Παντοθενικό οξύ (Β5)

Η βιταμίνη B5, γνωστή ως παντοθενικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε όλα τα ζωντανά κύτταρα του σώματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμινη Β5 συμβάλει στην μετατροπή των θρεπτικών ουσιών σε ενέργεια, στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος, στην πρόληψη των νευρικών βλαβών και στον πόνο και στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας.

Όπως και οι άλλες βιταμίνες Β, η βιταμίνη Β5 παίζει ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό, ενεργώντας ως συνένζυμο στις χημικές αντιδράσεις που παράγουν ενέργεια. Παίζει ρόλο στη σύνθεση λίπους, ορμονών και υδατανθράκων που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα, μετατρέποντάς τα σε χρήσιμη ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα με πολλούς τρόπους.

Εκτός από την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, η βιταμίνη Β5 παίζει επίσης ρόλο στην παραγωγή ορμονών που παράγονται στα επινεφρίδια. Τα επινεφρίδια είναι μικροί αδένες που ελέγχουν πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λάβετε τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης Β5 και επειδή πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν συχνά πηγές βιταμινούχων τροφίμων B5, ευτυχώς σήμερα δεν βλέπουμε μεγάλο ποσοστό ενηλίκων που πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμινης Β5.

ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ(Β5)

Συντίθεται από μικροοργανισμούς και φυτά.

Χαρακτηριστικά της δομής:

-είναι παράγωγο του βουτυρικού οξέος,

-περιέχει β-αλανίνη.

Παντοθενικό οξύ (Β5)Βιταμίνη κατά του στρες

Στα καλλυντικά  υπάρχει σαν παντοθενόλη (κατά της δερματίτιδας)

Βιοχημική δράση:

συμμετέχει στη δομή του συνενζύμου Α (CoA),

συμμετέχει στο μεταβολισμό υδατανθράκων και λιπαρών οξέων

Αιτίες έλλειψης

Στρες

Αντιβιωτικά

Συμπτώματα έλλειψης

Πόνοι στα πόδια

Ανορεξία

Δυσπεψία

Κοιλιακοί πόνοι

Μολύνσεις

Κόπωση

Κατάθλιψη

Τρόφιμα πλούσια σε παντοθενικό οξύ

Μαγιά

Χοιρινό συκώτι

Νεφρά

Καρύδια

Πίτουρα και σπόροι σιταριού

Αυγά