ΠΙΠΕΡΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

”Πιπέρι στο στόμα’’- πιπέρι και στην μαγειρική

piperi”Θα σου βάλω πιπέρι στο στόμα”! Από τις πιο γνωστές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας όταν ο μπαμπάς, ο/η φίλος/η μας, ένας συγγενής μας, ή ακόμα και ένας ξένος ξεστομίζει ”άσεμνες” λέξεις. Όσο χρήσιμο εργαλείο μπορεί να αποτελέσει στο λεξιλόγιο μας, άλλο τόσο χρήσιμο μπορεί να αποτελέσει και στην μαγειρική. Νομίζω ότι σήμερα δεν λείπει από καμιάς νοικοκυράς το ντουλάπι, συνήθως δίπλα στο αλάτι.

Αλλά πόσοι από μας γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι αυτοί οι μικροσκοπικοί κόκκοι, από που προέρχονται, πώς αρωματίζουν το φαγητό μας, καθώς και τις ιδιότητες που μπορούν να προσφέρουν στην υγεία μας;

Προερχόμενο από την Άπω Ανατολή, το πιπέρι ήταν το πρώτο μπαχαρικό που εισήχθη για κατανάλωση στην Ευρώπη. Το πιπερόδενδρο είναι ένα μικρό δένδρο που χαρακτηρίζεται από τους μικρούς σφαιρικούς καρπούς του, οι οποίοι πέφτουν στο έδαφος με τη μορφή τσαμπιών. Στο κέντρο του καρπού βρίσκεται ο σπόρος με την πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά: το πιπέρι.

Πολλοί από μας είναι αυτοί που ταυτίζουν το μαύρο πιπέρι με το πιπέρι. Στην πραγματικότητα όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως πιπέρι αποτελεί μια γενική ονομασία που συμπεριλαμβάνει μπαχαρικά που παρασκευάζονται από τους αρωματικούς καρπούς διαφόρων φυτών. Τα είδη του πιπεριού είναι: το κοινό πιπέρι (άσπρο-μαύρο), το τσίλι, το πιπέρι καγιέν, το ταμπάσκο, το πιμέντο, το πιπέρι μελεγκέτα και το αφρικανικό πιπέρ. Το πιο κοινό βέβαια είναι το μαύρο πιπέρι το οποίο κατέχει την πρώτη θέση ως μπαχαρικό στην διαδικασία του μαγειρέματος.

Ας δούμε μαζί όμως και μερικά από τα πολλά οφέλη του.

  • Το μαύρο πιπέρι έχει πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που οφείλονται στην πιπερίνη αλλά και σε ένα φυτοχημικό που περιέχει, την κουρκουμίνη.
  • Σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη.
  • Ο συνδυασμός του μαύρου πιπεριού με το κρέας μπορεί να διευκολύνει την πέψη του λίπους και των πρωτεϊνών.
  • Μπορεί να δράσει ως διουρητικό. Το σώμα ιδρώνει και απαλλάσσεται έτσι από βλαβερές τοξίνες.
  • Συμβάλλει στην ανάκτηση της όρεξης αφού διεγείρει τους γευστικού κάλυκες. Ιδιαίτερα ωφέλιμο για αυτούς που πάσχουν από ήπια ανορεξία.
  • Βοηθάει στην διάσπαση των λιποκυττάρων , το οποίο θα μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στο εξωτερικό στρώμα του πιπερόκοκκου.
  • Μπορεί να προκαλέσει φτέρνισμα.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού εντερικών αερίων και να μειώσει τις στομαχικές διαταραχές.
  • Βοηθάει να σταματήσει η αιμορραγία. Δοκιμάστε το την επόμενη φορά που θα κοπείτε στο χέρι σας. Παράλληλα, θα δράσει ως αντιβακτηριαδιακό.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει τώρα να υπερδεκαπλασσιάσουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε προκειμένου να δούμε τον αριθμό της ζυγαριάς να μειώνεται. Αλίμονο! ”Παν μέτρον άριστον” που λέγαν και οι αρχαίοι Έλληνες και κάτι ξέρανε. Αρκεί μια μικρή ποσότητα για να αρωματίσει και να ενισχύσει την γεύση του φαγητού μας.

