Προϊόντα ΠΟΠ

Προϊόντα ΠΟΠ

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει τη σφραγίδα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Προστασία Προέλευσης) σε 101 προϊόντα, μεταξύ αυτών 20 τυριά, 10 ελιές και 27 ελαιόλαδα, 23 λαχανικά- φρούτα- όσπρια, 1 αρτοσκεύασμα και 1 παρασκεύασμα ψαριού (αυγοτάραχο Μεσολογγίου) και κάποια άλλα προϊόντα όπως είναι ο κρόκος Κοζάνης, το μέλι και προϊόντα μαστίχας , μαστιχέλαιου και τσίχλας Χίου. Εξίσου πλούσια είναι και η λίστα με τα αναγνωρισμένα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά (τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά, κουμκουάτ, Κέρκυρας, η μαστίχα Χίου και το κίτρο Νάξου) στην οποία συνεχώς προστίθενται κι άλλα.

Προϊόντα ΠΟΠ. Τι σημαίνει;

Ως «ονομασία προέλευσης» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:

α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χώρα·

β) του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες· και

γ) του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Ελληνικά τυριά

Η Ελλάδα διαθέτει μια πληθώρα τυριών, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν με ποικίλους τρόπους και να ικανοποιήσουν τις γευστικές επιθυμίες και των πιο απαιτητικών καταναλωτών. Εκτός από την φέτα, η φήμη της οποίας εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της δικαστικής της περιπέτεια, η Ελλάδα έχει προστατεύσει άλλες 19 ονομασίες τυριών.

  1. Ανεβατό

Γεωγραφική περιοχή: Νομός Γρεβενών και επαρχία Βοϊου Νομού Κοζάνης.

Περιγραφή:Μαλακό τυρί, κοκκώδους υφής με υπόξινη ευχάριστη γεύση και άρωμα που παράγεται παραδοσιακά από γάλα πρόβειο ή γίδινο ή μίγματα αυτών

  1. Γαλοτύρι

Γεωγραφική περιοχή: Α.Ήπειρος (νομοί Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας) Β. Θεσσαλία (Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας)

Περιγραφή:Μαλακό λευκό επιτραπέζιο τυρί, αλοιφώδους υφής, χωρίς επιδερμίδα και οπές, μ υπόξινη, ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα, που παράγεται παραδοσιακά από γάλα πρόβειο ή γίδινο ή από μίγματα αυτών

  1. Γραβιέρα Αγράφων

Γεωγραφική περιοχή: Περιοχή Αγράφων νομού Καρδίτσας

Περιγραφή:Σκληρό επιτραπέζιο τυρί, κυλινδρικού σχήματος, που παράγεται παραδοσιακά αποκλειστικά από γάλα πρόβειο, ή μίγματα αυτού με γίδινο, το οποίο δεν υπερβαίνει το 30% κατά βάρος. Είναι ένα σκληρό τυρί με ευχάριστη υπόγλυκη γεύση και πλούσιο άρωμα, άριστης ποιότητας.

  1. Γραβιέρα Κρήτης

Γεωγραφική περιοχή: Νομοί Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου

Περιγραφή: Σκληρό επιτραπέζιο τυρί κυλινδρικού σχήματος, με συμπαγή ελαστική μάζα στην οποία υπάρχουν οπές και το οποίο παράγεται παραδοσιακά από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο, το οποίο δεν υπερβαίνει το 20% κατά βάρος.

