πως να συντηρήσεις τα τρόφιμα το καλοκαίρι

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το καλοκαίρι είναι πλέον προ των πυλών και η ζέστη είναι πλέον αισθητή καθημερινά. Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά έχουν πάρει την σκυτάλη από τα χειμερινά και ο ανοιξιάτικος καιρός έχει μετατραπεί σε καυτές μέρες. Οι μέρες αυτές απαιτούν και την ανάλογη προσαρμογή στις πρακτικές αποθήκευσης και διατήρησης των τροφίμων. Γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, κρέατα, αυγά, κοτόπουλο αλλά και συσκευασμένα τρόφιμα έχουν την τιμητική τους και χρήζουν ιδιαίτερης διατήρησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία επιταχύνει την αλλοίωσηπως να συντηρήσεις τα τρόφιμα το καλοκαίρι των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση, λόγω μεγάλου αριθμού τουριστών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ασφάλεια των τροφίμων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης τροφικής δηλητηρίασης, η οποία συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων όρων υγιεινής. Η εκδήλωση της δηλητηρίασης εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκαλεί και μπορεί να εμφανιστεί, μετά από μισή ώρα από την κατανάλωση των τροφίμων ή μετά από λίγες ώρες ή ακόμα και ημέρες και οφείλεται στην επιμόλυνση των τροφίμων με μικροοργανισμούς, τοξίνες ή χημικές ουσίες, επισημαίνει ο Φορέας. Συμβουλές για τους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα:
  • Να ελέγχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία και ημερομηνία λήξης).
  • Να ελέγχουν τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων.
  • Να μην επιλέγουν προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν συντηρούνται σωστά. Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα ψύξης, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7 οC και τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18 οC (δηλαδή -19 οC, -20 οC κλπ).
  • Τα ψυγεία κα οι καταψύκτες από όπου προμηθεύονται τα τρόφιμα να μην εκτίθενται στον ήλιο.
  • πως να συντηρήσεις τα τρόφιμα το καλοκαίριΝα μην επιλέγουν τρόφιμα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
  • Να τοποθετούν τα τρόφιμα στο ψυγείο, όσο γίνεται πιο σύντομα, μετά την αγορά τους.
  • Να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη κλπ.
  • Ιδιαίτερα, το εμφιαλωμένο νερό να διατηρείται σε σκιερό μέρος και να μην επαναχρησιμοποιούνται οι άδειες φιάλες, οι οποίες στο τέλος της χρήσης τους θα πρέπει να οδηγούνται στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.
Συμβουλές για τους καταναλωτές που ετοιμάζουν οι ίδιοι τα γεύματά τους:
  • Να φροντίζουν για την προσωπική καθαριότητά τους, κατά την ετοιμασία του φαγητού και για την καθαριότητα του χώρου.
  • Να αποφεύγουν να πιάνουν νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά, χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους.
  • Να μην χρησιμοποιούν τα ίδια σκεύη και εργαλεία για τα νωπά τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά.
  • Να μην καπνίζουν, τρώνε ή πίνουν, κατά την προετοιμασία νωπών προϊόντων κρέατος, πουλερικών και ψαριών.
  • Να ψήνουν τα προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών κανονικά.
  • Να μην διατηρούν τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από τον χρόνο που προβλέπει ο παρασκευαστής.
  • Εάν πρόκειται να σερβίρουν ζεστό το φαγητό, τότε θα πρέπει να το διατηρούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 65 οC, έως την ώρα του σερβιρίσματος.
  • Εάν πρόκειται να ξαναζεστάνουν φαγητό που διατηρείται με ψύξη, τότε θα πρέπει να το θερμαίνουν στους 80 οC.
Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι γεμάτοι από ζέστη, θάλασσα, ήλιο και διάφορες αποδράσεις παραθαλάσσιες ή μη. Το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των ανέμελών στιγμών, σε διάφορες μορφές όπως δροσερές σαλάτες, καλοκαιρινά πιάτα και δροσερά φρούτα. Ωστόσο, για ξέγνοιαστες διακοπές, χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα, αποθηκεύστε το σωστά, σερβίρετέ το κατάλληλα και καταναλώστε το ελεύθερα και με ασφάλεια!