηνο και ότι πάνω από το 80% σχετίζεται με το τελευταίο τρίμηνο. Οι συνολικές ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο, περιλαμβάνουν τις βασικές απώλειες σιδήρου (0,8 mg) και την αύξηση κατά την κύηση από 0,8 mg έως περίπου 10 mg κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Η απορρόφηση σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθορίζεται από την ποσότητα του σιδήρου στη διατροφή, τη βιο-διαθεσιμότητα (σύνθεση γεύμα) του, και τις αλλαγές στην απορρόφηση του που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν αξιοσημείωτες αλλαγές στο κλάσμα του σιδήρου που απορροφάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο πρώτο τρίμηνο υπάρχει μια αξιοσημείωτη, κάπως παράδοξη, μείωση στην απορρόφηση του σιδήρου, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη μείωση των αναγκών σιδήρου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε σύγκριση με την μη εγκύων κατάσταση. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η απορρόφηση του σιδήρου είναι αυξημένη κατά περίπου 50%, και κατά το τελευταίο τρίμηνο μπορεί να αυξήσει έως και περίπου τέσσερις φορές. Ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση στην απορρόφηση του σιδήρου, είναι αδύνατο για τη μητέρα να καλύψει τις ανάγκες σε σίδηρο από τη διατροφή και μόνο, ακόμα και αν η περιεκτικότητα σε σίδηρο και η βιο-διαθεσιμότητα είναι πολύ υψηλή. Μπορεί να υπολογιστεί ότι με δίαιτες που επικρατούν στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες, θα υπάρξει έλλειμμα περίπου 400-500 mg στην ποσότητα σιδήρου που απορροφάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (Σχήμα 4). Ένα επαρκές ισοζύγιο σιδήρου μπορεί να επιτευχθεί, εάν είναι διαθέσιμα αποθέματα σιδήρου των 500 mg. Ωστόσο, είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες σήμερα να έχουν αποθέματα σιδήρου αυτού του μεγέθους. Κατά συνέπεια, συνιστάται ότι τα συμπληρώματα σιδήρου σε μορφή ταμπλέτας, κατά προτίμηση μαζί με το φολικό οξύ, να δοθούν σε όλες τις έγκυες γυναίκες, λόγω των δυσκολιών στην ορθή αξιολόγηση της κατάστασης σιδήρου κατά την εγκυμοσύνη με συνήθεις εργαστηριακές μεθόδους. Σε μη αναιμικές έγκυες γυναίκες, καθημερινά συμπληρώματα των 100 mg σιδήρου (π.χ., όπως θειικού σιδήρου) που δίνεται κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης είναι επαρκή. Σε αναιμικές γυναίκες απαιτούνται συνήθως υψηλότερες δόσεις.

Σχήμα 4 : καθημερηνές απαιτήσεις και απορρόφηση σιδήρου στην εγκυμοσύνη

Συμπληρώματα σιδήρου και οχύρωση :

Η πρόληψη της ανεπάρκειας σιδήρου έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική τα τελευταία χρόνια με τη συσσώρευση στοιχείων που δείχνουν έντονα μια σχέση μεταξύ της ακόμη και ήπιας ανεπάρκειας σιδήρου και ανάπτυξης του εγκεφάλου και ιδιαίτερα με την παρατήρηση ότι οι λειτουργικές ανωμαλίες που επηρεάζουν τη μάθηση και τη συμπεριφορά, δεν μπορούν να αντιστραφούν δίνοντας σιδήρου αργότερα. Όπως αναφέρθηκε, η έλλειψη σιδήρου είναι κοινή τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μεγάλες προσπάθειες έχουν γίνει από τον ΠΟΥ για την ανάπτυξη μεθόδων για την καταπολέμηση της ανεπάρκειας σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί γενικά να καταπολεμηθεί από μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες τρεις στρατηγικές: 1) συμπληρωμάτων σιδήρου (δηλαδή, δίνοντας δισκία σιδήρου σε ορισμένες ομάδες-στόχους, όπως οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας), 2) οχύρωση σιδήρου ορισμένων τροφίμων, όπως το αλεύρι, και 3) εκπαίδευση για τα τρόφιμα και τη διατροφή για τη βελτίωση της ποσότητας του σιδήρου που απορροφάται από τη διατροφή με την αύξηση της πρόσληψης σιδήρου και κυρίως με τη βελτίωση της βιο-διαθεσιμότητας του διαιτητικού σιδήρου.