  1. Γραβιέρα Νάξου

Γεωγραφική περιοχή: Νήσος Νάξος του νομού Κυκλάδων

Περιγραφή:Σκληρό επιτραπέζιο τυρί, κυλινδρικού σχήματος, που παράγεται παραδοσιακά αποκλειστικά από γάλα αγελαδινό, ή μίγματα αυτού με πρόβειο και γίδινο σε αναλογία των τελευταίων όχι μεγαλύτερη του 20% κ.β

  1. Καλαθάκι Λήμνου

Γεωγραφική περιοχή: Νήσος Λήμνος του νομού Λέσβου

Περιγραφή:Μαλακό τυρί, με σχήμα κυλινδρικό με χαρακτηριστική ανάγλυφη υφή, που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη και το οποίο παράγεται παραδοσιακά από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο σε αναλογία που δεν υπερβαίνει το 30%. Έχει γεύση λιπόλυσης, ευχάριστη ελαφρά όξινη και πλούσιο άρωμα

  1. Κασέρι

Γεωγραφική περιοχή: Α. Μακεδονία (νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Σερρών, Δράμας, Καβάλας) Β. Θεσσαλία (νομοί Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας) Γ. ο νομός Ξάνθης Δ. ο νομός Λέσβου

Περιγραφή: Ημίσκληρο τυρί που παράγεται από γάλα πρόβειο ή μίγμα πρόβειου και γίδινου, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% κατά βάρος. Έχει χρώμα λευκοκίτρινο, είναι συνήθως καλυμμένο είτε με παραφίνη είτε με άλλες επιτρεπόμενες ουσίες και έχει ευχάριστη γεύση και πλούσιο άρωμα.

  1. Κατίκι Δομοκού

Γεωγραφική περιοχή: Περιοχή Δομοκού του νομού Φθιώτιδας, στο οροπέδιο Όθρυς

Περιγραφή:Τυρί μαλακό, λευκού χρώματος, αλοιφώδους υφής, με υπόξινη, δροσερή γεύση και ευχάριστο άρωμα, χωρίς επιδερμίδα, που παράγεται παραδοσιακά από γάλα γίδινο ή μίγμα του με πρόβειο εντός της οριοθετημένης περιοχής

  1. Κεφαλογραβιέρα

Γεωγραφική περιοχή: Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Νομός Αιτωλοακαρνανίας και Νομός Ευρυτανίας

Περιγραφή: Σκληρό επιτραπέζιο τυρί, ελαφρώς αλμυρό με διάσπαρτες τρύπες στη μάζα του, που παράγεται παραδοσιακά από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο(το τελευταίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% κατά βάρος). Οι ιδιότητες του κυμαίνονται μεταξύ της γραβιέρας και του κεφαλοτυριού,

  1. Κοπανιστή

Γεωγραφική περιοχή: Νομός Κυκλάδων

Περιγραφή:Μαλακό αλμυρό τυρί, με αλοιφώδη υφή και πικάντικη γεύση, χωρίς επιδερμίδα, χρώματος από υποκίτρινο έως υπόφαιο, που παράγεται παραδοσιακά από γάλα αγελαδινό, πρόβειο ή γίδινο ή από μίγματα αυτών.

  1. Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Γεωγραφική περιοχή: Νήσος Λέσβος

Περιγραφή: Σκληρό επιτραπέζιο τυρί, χρώματος λευκό έως λευκοκίτρινο, με σκληρή και ξηρή επιδερμίδα, σχήματος κυλινδρικού, με αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα, που παράγεται παραδοσιακά από γάλα πρόβειο ή μίγματα του με γίδινο, σε αναλογία που δεν υπερβαίνει το 30

  1. Μανούρι

Γεωγραφική περιοχή: Α. Κεντρική και ΔυτικήΜακεδονία (νομοίΘεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών) Β. Θεσσαλία (νομοίΛάρισας, Τρίκαλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας)

Περιγραφή:Τυρί τυρογάλακτος που παράγεταιπαραδοσιακά από τυρόγαλαπρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή μιγμάτων τους στο οποίοπροστίθεταιπρόβειο ή γίδινο γάλα ή κρέμα τους. Το τυρί είναι εύφημαγνωστό για τα εξαιρετικάοργανοληπτικάχαρακτηριστικά του. Είναι εκλεκτόεπιτραπέζιοτυρί τυρογάλακτος που παράγεταιτουλάχιστον από τον προηγούμενοαιώνα με παραδοσιακήτεχνολογία σε εγκαταστάσεις της οριοθετημένηςπεριοχής. Είναι μαλακότυρί με συμπαγήδομή, χρώματος λευκού, χωρίς επιδερμίδα, με ευχάριστηγλυκιάγεύση και χαρακτηριστικό άρωμα.

