ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Τα πρωτεϊνούχα σκευάσματα συμμετέχουν στην αύξηση της μυικής μάζας και του μυικού ογκου, στην καλύτερη λειτουργία των μυών, και στην αντιμετώπιση της σαρκοπενίας. Χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως από τους αθλητές για τη βελτώση της μυικής αντοχής και αποκατάστασης της πρωτείνης που καταναλώνεται ως ενέργεια, και για την αύξηση της ευκινησίας και της απόδοσης.
Πρωτεϊνικά σκευάσματαΗ υπερκατανάλωση της πρωτείνης σε ποσότητες που δεν ενδίκνυνται μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Η περρίσεια, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποκατάσταση ή αύξηση της μυικής μάζας, αποθηκεύεται στον οργανισμό με την μορφή λίπους.
Σύμφωνα με μελέτες, σημασία έχει το είδος της πρωτείνης που καταναλώνουμε αλλά και  ιδιαίτερα η χρονική στιγμή κατανάλωσης της, καθώς η οποιαδήποτε αύξηση δοσολογίας πέρα της υψηλότερης ημερήσιας επιτρεπόμενης κατανάλωσης πρέπει να συνδιάζεται με φυσική δραστηριοτητα – άσκηση.

ΜΕΛΕΤΕΣ
·         Μελέτη πρόσληψης σε 8 ενήλικες αθλητές, που αξιολογηθηκε η επίπτωση της χορήγησης συμπληρωμάτων πρωτεινων (10γρ) και συμπληρωμάτων πρωτεινών σε συνδιασμό με υδατανθράκες μας έδειξε ότι αυξημένη πρωτεινική σύνθεση στα άτομα που είχαν προσλάβει και πρωτείνη.
·         Επίσης, πολλές έρευνες έχουν δείξει οτι απαιτήσεις των αθλητών μεταξύ αερόβιας και αναερόβιας άσκησης διαφέρουν πολύ. Μεταξύ των δυο να υπερέχει σε ποσότητα κατανάλωσης πρωτεινών η αναερόβια κατα περίπου 0,2-0,4γρ ανα kg σωματικού βάρους.
·         Ο σκοπός μιας άλλης μελέτης ήταν να συγκρίνουν τα αποτελέσματα ενός συμπληρώματος υδατάνθρακα και ενός συμπληρώματος υδατάνθρακα-πρωτείνης σχετικά με την αερόβια απόδοση αντοχής.
Εννέα εκπαιδευμένοι ποδηλάτες που ασκούνται στις 3 ξεχωριστές περιπτώσεις σε εντάσεις που κυμαίνεται μεταξύ 45% και 75% VO2max για 3 ώρες και στη συνέχεια στο 85% της VO2max μέχρι εξαντλήσεως. Χορηγούνται (200 ml) υπό τον όρο κάθε 20 λεπτά, (ένα διάλυμα υδατάνθρακα 7,75%, και ένα 7,75% υδατάνθρακας διάλυμα πρωτεΐνης / 1,94%). Οι υδατάνθρακες συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση του χρόνου μέχρι την εξάντληση (υδατάνθρακες 19,7 ± 4,6 λεπτά έναντι του εικονικού φαρμάκου 12,7 ± 3,1 min), ενώ η προσθήκη συμπληρώματος πρωτεΐνης ενισχύει την επίδραση υδατανθράκων (υδατανθράκων-πρωτεϊνών 26.9 ± 4.5 min).
Συγκεντρωτικά η προσθήκη πρωτείνης ενισχύει την αντοχή κατα την αερόβια άσκηση.

Υπάρχει μια ισχυρή θετική επίδραση της δράσης των συμπληρωμάτων πρωτεινης ( διέγερση μεταφοράς αμινοξέων στους μυς) σε αθρώπους που έχουν φυσική δραστηριότητα.
Ωστόσο, οpισμένα πειραματικά δεδομένα δείχνουν οτι η άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τις ανάγκες σε πρωτείνες για να διατηρηθει ισορρoπία στον οργανσμό.
Για την επίτευξη κορυφαίων αθλητικών επιδόσεων πρέπει σαφώς οι αθλούμενοι να είναι ενήμεροι για την διατροφική τους πρόσληψη σε πρωτείνες, υδατανθρακες καθώς και μια σειρα απο μικροθρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι οι αναδυόμενες διατροφικές οδηγίες για κατανάλωση πρωτεΐνης είναι στην περιοχή από 1.2 έως 1.6 g πρωτεΐνης  ανα kg σωματικού βάρους την ημέρα. Παραπάνω δόση μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση αμινοξεών και αυξημένη ουρία. Τέλος, η πρωτεΐνη θα πρέπει να χορηγείται κατά τη φάση της αποκατάστασης μετά την άσκηση (δηλαδή, 1 ώρα μετά την άσκηση).
Στην αγορά διατίθενται πολλα πρωτεϊνούχα σκευάσματα για αθλητές σε μορφή ροφήματος, σκόνης, ταμπλέτας, αναβράζοντα δίσκια, μπάρες, σοκολάτες κτλ, τα οποία χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις προτιμήσεις και την ανεκτικότητα του κάθε αθλητή.

Πάντοτε η χορήγηση ενός συμπληρώματος διατροφής πρέπει να χορηγηθεί από το γιατρό ή το διαιτολόγο σας και πάντα μετά από αιματολογικές εξετάσεις και έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας του κάθε ατόμου ξεχωριστά! Με ένα διατροφικό πρόγραμμα και μεθοδευμένη χρήση πρωτείνης μπορούμε να πετύχουμε και τη γράμμωση αλλά και τον όγκο που επιθυμούμε χωρίς να επηρεαστεί η υγεία μας και να έχουμε μόνιμα αποτελέσματα.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό ποιά πρωτείνη θα διαλέξουμε γιατί δυστηχώς κυκλοφορούν στην αγορά πρωτείνες χαμηλής και κακής ποιότητας που φυσικά δε μας βοηθούν αλλα έχουν και δυσσάρεστες παρενέργειες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.       Protein supplements and exercise1–4 Robert R Wolfe
2.       A critical Examination of Dietary Protein Requirements, Benefits, and Excesses in Athletes- Stuart M. Phllips, Daniel R. Moore, and Jason E. Tang
3.       Effect of a Carbohydrate-Protein Supplement on Endurance Performance During Exercise of Varying Intensity John L. Ivy, Peter T. Res, Robert C. Sprague, and Matthew O. Widzer
4.       The Effects of Protein Supplements on Muscle Mass, Strength, and Aerobic and Anaerobic Power in Healthy Adults: A Systematic Review