Συμπληρώματα σιδήρου :

Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι η πιο κοινή στρατηγική που χρησιμοποιείται σήμερα για τον έλεγχο της ανεπάρκειας σιδήρου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό είναι πιθανό να παραμείνει μέχρις ότου να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στη διατροφή ολόκληρων πληθυσμών. Χρησιμοποιούνται πιο συχνά για τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας. Θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως ένα προληπτικό μέτρο δημόσιας υγείας για τον έλεγχο της ανεπάρκειας σιδήρου σε πληθυσμούς με υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου και αναιμίας. Τα προγράμματα συμπλήρωσης, ιδιαίτερα για τις εγκύους, λειτουργούν στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για παράδειγμα, η Σουηδία έχει θέσει σε εφαρμογή τα συμπληρώματα σιδήρου και οχύρωση πολλών τροφίμων για πολλά χρόνια. Η πρακτική αυτή μπορεί να εξηγήσει μια σχετικά χαμηλή επικράτηση της σιδηροπενικής αναιμίας στη χώρα αυτή.

Οι μικρές ελεγχόμενες μελέτες των συμπληρωμάτων έχουν αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα επιτυχείς  και μερικά προγράμματα για συμπληρώματα μεγάλης κλίμακας καταδεικνύουν σαφώς θετικές βιολογικές επιπτώσεις που αναφέρθηκαν από ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες. Οι χώρες θα πρέπει να εντοπίσουν τα ειδικά προβλήματα  και αυτά τα βασικά στοιχεία που είναι υπεύθυνα για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Μόνο τότε οι πληροφορίες θα είναι αρκετές για να εισαγάγουν αποτελεσματικές και αποδοτικές λύσεις.

Συμπληρώματα σιδήρου για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας :

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των συμπληρωμάτων που στοχεύουν στην πρόληψη της αναιμίας με τη διόρθωση της έλλειψης σιδήρου πριν από σιδηροπενική αναιμία και οι θεραπείες, που στοχεύουν στη διόρθωση της σιδηροπενικής αναιμίας.

Γυναικείες οργανώσεις, σχολεία, και  θρησκευτικοί και κοινοτικοί ηγέτες είναι σημαντικοί παίκτες στην παροχή συμπληρωμάτων για τη διόρθωση της ανεπάρκειας σιδήρου. Προσεγγίσεις που βασίζονται στην αυτο-αγορά συμπληρωμάτων μέσω κοινοτικών καταστημάτων θα πρέπει επίσης να αξιολογηθούν.

Δοσολογίες για συμπληρώματα σιδήρου :

  • Βρέφη χαμηλού βάρους γέννησης

Μία ημερήσια δόση από 2 mg σιδήρου / kg σωματικού βάρους, με τη μορφή ενός υγρού παρασκευάσματος θα πρέπει να δοθεί σε όλα τα βρέφη χαμηλού βάρους γέννησης, ξεκινώντας από 2 μήνες και συνεχίζοντας έως 23 μηνών (καθολική συμπλήρωση).

  • Τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 2 ετών

Όταν η δίαιτα δεν περιλαμβάνει ενισχυμένα τρόφιμα, η επικράτηση της αναιμίας σε παιδιά περίπου 1 έτους είναι σοβαρή (πάνω από 40%). Τα συμπληρώματα σιδήρου σε δοσολογία 2 mg / kg σωματικού βάρους / ημέρα θα πρέπει να δοθούν σε όλα τα παιδιά μεταξύ 6 και 23 μηνών. Υπήρξαν κάποιες αναφορές για λεκιασμένα δόντια μετά από χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου με κάποιες λύσεις. Η καλή στοματική υγιεινή και η χρήση του ανθρακικού σιδήρου μπορεί να αποτρέψει αυτή την κατάσταση.

  • Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία: οι έγκυες γυναίκες

Ένα συνολικό ποσό περίπου 700-850 mg σιδήρου είναι απαραίτητο για να καλύψει τις ανάγκες σε σίδηρο της μητέρας και του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά την παράδοση, και κατά την περιγεννητική περίοδο. Σίδηρο χρειάζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όπου είναι χαμηλότερες από τις ανάγκες σε προ-εγκυμοσύνη,  αυξάνουν κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Η μέση γυναίκα της αναπαραγωγικής ηλικίας χρειάζεται περίπου 350-500 mg επιπλέον σίδηρο για να διατηρήσει την ισορροπία του σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δυνητικά, αυτό το σίδερο θα μπορούσε να παρέχονται είτε από τα καταστήματα σιδήρου της μητέρας ή από συμπληρώματα σιδήρου. Ωστόσο, δεν είναι λογικό να αναμένεται ότι αυτή η πρόσθετη σιδήρου μπορεί να προέλθει από τα αποθέματα σιδήρου, δεδομένου ότι πολύ σπάνια έχει επιτευχθεί αυτό το επίπεδο στις γυναίκες είτε σε αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες χώρες (η μέση περιεκτικότητα σε σίδηρο από τα αποθέματα του σώματος – φερριτίνη και αιμοσιδηρίνη – είναι συχνά μόνο γύρω 200-250 mg).

  • Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία: οι γυναίκες που θηλάζουν

Σε πληθυσμούς με μια σοβαρή επικράτηση της αναιμίας (> 40%), συνιστάται η χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου, που αρχίσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμπληρώματα θα πρέπει να συνεχιστούν  κατά τη διάρκεια της γαλουχίας για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τον τοκετό, στην ίδια δοσολογία – 60 mg σιδήρου και 400 μg φυλλικού οξέος ημερησίως – και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία: μη έγκυες γυναίκες

Σε περιοχές όπου ο επιπολασμός της αναιμίας μεταξύ των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας είναι σοβαρή (> 40%), η προληπτική χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου 60 mg / ημέρα σιδήρου με 400 μg φυλλικού οξέος για 3 μήνες θα πρέπει να θεωρείται αναγκαία.

  • εφήβους

Καθώς ο επιπολασμός της αναιμίας στην εφηβεία, και ιδιαίτερα στα κορίτσια, είναι σοβαρός (> 40%), η προληπτική χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου 60 mg / ημέρα σιδήρου με 400 μg φυλλικού οξέος για 3 μήνες θα πρέπει να θεωρείται αναγκαία. Τα  αγόρια πρέπει επίσης να λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου προληπτικά καθώς  ο επιπολασμός της αναιμίας μεταξύ τους είναι σοβαρή (> 40%). Όπως και με έφηβα κορίτσια, τα συμπληρώματα θα πρέπει να συνεχιστούν καθ ‘όλη την εφηβεία, ακολουθώντας το ίδια χρονοδιάγραμμα των 60 mg / ημέρα σιδήρου με 400 μg φυλλικού οξέος για 3 μήνες.

Μελέτες :

1η μελέτη :

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε εννέα περιοχές της Tigray, στη βόρεια Αιθιοπία. Η μελέτη διεξήχθη το 2013. Τα άτομα της μελέτης: έφηβα κορίτσια (15-19 ετών) από έξι αγροτικές και αστικές περιοχές. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να αναλυθούν ποσοτικά και ποιοτικά τα μέσα συμπληρωμάτων σιδήρου σε κορίτσια. Τα κριτήρια ένταξης: 15-19 ετών κορίτσια είχαν συμπεριληφθεί. Κριτήρια αποκλεισμού: 15-19 χρονών έφηβα κορίτσια που ήταν σοβαρά άρρωστα, οι έγκυες, παντρεμένες, αυτές που είχαν  παιδιά και απουσίαζαν από το σχολείο κατά τη διάρκεια της περιόδου συλλογής δεδομένων και 15-19 ετών από το σχολείο που ήταν σοβαρά άρρωστα. Τα κορίτσια περνούσαν από συνέντευξη ανά ομάδες, με έναν συντονιστή παρών σε κάθε μία από αυτές, συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο, καταρτισμένο από έμπειρο και απαντούσαν σε ερωτήσεις που θα βοηθούσαν την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων.

  • Αποτελέσματα μελέτης :

847 συμμετέχοντες κλήθηκαν στη μελέτη και το ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 97,8%. Ορθόδοξος Χριστιανισμός ήταν η κυρίαρχη θρησκεία των εφήβων κοριτσιών από τις κοινότητες της μελέτης, 789 (95%). Από αυτά, τα 250 (30%) δεν πήγαιναν σχολείο κατά τη στιγμή της συλλογής των δεδομένων. Περισσότερα από τα μισά, 467 (56%), των εφήβων κοριτσιών, πιστεύεται ότι είχαν υπερφορτωθεί με συνήθεις δραστηριότητες των νοικοκυριών σε σχέση με τα αγόρια από τις αντίστοιχες κοινότητές τους. Ο πρόωρος γάμος ήταν ανάμεσα στις επιβλαβείς παραδοσιακές πρακτικές που αναφέρθηκαν από το 13% των εφήβων κοριτσιών (Πίνακας 6).

