ΠΕΠΟΝΙ

ΠΕΠΟΝΙ

Πεπόνι (Cucumis melo) είναι ένα μέλος της οικογένειας Cucurbitaceae, η οποία περιλαμβάνει επίσης το αγγούρι, το κολοκύθι, και την κολοκύθα. Το πεπόνι έχει σημαντική εμπορική αξία και καλλιεργείται από τους αγρότες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον FAO (Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας), περίπου 26 εκατομμύρια τόνους πεπόνι παρήχθησαν στον κόσμο το 2007 με την Τουρκία στη δεύτερη θέση (1,37 εκατομμύρια τόνους), μετά την Κίνα. Τα πεπόνια ταξινομούνται ανάλογα με το σχήμα, το χρώμα τους και τον τόπο παραγωγής τους (είδη που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο).

Ripe yellow melon and a piece just on a white background

Το πεπόνι χρησιμοποιείται κυρίως ως φρέσκο φρούτο, αλλά μπορεί επίσης να μαγειρευτεί και ζαχαρωμένο (σαν γλυκό του κουταλιού). Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, τα άγουρα φρούτα τρώγονται ως λαχανικό και οι ρίζες τους χρησιμοποιούνται για την ιατρική.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το πεπόνι (34 kcal/100g) αποτελείται από περίπου 90% νερό, είναι φυσικά χαμηλό σε λιπαρά και νάτριο, δεν περιέχει χοληστερίνη αλλά περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και είναι μια καλή πηγή ινών.
Περιέχει ένα υψηλό ποσό υδατανθράκων και φυτοχημικών, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και τα μέταλλα.
Άφθονη Βιταμινη Α: αντιοξειδωτικό και απαραίτητη για μια καλή όραση. Η κατανάλωση φυσικών φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη Α έχει γίνει γνωστό οτι βοηθάει στην προστασία από καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.
Φυλλικό οξυ και Βιταμίνη Β6 ουσίες που συνεισφέρουν στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.
Βιταμίνη C και β-καροτένιο, γενικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, όπως β-καροτένιο, ζεα-ξανθίνη, λουτεΐνη και κρυπτοξανθίνη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν την ικανότητα να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων και άλλων δομών του σώματος από ελεύθερες ρίζες, προσφέρει προστασία έναντι καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του ενδομητρίου, του πνεύμονα και του παγκρέατος.
Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών και των σωματικών υγρών και βοηθά στον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας, προλαμβάνοντας και συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Προσφέρει έτσι προστασία έναντι εγκεφαλικού επεισοδίου, και στεφανιαίας νόσου.
Φώσφορο και 5% φυσικά ζάχαρα.
Αποτελεί πολύ καλή πηγή καροτίνης, ουσίας με αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ικανότητες, ευεργετική και για το καρδιαγγειακό σύστημα

Το πεπόνι συνήθως είναι άνω του μετρίου όσον αφορά το γλυκαιμικό του δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος μετά τη λήψη της τροφής. Επομένως όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη καλό θα ήταν να προτιμάνε μικρές ποσότητες, και όχι ώριμα πεπόνια καθώς έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
http://www.nutrition-and-you.com/
Melon (Cucumis melo L.) Fruit Nutritional Quality and Health Functionality Gene Lester