  1. Μετσοβόνε

Γεωγραφική περιοχή: Περιοχή επαρχίας Μετσόβου του νομού Ιωαννίνων

Περιγραφή: Ημίσκληρο ως σκληρό, καπνιστό επιτραπέζιο αχυρόχρουν τυρί, με ελαφρά αλμυρή και πικάντικηγεύση, με επιδερμίδα λεπτή, ξηρή, κίτρινηέως καστανόχρους, που παράγεταιπαραδοσιακά από γάλααγελαδινό ή μίγματααυτού με πρόβειο και γίδινο σε αναλογία όχι μεγαλύτερη από 20%.

  1. Μπάτζος

Γεωγραφική περιοχή: Α. Κεντρική και ΔυτικήΜακεδονία (νομοίΘεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών) Β. Θεσσαλία (νομοίΛάρισας, Τρίκαλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας)

Περιγραφή: Ημίσκληρο έωςσκληρότυρίχωρίςεπιδερμίδα, χρώματος λευκό έως λευκοκίτρινο, που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη, με ευχάριστηυπόξινηελαφράπικάντικη και πολύ αλμυρήγεύση και ο οποίοπαράγεταιπαραδοσιακάαποκλειστικά από γάλαπρόβειο, γίδινο ή μίγματααυτών. Περιέχειλιγότερολίπος σε σχέση με άλλατυριάγι’ αυτό είναι κατάλληλο για δίαιτεςφτωχές σε λιπαρά.

  1. Ξυνομυζήθρα Κρήτης

Γεωγραφική περιοχή: Νήσος Κρήτης (διοικητικά όρια των νόμων Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου)

Περιγραφή: Μαλακό τυρί τυρογάλακτος με ξινή ως υπόγλυκη γεύση και κοκκώδη ως αλοιφώδη υφή, χωρίςεπιδερμίδα και οπές που παράγεταιπαραδοσιακά από γάλαπρόβειο ή γίδινο ή μίγμααυτών.

  1. Πηχτόγαλο Χανίων

Γεωγραφική περιοχή: Διοικητικά όρια νομού Χανίων Ν. Κρήτης

Περιγραφή:Μαλακό επιτραπέζιοτυρί αλοιφώδους υφής, χωρίςεπιδερμίδα και οπές, χρώματοςλευκούέωςυπόλευκου Μαλακό επιτραπέζιοτυρί αλοιφώδους υφής, χωρίςεπιδερμίδα και οπές, χρώματοςλευκού από γάλαγίδινο ή πρόβειο ή μίγμα τους.

  1. Σαν Μιχάλη

Γεωγραφική περιοχή: Νήσος Σύρος του Νομού Κυκλάδων

Περιγραφή:Σκληρό επιτραπέζιολευκό έως λευκοκίτρινο τυρί, με συμπαγή μάζα, σκληρή και ξερή επιδερμίδα, χαρακτηριστικό άρωμα και αλμυρή και πικάντικη γεύση, παρασκευασμένο αποκλειστικά από γάλα αγελάδας.

  1. Σφέλα

Γεωγραφική περιοχή: Νότια Πελοπόννησος και συγκεκριμένα οι περιοχές των νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας

Περιγραφή: Ημίσκληρο τυρί άλμης που ωριμάζει και διατηρείται εντός αυτής, με πολλές μικρές οπές στην του, χρώματος λευκοκίτρινου, χωρίς επιδερμίδα, σχήματος περίπου παραλληλεπίπεδων λωρίδων. Παράγεται παραδοσιακά από γάλα πρόβειο, γίδινο ή μίγματααυτών.