Πίνακας 6 : δημογραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των εφήβων κοριτσιών

Τα κορίτσια που μπορούσαν να βρουν συμπληρώματα σιδήρου από το σχολείο, ήταν εκείνα που φοιτούσαν σε αυτό. Αντίθετα, τα κορίτσια που δεν πήγαιναν σχολείο μπορούσαν να τα προμηθευτούν από τα κέντρα υγείας. Από τις απαντήσεις που δόθηκα, πολλά κορίτσια πίστευαν πως τα συμπληρώματα σιδήρου ήταν αντισυλληπτικά, ενώ υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στην παιδεία περί αυτών λόγω θρησκευτικών και κοινωνικών πεποιθήσεων. Τα σχολεία ήταν  τα καλύτερα μέρη για την παροχή συμβουλών και την εκπαίδευση σχετικά με την ανάγκη για συμπληρώματα σιδήρου από τα κορίτσια στην εφηβεία. Έτσι, θα πρέπει να δοθεί  παροχή συμβουλών στην εκπαίδευση σχετικά με το σίδηρο και τα πλεονεκτήματά του για τα έφηβα κορίτσια στα σχολεία και τα σχολεία θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την παροχή συμπληρωμάτων σιδήρου για τους μαθητές τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ομοίως, τα σχολεία πρέπει να χρησιμεύσουν ως πλατφόρμες για τους επαγγελματίες υγείας και τους εκπαιδευτικούς για να συζητήσουν τα θέματα της διατροφής και της υγείας των εφήβων κοριτσιών. Τα σχολεία πρέπει να εκπαιδεύσουν τους μαθητές τους σχετικά με τα συμπληρώματα σιδήρου. Οι εγκαταστάσεις υγείας ήταν επίσης μία άλλη δυναμική πλατφόρμα για τα συμπληρώματα σιδήρου σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας. Οι εγκαταστάσεις υγείας θα μπορούσαν να προμηθεύσουν με δισκία σιδήρου. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις υγείας θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των συμπληρωμάτων σιδήρου, όταν οι έφηβοι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις υγείας.

2η μελέτη :

Η δεύτερη μελέτη αναφέρεται στα συμπληρώματα σιδήρου κατά την άθληση.

Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για την επίτευξη της βέλτιστης αθλητική απόδοση. Οι αθλήτριες πληρούν γενικά σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά με την εξαίρεση του σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο σε οδούς παραγωγής ενέργειας και είναι ένα λειτουργικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης και μυοσφαιρίνης. Οι αθλήτριες θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σιδήρου, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου (με ή χωρίς αναιμία) εξαιτίας αρνητικού ισοζυγίου σιδήρου λόγω ανεπαρκής διαιτητικής πρόσληψης σιδήρου, η έμμηνος ρύση, αυξημένες απώλειες σιδήρου σχετιζόμενες με αιμόλυση, εφίδρωση, γαστρεντερικές αιμορραγίες και η άσκηση που προκαλείται από την οξεία φλεγμονή.

Διαιτητική απαίτηση σιδήρου και προσλήψεις στις αθλήτριες :

Η πρόσληψη θρεπτικών ουσιών αναφοράς (RNI) για γυναίκα ενήλικα  στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 14,8 mg σιδήρου ανά ημέρα και η συνιστώμενη διαιτητική επίδομα (RDA) στις ΗΠΑ έχει οριστεί στα 18 mg σιδήρου την ημέρα. Αν και αυξημένη απώλεια πολλών ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, από το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης έχει καθιερωθεί, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις για αρνητικές συνέπειες για τα καταστήματα του σώματος. Μερικοί συγγραφείς προτείνουν ότι οι απαιτήσεις σιδήρου για την αντοχή σε αθλήτριες, ιδιαίτερα δρομείς μεγάλων αποστάσεων, αυξήθηκε κατά περίπου 70%. Αν έπρεπε να ακολουθηθεί αυτή η πρόταση, η ημερήσια δόση 10 mg σιδήρου θα πρέπει να προστεθεί στο ΗΒ στην συνιστώμενη τιμή του 14,8 mg.

