ΠΟΣΟ ΒΛΑΒΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ;

ΠΟΣΟ ΒΛΑΒΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ;

Το κόκκινο κρέας είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τρόφιμα στην ιστορία της διατροφής. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι το έτρωγαν καθ΄ όλη την εξέλιξη του κόσμου, πολλοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση κρέατος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Το κρέας υπήρχε πάντα στη διατροφή των ανθρώπων οπότε και τα πεπτικά μας συστήματα είναι καλά εξοπλισμένα για να το διαχειριστούν. Παραδοσιακοί πληθυσμοί όπως οι Inuit και οι Masai έτρωγαν πολύ κρέας, πολύ περισσότερο από τον μέσο πληθυσμό του Δυτικού κόσμου, αλλά παρέμειναν σε εξαιρετική κατάσταση. Ωστόσο, το κρέας που τρώμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από το κρέας που έτρωγαν οι πρόγονοί μας. Τότε τα ζώα ήταν ελεύθερα και έτρωγαν χόρτο, έντομα ή ό, τι ήταν φυσικό γι ‘αυτά. Το κρέας από αυτά τα ζώα ήταν εντελώς διαφορετικό από το κρέας που προέρχεται από μια αγελάδα που γεννήθηκε σε ένα εργοστάσιο και τράφηκε με ζωοτροφές με βάση τα σιτηρά. Μπορεί επίσης να έχει λάβει ορμόνες που προάγουν την ανάπτυξη και αντιβιοτικά. Σήμερα, μερικά από τα προϊόντα κρέατός, υποβάλλονται σε μεγαλύτερη επεξεργασία μετά τη σφαγή των ζώων όπως να καπνίζονται, να επεξεργάζονται με νιτρικά, συντηρητικά και διάφορα χημικά. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων κρέατος:

Μεταποιημένο κρέας: Τα προϊόντα αυτά συνήθως προέρχονται από συμβατικά εκτρεφόμενες αγελάδες και στη συνέχεια περνούν από διάφορες μεθόδους επεξεργασίας. Τέτοια προϊόντα μπορεί να είναι τα λουκάνικα και το μπέικον.

Συμβατικό κόκκινο κρέας: Τα συμβατικά κόκκινα κρέατα είναι αρκετά ανεπεξέργαστα, αλλά τα ζώα συνήθως εκτρέφονται στο εργοστάσιο. Τέτοια είναι το αρνί, το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας και μερικά άλλα.

Λευκό κρέας: Τα κρέατα που είναι λευκά όταν μαγειρεύονται ορίζονται ως “λευκά” κρέατα. Τέτοια είναι το κρέας από πουλερικά όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.

Βιολογικό κρέας: Το κρέας προέρχεται από ζώα τα οποία έχουν εκτραφεί με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα και ορμόνες. Επίσης, δεν έχουν προστεθεί τεχνητά χημικά.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ διαφόρων ειδών κρέατος. Για παράδειγμα,  το βιολογικό κρέας είναι πολύ διαφορετικό από το κρέας που παράγεται στο εργοστάσιο και μεταποιείται. Το κόκκινο κρέας είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε.

Είναι πλούσιο με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να έχουν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ακατέργαστου βοείου κρέατος (10% λιπαρά) περιέχει:

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη): 37% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (αυτή η βιταμίνη δεν προσλαμβάνεται από φυτικά τρόφιμα).

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη): 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Σίδηρος: 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (Ο οποίος απορροφάται πολύ καλύτερα από το σίδηρο των φυτικών τροφίμων).

Ψευδάργυρος: 32% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Σελήνιο: 24% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Θερμίδες:  176kcal, με 20 γραμμάρια ζωικής πρωτεΐνης και 10 γραμμάρια λίπους.

Υπάρχουν και πολλές άλλες βιταμίνες και ανόργανα άλατα, σε μικρότερες ποσότητες.

Το κόκκινο κρέας είναι επίσης πλούσιο σε σημαντικές θρεπτικές ουσίες όπως η κρεατίνη και η καρνοσίνη. Συνήθως άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας συχνά παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορες πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής και εγκεφαλικής λειτουργίας.

Το βόειο κρέας ελευθέρας βοσκής είναι ακόμα πιο θρεπτικό, αφού περιέχει άφθονα ωμέγα-3, το λιπαρό οξύ CLA, και περισσότερες βιταμίνες Α και Ε.

Όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να σχηματιστούν επιβλαβείς ενώσεις. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν τις ετεροκυκλικές αμίνες (HA), τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH) και τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι το κρέας σας δεν σχηματίζει αυτές τις επιβλαβείς ενώσεις:

  • Χρησιμοποιήστε ευγενέστερες μεθόδους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο στο φούρνο και στον ατμό αντί για το ψήσιμο στη σχάρα και το τηγάνισμα.
  • Ελαχιστοποιήστε το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και ποτέ μην εκθέτετε το κρέας σας σε φλόγα.
  • Μην τρώτε καπνιστά τρόφιμα. Εάν το κρέας σας καεί, τότε κόψτε τα καμένα κομμάτια.
  • Εάν μαρινάρετε το κρέας σας σε σκόρδο, κόκκινο κρασί, χυμό λεμονιού ή ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα HCAs.
  • Εάν πρέπει να μαγειρέψετε σε υψηλή θερμοκρασία, γυρίστε συχνά το κρέας σας για να μην το κάψετε.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ κρέατος, διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου. Ωστόσο, άλλες μελέτες αποκαλύπτουν ότι αυτό ισχύει για το μεταποιημένο κρέας και όχι για το ακατέργαστο κόκκινο κρέας.

Το κόκκινο κρέας είναι πολύ θρεπτικό, ειδικά αν προέρχεται από ζώα που έχουν τροφοδοτηθεί και εκτραφεί με φυσικό τρόπο. Είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, Β12, ψευδαργύρου, κρεατίνης και διαφόρων άλλων θρεπτικών ουσιών. Το αν θα σας βλάψει είναι καθαρά θέμα επιλογής κρέατος και ο τρόπος που θα το μαγειρέψετε.