  1. Φέτα

Γεωγραφική περιοχή: Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος και νομός Λέσβου

Περιγραφή: Επιτραπέζιολευκότυρί που διατηρείται εντός άλμης και παράγεται παραδοσιακάαποκλειστικά από γάλαπρόβειο ή μίγμααυτού με γίδινο.

  1. Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού

Γεωγραφική περιοχή: Αράχωβα Παρνασσού του Ν. Βοιωτίας

Περιγραφή:Ημίσκληρο υποκίτρινο τυρί, με ευχάριστηγεύση και άρωμα που παράγεταιπαραδοσιακά και αποκλειστικά από γάλα γίδινο, πρόβειο ή μίγματααυτών

  1. Ξύγαλο Σητείας

Γεωγραφική περιοχή: Σητεία νήσος Κρήτης

Περιγραφή:Μαλακό επιτραπέζιοτυρί αλοιφώδους υφής ή/και κοκκώδης, χωρίςεπιδερμίδα και οπές, χρώματοςλευκού με γεύσηδροσερή, υπόξινη, ελαφρώς αλμυρή και ευχάριστο χαρακτηριστικό άρωμα που παράγεται από κατσικίσιο ή πρόβειογάλα ή μίγμααυτών.

Οίνοι

  1. Αγχίαλος

Γεωγραφική περιοχή: Κοινότητες Νέας Αγχιάλου, Μικροθηβών, Αϊδινίου και Κροκίου του νομού Μαγνησίας.

Περιγραφή: Λευκός ξηρός οίνος, ημίξηρος και ημίγλυκος που παράγονται από σταφύλια ποικιλίας Σαββατιανό και Ροδίτη

  1. Αμύνταιο

Γεωγραφική περιοχή: Δήμος Αμύνταιου

Περιγραφή: Οίνος ερυθρός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, Οίνος ερυθρωπός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, Οίνος αφρώδης ερυθρωπός ξηρός και ημίξηρος που παράγονται από νωπά σταφύλια της ερυθρής ποικιλίας Ξινόμαυρο

  1. Αρχάνες

Γεωγραφική περιοχή: Νήσος Κρήτης

Περιγραφή: Οίνος ερυθρός ξηρός που παράγεται από νωπά σταφύλια των ποικιλιών Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά

  1. Γουμένισσα

Γεωγραφική περιοχή: κοινότητες Γουμένισσα, Φυλλυριάς, Στάθης, Γοργόπης, Κάρπης, Γρίβας, Πεντάλοφου, Πολυπέτρου, Γερακώνας

Περιγραφή: Οίνος ερυθρός ξηρός που παράγεται από νωπά σταφύλια των ποικιλιών Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα η οποία πρέπει να είναι σε ποσοστό τουλάχιστον 20% κατά βάρος επί του συνόλου αμπελώνων

  1. Δαφνές

Γεωγραφική περιοχή: Δυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου στις ανατολικές υπώρειες του Ψηλορείτη

Περιγραφή: Οίνος ερυθρός ξηρός, Οίνος γλυκύς(Vindoux), Οίνος γλυκύς φυσικός(Vindouxnaturel), Οίνος φυσικώς γλυκύς(Λιαστός) που παράγονται από νωπά σταφύλια της ερυθρής ποικιλίας Λιάτικο

  1. Ζίτσα

Γεωγραφική περιοχή: Κεντρικό-δυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων

Περιγραφή: Οίνος λευκός ξηρός καιλευκόςαφρώδηςποιότηταςξηρός που παράγονται από σταφύλια από την γηγενή ποικιλία Ντέμπινα

  1. Λήμνος

Γεωγραφική περιοχή: Νήσος Λήμνος του νομού Λέσβου

Περιγραφή: Οίνος λευκόςξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος και Οίνος ερυθρός ξηρός που παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξάνδρειας

  1. Malvasia-Πάρος

Γεωγραφική περιοχή: Νήσοι Πάρος και Αντίπαρος

Περιγραφή: Οίνος φυσικώς γλυκός/λιαστός και Οίνος λικέρ από λιαστά σταφύλια που παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Μονεμβασιά σε ποσοστό τουλάχιστον 85% και το υπόλοιπο ποσοστό από την ποικιλία Ασύρτικο

  1. Malvasia-Σητείας

Γεωγραφική περιοχή: περιφερειακή ενότητα Λασιθίου Κρήτης

Περιγραφή: Οίνος λικέρ από λιαστά σταφύλια και Οίνος από λιαστά σταφύλια/λιαστός που παράγονται από σταφύλια των ποικιλιών Ασύρτικο, Αθήρι, Θραψαθήρι, Μοσχάτο άσπρο και MalvasiadiCandiaaromatica

  1. Malvasia-Χάνδακας-Candia

Περιγραφή: Οίνος λικέρ από λιαστά σταφύλια και Οίνος από λιαστά σταφύλια/λιαστός που παράγονται από σταφύλια των ποικιλιών Ασύρτικο, Αθήρι, Βιδιανό, Θραψαθήρι, Μοσχάτο άσπρο και Malvasia di Candia aromatica

  1. Μαντινεία

Γεωγραφική περιοχή: Δήμος Τρίπολης

Περιγραφή:Οίνοςλευκόςξηρός και λευκόςαφρώδης που παράγονται από νωπά σταφύλια των ποικιλιών Μοσχοφίλερο και Ασπρούδες

  1. Μαυροδάφνη-Κεφαλληνίας

Γεωγραφική περιοχή: Χερσόνησος της Παλλικής στην Ιθάκη

Περιγραφή: Οίνος ερυθρός λικέρ που παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Μαυροδάφνη ή σε συν οινοποίηση με σταφύλια της ποικιλίας Μαύρη Κορινθιακή

  1. Μαυροδάφνη-Πατρών

Γεωγραφική περιοχή: Επαρχία Πατρών του Νομού Αχαΐας

Περιγραφή: Οίνος ερυθρός λικέρ που παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Μαυροδάφνη ή σε συν οινοποίηση με σταφύλια της ποικιλίας Μαύρη κορινθιακή

  1. Μεσενικόλα

Γεωγραφική περιοχή: Νομός Καρδίτσας

Περιγραφή: Ερυθρός ξηρός οίνος που παράγεται από σταφύλια των ποικιλιών Μαύρο Μεσενικόλα 70% και Carignan και Syrah 30%

  1. Μονεμβασία-Malvasia

Γεωγραφική περιοχή: Νομός Λακωνίας

Περιγραφή: Οίνος λικέρ από λιαστά σταφύλια και Οίνος από λιαστά σταφύλια/λιαστός που παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Μονεμβασιά τουλάχιστον 51% και ένα κυμαινόμενο ποσοστό των ποικιλιών Ασύρτικο, Κυδωνίτσα και Ασπρούδες

  1. Μοσχάτος-Κεφαλληνίας

Γεωγραφική περιοχή: Δυτική πλευρά της Κεφαλονιάς

Περιγραφή: Οίνος γλυκύς φυσικός, γλυκύς φυσικός από διαλεκτούς αμπελώνες, λευκός γλυκύς και λευκός φυσικώς γλυκύς που παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Άσπρο

  1. Μοσχάτος-Λήμνου

Γεωγραφική περιοχή: Νήσος Λήμνος

Περιγραφή: Οίνος γλυκύς φυσικός, γλυκύς φυσικός από διαλεκτούς αμπελώνες, λευκός γλυκύς και λευκός φυσικώς γλυκύς που παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδρείας

  1. Μοσχάτος- Πατρών

Γεωγραφική περιοχή: Πάτρα του Νομού Αχαΐας

Περιγραφή: Οίνος γλυκύς φυσικός, γλυκύς φυσικός από διαλεκτούς αμπελώνες, λευκός γλυκύς και λευκός φυσικώς γλυκύς που παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Άσπρο