Εκτός από το μαύρο, αξίζει να ανακαλύψουμε και τις ευεργετικές ιδιότητες του πιπεριού-καγιέν. Ένας «διαβολάκος» που όχι μόνο αρωματίζει, αλλά δίνει πικάντικη και καυτερή γεύση στα φαγητά, σε σούπες και σε σάλτσες. Το πιο σημαντικό βέβαια για το καγιέν είναι ότι εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται ως βότανο. “Αν μπορούσε ο άνθρωπος να χρησιμοποιεί ένα βότανο αποκλειστικά, αυτό θα έπρεπε να είναι το καγιέν”, έτσι είχε τονίσει ο θεραπευτής βοτάνων dr.Shulze.

Ας δούμε πρώτα τι ακριβώς είναι το πιπέρι καγιέν και από πού προέρχεται. Το πιπέρι καγιέν είναι η σκόνη αποξηραμένων πιπεριών τσίλι. Το πιπέρι καγιέν προέρχεται από τον ώριμο καρπό του φυτού. Μοιάζει πολύ με το πιπέρι τσίλι, με τη μόνη διαφορά ότι το πιπέρι τσίλι έχει λιγότερο λεία υφή και πολλές φορές εμπεριέχει και άλλα μπαχαρικά, όπως κύμινο ή σκόρδο. Η προέλευση του είναι η Κεντρική Αμερική (Μεξικό), ΗΠΑ, Ασία (Ινδία, Ιαπωνία), Ανατολική Αφρική. Επειδή προσδίδει είπαμε καυτερή γεύση, η χρήση του πρέπει να περιορίζεται στα κουταλάκια του γλυκού, εκτός αν είστε λάτρεις της ”φλογερής” γεύσης, οπότε επιτρέπεται περαιτέρω προσθήκη. Χρησιμοποιείστε το στα θαλασσινά, σε κρέατα, σε ζυμαρικά, σε όσπρια, σαλάτες και σε πιάτα με τυρί ή αυγό, ειδικά σε ομελέτες με τυρί. Ταιριάζει και για σπιτικά burgers, καυτά dips και Μεξικάνικες σος, tacos, burritos και fajitas.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες δε μετριούνται με τα δάχτυλα ενός χεριού. Το σημαντικότερο είναι ότι βοηθάει την καρδιά και το κυκλοφοριακό και μπορεί ακόμα και να αποτρέψει καρδιακή προσβολή. Περίεργο αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Επιπλέον, βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Όταν το προσθέσουμε στα τρόφιμα, μπορεί να μειώσει την όρεξη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Εκτός από την προσθήκη στην μαγείρική, η όσφρηση του καγιέν μπορεί να θεραπεύσει τον πονοκέφαλο. Μυρίζουμε λοιπόν το καγιέν όταν έχουμε πονοκέφαλο, και όταν έχουμε πονόλαιμο μπορούμε να το προσθέσουμε σε νερό και να κάνουμε γαργάρες. Δοκιμάστε το! Τέλος, φημισμένο είναι και για τις πλούσιες αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Αποτρέπει δηλαδή την δημιουργία ελεύθερων ριζών και μειώνει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ίσως τελικά, να πρέπει να ενταχθεί περισσότερο στην καθημερινότητα μας και το καγιέν. Ευτυχώς μπορούμε να το βρούμε και αυτό εύκολα και γρήγορα στο πιο κοντινό σουπερ- μάρκετ της γειτονιάς μας.

Εντάξτε λοιπόν το πιπέρι από σήμερα περισσότερο στην διατροφή σας. Προσθέστε το στην μαγειρική, μυρίστε το, ανακαλύψτε και παίξτε με τις γεύσεις. Νοστιμεύει, αρωματίζει το φαγητό και μας αφοπλίζει με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.