Αντικρουόμενες ενδείξεις εξακολουθούν να υφίσταται ως προς το εάν η υψηλότερη επικράτηση της ανεπάρκειας σιδήρου σε αθλήτριες είναι αποτέλεσμα της εντατικής σωματικής δραστηριότητας ή / και ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου, και το πιο σημαντικό αν η ήπια ανεπάρκεια σιδήρου μειώνει τον αθλητισμό και την αθλητική απόδοση. Φαίνεται ότι το απεμπλουτισμένο αποθέματα σιδήρου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της εντατικής εκπαίδευσης, ειδικά κατά τη διάρκεια της προσαρμογής στην άσκηση από λιγότερο καλά εκπαιδευμένα άτομα. Επιπλέον, η ανεπαρκής διαιτητική πρόσληψη σιδήρου και ιδίως το επίπεδο της απορρόφησής του και της βιοδιαθεσιμότητας του σιδήρου στη διατροφή, μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην εξάντληση του αποθηκευμένου σιδήρου. Πρακτικά ζητήματα για τη διατήρηση ή τη βελτίωση του σιδήρου στις αθλήτριες θα πρέπει να ενσωματώνονται στις διατροφικές τροποποιήσεις με επίκεντρο την υγιεινή διατροφή, με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της συνολικής διατροφικής σε σιδήρου.. Για παράδειγμα, τροφές πλούσιες σε σίδηρο μπορούν να καταναλωθούν με φρούτα και λαχανικά, ενισχύοντας την απορρόφηση του σιδήρου, λόγω της παρουσίας των υψηλότερων επιπέδων της βιταμίνης C. Ομοίως, η πρόσληψη των αναστολέων απορρόφησης του σιδήρου όπως τανίνες στο τσάι ή τον καφέ ή το ασβέστιο στο γάλα, μπορεί να μειωθούν ή τουλάχιστον να αποφεύγονται στο ίδιο γεύμα. Εν κατακλείδι, η πλειοψηφία των ερευνητικών μελετών υποστηρίζουν την υπόθεση της ευεργετικής επίδρασης των διατροφικών παρεμβάσεων σιδήρου σχετικά με την ισορροπία του σιδήρου σε αθλήτριες. Ωστόσο, η άμεση επίδραση στην απόδοση της άσκησης μεταξύ των αθλητριών είναι ασαφής. Παρ ‘όλα αυτά, φαίνεται να έχουμε ενδείξεις ότι οι διαιτητικές παρεμβάσεις του σιδήρου μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της κατάστασης σιδήρου σε αθλήτριες, ειδικά κατά τη διάρκεια εντατικής προπόνησης και των αγώνων.

3η μελέτη :

Αναφέρεται στο θέμα της εγγυμοσύνης και την εμφάνιση διαβήτη κύησης που μπορει να συσχετιστεί με το θέμα του σιδήρου :

Ο πληθυσμός της μελέτης περιλάμβανε μια ομάδα εγκύων γυναικών που παρακολουθήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2007 και οι οροί τους αναλύθηκαν και στη συνέχεια αρχειοθετήθηκαν, στη Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία. Για τη μελέτη αυτή, οι οροί αποψύχθηκαν και αναλύθηκαν για την εκτίμηση της φερριτίνης ορού (μg / l), το διαλυτό υποδοχέα τρανσφερίνης (sTfR? Nmol / l) και τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (mg / dl) χρησιμοποιώντας εμπορικές δοκιμασίες.

Ένα σύνολο από 3776 γυναίκες αναλύθηκαν μετά την αφαίρεση των 124 γυναικών με προϋπάρχων διαβήτη, μια δίδυμη κύηση και μια ιατρική άμβλωση. Υπήρχαν 129 γυναίκες (3,4%) με διάγνωση διαβήτη κύησης και 3.647 γυναίκες που δεν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, από μια χώρα υψηλού κινδύνου για τον διαβήτη κύησης.

Πίνακας 7 : γυναίκες με ή χωρίς διαβήτη κύησης : 

Είχαν επίσης αισθητά υψηλότερες μέσες συγκεντρώσεις φερριτίνης ορού (32,8 έναντι 24,8 μg / l, p = 0.001). Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν C-αντιδρώσα πρωτεΐνη σε επίπεδα> 90στό εκατοστημόριο.

Συμπεράσματα :

Γενικά ο σίδηρος είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας και βοηθάει τον οργανισμό μας. Από την βρεφική ηλικία είδαμε πως είναι απαραίτητος τόσο στα νεογνά, όσο και στις μητέρες πριν και μετά τη γέννα. Επίσης, είδαμε την ανάγκη που έχουν οι εγκυμονούσες σε σίδηρο, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά τη γαλουχία. Τα νεαρά κορίτσια, είναι επίσης ακόμα ένας πληθυσμός που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούν σε έλλειψη του αλλά και σε αναιμία. Αυτό συμβαίνει και με τις αθλήτριες, όπου οι αποθήκες σιδήρου θα πρέπει να  είναι γεμάτες τόσο στην άθληση όσο και στην προπόνησή τους. Γενικά βλέπουμε πως οι γυναίκες όλων των ηλικιών είναι σε περισσότερο κίνδυνο από τους άντρες. Θα πρέπει λοιπόν να εξασφαλίζουμε τα σωστά επίπεδα σιδήρου, είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω των συμπληρωμάτων σιδήρου, που θεωρούνται πλέον ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης της έλλειψης σιδήρου.