Ποιο ψωμί να επιλέξω;

Το ψωμί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου, από την αρχαιότητα. Άλλωστε, βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας και είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται περισσότερες φορές από μία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ψωμιών, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια σύγχυση σχετικά με το ποιο ψωμί αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Λευκό, ολικής άλεσης, σικάλεως, πολύσπορο, ζέας, είναι τα βασικότερα από τα πολλά είδη ψωμιών που υπάρχουν διαθέσιμα στους φούρνους και τα σούπερ μάρκετ.

Καθένα από αυτά τα ψωμιά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και διαφορετική περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, παρόλο που η θερμίδική τους αξία δεν διαφοροποιείται πολύ από είδος σε είδος, η θρεπτική τους αξία παρουσιάζει μεγάλες διαφορές.

Το λευκό ψωμί, αποτελεί την πιο απλή και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά επιλογή. Παρασκευάζεται από αλεύρι από επεξεργασμένο σιτάρι, από το οποίο έχει απομακρυνθεί ο φλοιός, που περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών, οδηγώντας έτσι σε τελικό  προϊόν με φτωχή θρεπτική αξία. Επίσης, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή μετά την κατανάλωσή του απορροφάται αμέσως, με αποτέλεσμα να αυξάνει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης.

Από την άλλη πλευρά, το ψωμί ολικής άλεσης παρασκευάζεται από ολόκληρο σιτάρι και για αυτό διατηρεί πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες σε σύγκριση με το λευκό ψωμί. Επίσης, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, απορροφάται δηλαδή με πιο αργούς και σταθερούς ρυθμούς και για αυτό αποτελεί καλύτερη επιλογή για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Τα υπόλοιπα είδη, δηλαδή το ψωμί σικάλεως, το πολύσπορο και το ψωμί ζέας έχουν παρόμοια θρεπτική αξία με το ψωμί ολικής άλεσης. Όλα τους υπερτερούν του λευκού ψωμιού και είναι καλύτερες επιλογές, λόγω των περισσότερων θρεπτικών συστατικών τους, των περισσότερων φυτικών ινών και του χαμηλότερου γλυκαιμικού τους δείκτη.

Παρόλα αυτά σε περίπτωση συγκεκριμένων ασθενειών, όπως ορισμένων παθήσεων του πεπτικού, το ψωμί ολικής άλεσης και το πολύσπορο απαγορεύονται, γιατί επιδεινώνουν τα συμπτώματα, κι έτσι καλύτερη επιλογή αποτελεί το λευκό ψωμί.

Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας για οποιαδήποτε απορία, έτσι ώστε να κάνετε τις πιο υγιεινές επιλογές!