  1. Μοσχάτος-Ρίου Πατρών

Γεωγραφική περιοχή: Ρίο και Βορειοανατολικό τμήμα της περιοχής της Πάτρας

Περιγραφή: Οίνος γλυκύς φυσικός, γλυκύς φυσικός από διαλεκτούς αμπελώνες, Οίνος λευκός γλυκύς και Οίνος λευκός φυσικώς γλυκύς που παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Άσπρο

  1. Μοσχάτος-Ρόδου

Γεωγραφική περιοχή: ΝήσοςΡόδος

Περιγραφή: Οίνος από λιασμένα σταφύλια και Οίνος λικέρ που παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Άσπρο και Μοσχάτο Τράνι

  1. Νάουσα

Γεωγραφική περιοχή: Δήμος Βέροιας του Νομού Ημαθίας

Περιγραφή: Οίνος ερυθρός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος που παράγονται από νωπά σταφύλια της ερυθρής ποικιλίας Ξινόμαυρο

  1. Νεμέα

Γεωγραφική περιοχή: Βορειοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου στο Νομό Κορινθίας και Αργολίδας

Περιγραφή: Οίνος ερυθρός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος που παράγονται από νωπά σταφύλια της ερυθρής ποικιλίας Αγιωργίτικο

  1. Πάρος

Γεωγραφική περιοχή: Νήσος Πάρος και Αντίπαρος

Περιγραφή:Οίνοςλευκόςξηρός καιερυθρός ξηρός που παράγονται από νωπά σταφύλια της ποικιλίας Μονεμβασιά

  1. Πάτρα

Γεωγραφική περιοχή: Ημιορεινά δημοτικά διαμερίσματα και κοινότητες του Νομού Αχαΐας

Περιγραφή:: Λευκός ξηρός οίνος, ημίξηρος και ημίγλυκος που παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Ροδίτη

  1. Πεζά

Γεωγραφική περιοχή: Ηράκλειο Κρήτης

Περιγραφή:Οίνοςλευκόςξηρός και ερυθρός ξηρός που παράγονται από νωπά σταφύλια της ποικιλίας Βηλάνα

  1. Πλαγιές-Μελίτωνα

Γεωγραφική περιοχή: Νέος Μαρμαράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Περιγραφή:Οίνοςλευκόςξηρός και ερυθρός ξηρός που παράγονται από νωπά σταφύλια των ποικιλιών Αθήρι, Ροδίτης και Ασύρτικο

  1. Ραψάνη

Γεωγραφική περιοχή: Νομός Λάρισας

Περιγραφή: Οίνος ερυθρός ξηρός που παράγεται από νωπά σταφύλια των ποικιλιών Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό

  1. Ρόδος

Γεωγραφική περιοχή: Νήσος Ρόδος

Περιγραφή: Λευκός ξηρός οίνος, ημίξηρος, ημίγλυκος, ερυθρός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος που παράγονται από σταφύλια των ποικιλιών Αθήρι, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μαυροθήρικο και Μανδαληριά

  1. Ρομπόλα-Κεφαλληνίας

Γεωγραφική περιοχή: Νήσος Κεφαλονιάς

Περιγραφή: Λευκός ξηρός οίνος που παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Ρομπόλα

  1. Σάμος

Γεωγραφική περιοχή: Νήσος Σάμος

Περιγραφή: Οίνος γλυκύς φυσικός, γλυκύς φυσικός από διαλεχτούς αμπελώνες και Οίνος γλυκύς που παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο λευκό

  1. Σαντορίνη

Γεωγραφική περιοχή: Νήσοι Θήρα και Θηρασία

Περιγραφή: Οίνος λευκός ξηρός που παράγεται από σταφύλια των ποικιλιών Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι.

