οφέλη του σκόρδου για την υγεία

8 ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

«Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας», είναι κάποια από τα διάσημα λόγια του Ιπποκράτη, που θεωρείται πατέρας της σύγχρονης ιατρικής.

Ο Ιπποκράτης γνωρίζοντας τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία, συνήθιζε να το “συνταγογραφεί” για τη θεραπεία μιας πληθώρας ιατρικών παθήσεων.

Το σκόρδο είναι ένα φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το πράσο και αναπτύσσεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Κάθεοφέλη του σκόρδου για την υγεία βολβός αποτελείται από μικρότερα τμήματα, τις σκελίδες, που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα λόγω της έντονης μυρωδιάς και της νόστιμης γεύσης του.

Ωστόσο, σε όλη την αρχαία ιστορία, το σκόρδο χρησιμοποιούνταν από πολλούς μεγάλους πολιτισμούς, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Κινέζοι, κυρίως για την υγεία και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, καθώς περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Πρόκειται για ενώσεις του θείου, με πιο γνωστή την αλλισίνη, που σχηματίζονται όταν μια σκελίδα σκόρδου τεμαχίζεται, συνθλίβεται ή μασάται. Εισέρχονται στον οργανισμό από το πεπτικό σύστημα και ταξιδεύουν σε όλο το σώμα, οπού ασκούν τις ισχυρές βιολογικές τους ιδιότητες.

Το σκόρδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό αλλά έχει πολύ λίγες θερμίδες, γιατί καταναλώνεται και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, σελήνιο, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνη Β1. Περιέχει επίσης ίχνη διαφόρων άλλων θρεπτικών συστατικών. Στην πραγματικότητα, περιέχει λίγο από όλα όσα χρειάζεστε.

Πρόσφατα, η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαίωσε πολλές από τις ευεργετικές επιπτώσεις του σκόρδου στην υγεία.

Παρακάτω ακολουθούν τα 8 οφέλη του σκόρδου για την υγεία.

  1. Βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως το κοινό κρυολόγημα

Το σκόρδο αλλά και τα συμπληρώματά του είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνα έχει δείξει ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος σκόρδου μείωσε την εμφάνιση κρυολογήματος κατά 63%. Επίσης, η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος μειώθηκε κατά 70%, από 5 ημέρες σε μόλις 1,5 ημέρα.

Επομένως, αξίζει να προσθέσετε λίγο σκόρδο στη διατροφή σας για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, εάν έχετε συχνά κρυολογήματα.

  1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η καρδιακή προσβολή και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου αυτών των ασθενειών.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα συμπληρώματα σκόρδου προκαλούν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση, ενώ μια μελέτη διάρκειας 24 εβδομάδων έδειξε ότι 600 – 1500 mg εκχυλίσματος σκόρδου ήταν εξίσου αποτελεσματικά με το φάρμακο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, η δόση του συμπληρώματος πρέπει να είναι αρκετά υψηλή για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η απαιτούμενη ποσότητα ισοδυναμεί με περίπου τέσσερα σκελίδες σκόρδου την ημέρα.

  1. Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τη συνολική αλλά και την LDL χοληστερόλη. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπληρώματα σκόρδου φαίνεται να μειώνουν τη συνολική και / ή την LDL χοληστερόλη κατά περίπου 10-15%.

  1. Περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας

οφέλη του σκόρδου για την υγείαΤο οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες συμβάλλει στη διαδικασία της γήρανσης.

Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τους μηχανισμούς προστασίας του οργανισμού έναντι του οξειδωτικού στρες.

Οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα στον άνθρωπο, καθώς επίσης μειώνουν σημαντικά το οξειδωτικό στρες σε εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι συνδυασμένες επιδράσεις στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κοινών εγκεφαλικών παθήσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια.

  1. Μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση

Το σκόρδο ήταν μια από τις πρώτες ουσίες που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά στους αρχαίους πολιτισμούς για τη βελτίωση της απόδοσης, τη μείωση της κόπωσης και την ενίσχυση της ικανότητας εργασίας των εργατών.

Ειδικότερα, καταναλώνονταν από αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα.

Μελέτη σε άτομα με καρδιακές παθήσεις που έλαβαν σκόρδο για 6 εβδομάδες είχαν μείωση στον καρδιακό ρυθμό κατά 12%  και καλύτερη ικανότητα άσκησης, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κόπωση που προκαλείται από την άσκηση μπορεί να μειωθεί με το σκόρδο.

  1. Προφυλάσσει το σώμα από τα βαρέα μέταλλα

Σε υψηλές δόσεις, οι ενώσεις θείου που υπάρχουν στο σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα όργανα από βλάβες που προκαλούν τα βαρέα μέταλλα λόγω της τοξικότητάς τους.

Μια μελέτη σε υπαλλήλους ενός εργοστασίου μπαταριών αυτοκινήτων (υπερβολική έκθεση σε μόλυβδο) διαπίστωσε ότι το σκόρδο μείωσε τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα κατά 19%. Μείωσε επίσης πολλά κλινικά συμπτώματα τοξικότητας, όπως πονοκεφάλους και αρτηριακή πίεση.

  1. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών

Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να ελαχιστοποιήσει την απώλεια οστικής μάζας αυξάνοντας τα οιστρογόνα στις γυναίκες.

Μια μελέτη σε γυναίκες εμμηνόπαυσης διαπίστωσε ότι μια καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος ξηρού σκόρδου (ίσο με 2 γρ. ακατέργαστου σκόρδου), μείωσε σημαντικά έναν δείκτη ανεπάρκειας οιστρογόνων.

Επομένως, αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία των οστών στις γυναίκες.

Τρόφιμα όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια μπορεί επίσης να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην οστεοαρθρίτιδα.

  1. Είναι εύκολο να συμπεριληφθεί στη διατροφή μας και μπορεί να προσθέσει γεύση και άρωμα στα πιάτα μας

οφέλη του σκόρδου για την υγείαΤο τελευταίο δεν αποτελεί ένα ακόμα όφελος για την υγεία, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό.

Το σκόρδο είναι πολύ εύκολο να συμπεριληφθεί στην διατροφή μας καθώς μπορεί να προστεθεί πολύ εύκολα στις περισσότερες συνταγές. Συμπληρώνει τα περισσότερα αλμυρά πιάτα, ιδίως σούπες και σάλτσες. Η έντονη γεύση μπορεί επίσης να προσθέσει μια ωραία πινελιά σε πιο απλές συνταγές.

Για όσους όμως δεν αντέχουν το έντονο άρωμα του και την “κακή” αναπνοή που έπεται της κατανάλωσής του, εκτός από την φυσική του μορφή, διατίθεται και σε μορφή σκόνης ή συμπληρωμάτων ώστε να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του, αποφεύγοντας το έντονο άρωμα του.