  1. Σητεία

Γεωγραφική περιοχή: Δημοτική ενότητα Σητείας του Λασιθίου Κρήτης

Περιγραφή: Οίνος λευκός ξηρός, ερυθρός ξηρός και γλυκύς που παράγονται από σταφύλια των ποικιλιών Βηλάνα και Θραψαθήρι

  1. Χάνδακας-Candia

Γεωγραφική περιοχή: Νομός Ηρακλείου Κρήτης

Περιγραφή: Οίνος λευκός ξηρός και ερυθρός ξηρός που παράγονται από σταφύλια των ποικιλιών Βιδιανό, Ασύρτικο, Αθήρι, Θραψαθήρι

Ελαιόλαδο

Ένα από τα βασικότερα συστατικά αυτής είναι το ελαιόλαδο το οποίο λόγω της περιεκτικότητας του σε μονοακόρεστα λιπαρά, θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής με πολλές και θετικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Οι ιδιότητες του ελαιολάδου: πρόληψη εμφράγματος, έχει αντιγηραντική δράση συμβάλλοντας στη μακροζωία, παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη του κεντρικού, νευρικού συστήματος, διευκολύνει την πέψη των λιπών, περιέχει βιταμίνες Ε και Α που δρούν αντιοξειδωτικά, είναι πιο εύπεπτο σε σύγκριση με άλλα λάδια, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών, ελαττώνει την πίεση, ομαλοποιεί τη δράση της ινσουλίνης βελτιώνοντας το σάκχαρο των διαβητικών, είναι το λιγότερο τοξικό από όλα τα λάδια στο τηγάνισμα, εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων στις καρδιακές αρτηρίες, μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης, εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου

  1. Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης
  2. Λυγουριό Ασκληπείου
  3. Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης
  4. Κροκεές Λακωνίας
  5. Πέτρινα Λακωνίας
  6. Κρανίδι Αργολίδας
  7. Πεζά Ηρακλείου Κρήτης
  8. Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης
  9. Καλαμάτα
  10. Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης
  11. Σητεία Λασιθίου Κρήτης
  12. Αποκορώνας Χανίων Κρήτης
  13. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θραψανό
  14. Φοινίκι Λακωνίας
  15. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνία
  16. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης
  17. Αγουρέλαιο Χαλκιδικής
  18. Μεσσαρά

Ελιές

Οι ελιές περιέχουν πολύ λίγους υδατάνθρακες και είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ελαϊκό οξύ).Η περιεκτικότητα της ελιάς σε νάτριο είναι υψηλή.Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, καθώς περιέχουν μικτές τοκοφερόλες. Οι ελιές είναι πλούσιες σε μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο.

  1. Ελιά Καλαμάτας
  2. Κονσερβολιά Αμφίσσης
  3. Κονσερβολιά Αταλάντης
  4. Κονσερβολιά Ροβίων
  5. Κονσερβολιά Στυλίδας
  6. Θρούμπα Θάσου
  7. Θρούμπα Χίου
  8. Θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνης Κρήτης
  9. Κονσερβολιά Πηλίου Βόλου
  10. Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής

Φρούτα-Λαχανικά-Ξηροί Καρποί-Όσπρια

  1. Ακτινίδιο Σπερχειού
  2. Κελυφωτό φυστίκι Φθιώτιδας
  3. Ξερά σύκα Κύμης
  4. Μήλα Ζαγοράς Πήλιου
  5. Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου
  6. Φυστίκι Μεγάρων
  7. Φυστίκι Αίγινας
  8. Πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων Κρήτη
  9. Κεράσια τραγανά Ροδοχωρίου
  10. Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως
  11. Ροδάκινα Νάουσας
  12. Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα
  13. Σταφίδα Ζακύνθου
  14. Φάβα Σαντορίνης

Γεωγραφική περιοχή: Νήσοι Σαντορίνη, Θηρασιά, Παλαιά, Νέα Καμένη, Άσπρο, Χριστιανή και Ασκανιά του νομού Κυκλάδων

Περιγραφή: χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, το οποίο κυμαίνεται στο 20% και αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, η οποία υπερβαίνει το 50%

  1. Φιρίκι Πηλίου

Γεωγραφική περιοχή: Πήλιο

Περιγραφή: μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και χαμηλή οξύτητα που δίνει γλυκιά και χυμώδη σάρκα και ιδιαίτερο έντονο άρωμα

  1. Ξηρά Σύκα Ταξιάρχη

Γεωγραφική περιοχή: Νομός Εύβοιας

Περιγραφή: προέρχονται αποκλειστικά από συκόδεντρα της ποικιλίας «Σμυρέικη» και έχουν υποκίτρινο χρώμα, ευχάριστη οσμή και γλυκιά γεύση

  1. Τοματάκι Σαντορίνης

Γεωγραφική περιοχή: Νήσοι Σαντορίνη, Θηρασιά, Παλαιά, Νέα Καμένη, Άσπρο, Χριστιανή και Ασκανιά του νομού Κυκλάδων

Περιγραφή: ορίζεται ο νωπός καρπός ενός τοπικού οικότυπου του φυτού LycopersiconesculentumMill., της οικογένειας Σολανωδών, έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και συνεκτική σάρκα με ελάχιστα υγρά και έντονη παρουσία σπόρων

Ψάρια νωπά-Μαλάκια & Μαλακόστρακα

  1. Αυγοτάραχο Μεσολογγίου

Γεωγραφική περιοχή: λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Περιγραφή: «φιλοξενείται» στις ωοθήκες του θηλυκού ψαριού κέφαλος, της μπάφας, που αφθονεί στα υδάτινα λιβάδια της λιμνοθάλασσας. Η εκλεκτή κεχριμπαρένια λιχουδιά με τη ξεχωριστή νοστιμιά και το φίνο άρωμα. Θεωρείται πηγή σημαντικής ενέργειας και υψηλής διατροφικής αξίας, καθότι περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών και ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών.

Άλλα προϊόντα Ζωικής Προέλευσης

  1. Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια
  2. Αρνάκι Ελασσόνας

Γεωγραφική περιοχή: Επαρχία Ελασσόνας

Περιγραφή: νωπό κρέας αρνιών γάλακτος 30-45 ημερών, βάρους 5,5-9kg τα οποία έχουν ελάχιστο στρώμα λίπους, έχει μικρότερο συνολικό ποσοστό λίπους, μεγαλύτερη αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και περισσότερο λινολενικό οξύ

  1. Κατσικάκι Ελασσόνας

Γεωγραφική περιοχή: : Επαρχία Ελασσόνας

Περιγραφή: νωπό κρέας κατσικιών γάλακτος 30-55 ημερών, βάρους 6,5-10,5kg τα οποία έχουν ελάχιστο στρώμα λίπους, έχει μικρότερο συνολικό ποσοστό λίπους, μεγαλύτερη αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και περισσότερο λινολενικό οξύ

Γόμες-Ρητίνες-Αιθέρια Έλαια

Γεωγραφική περιοχή: Νήσος Χίος

Περιγραφή: έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ευεργετική δράση της Μαστίχας κατά των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, η συμβολή της στη στοματική υγιεινή, η σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της , και το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό. Παράλληλα, η μαστίχα Χίου, συμβάλει στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

  1. Τσίχλα Χίου
  2. Μαστίχα Χίου
  3. Μαστιχέλαιο Χίου

Άλλα Προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ

  1. Κρόκος Κοζάνης

Γεωγραφική περιοχή: Κοζάνη

Περιγραφή: Τα θρεπτικά συστατικά του κρόκου είναι η βιταμίνη Β12, η λυκοπίνη, η ζεαξανθίνη, το α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Τα βασικά του θεραπευτικά συστατικά είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Έχει επιβεβαιωθεί ότι τα στίγματα του κρόκου διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αγγειοδιασταλτικές δυνάμεις, αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο, βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη, προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από εκφυλιστικές νόσους, βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, έχουν αντιχοληστερινική δράση, αλλά και ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι.