ΜΠΑΝΑΝΑ “ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ ΦΡΟΥΤΟ”

Οι μπανάνες πιθανώς, συνυπάρχουν με την ανθρωπότητα . Καλλιεργούνται εκτεταμένα σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές και αποτελούν σημαντική καλλιέργεια τροφίμων. Οι βρώσιμες μπανάνες ταξινομούνται σε δύο ομάδες: Australimusa και Eumusa. Η μπανάνα φαίνεται να εισήλθε στην Ευρώπη με τους Ισλαμιστές κατακτητές. Παρόλο που οι μπανάνες αποτελούν μία από τις σημαντικότερες εμπορικές καλλιέργειες στον κόσμο, εκτιμάται ότι το 87% της παραγωγής μπανάνας προορίζεται για την τοπική κατανάλωση τροφίμων.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο , κάλιο,  και φυτικές ίνες. Μια μικρή μπανανα εχει περίπου 85 kcal δηλαδή 25 kcal παραπάνω απο 1 μερίδα κάποιου άλλου φρούτου. Έχει περίπου 1,5gr πρωτείνης αλλά δεν θεωρείτε πλήρης σε πρωτείνες διότι δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη C εξαιτίας της αντιοξειδωτικής της δράσης προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες, βοηθάει τη σύνθεση του συνδετικού ιστού και των κυττάρων του αίματος καθώς και την απορρόφηση του σιδήρου.

Το υψηλό κάλιο βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πιεσης αφού απομακρύνεται η περίσσεια νατρίου.  Επίσης βοηθά στην λειτουργία της καρδιάς.

Η υψηλή συγκέντρωση σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην σωστή πέψη και στη δυσκοιλιότητα. Επίσης  δημιουργούν ένα αίσθημα  κορεσμού στον οργανισμό γεγονός που τις καθιστά πολύ χορταστικές.  Επίσης συμβάλουν στην καθυστέριση της απορρόφησης υδατανθράκων με αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αρκέι να μην είναι πολύ ώριμες.

Οι βιταμίνες Β που περιέχει βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και των νευρών.

Τα υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης ,ενός αμινοξέος που μετατρέπεται σε σεροτονίνη, βοηθούν στην αντιμετώπιση της κακής διάθεσης. Αυτό το αμινοξύ υπάρχει και στην σοκολάτα άρα τρώγοντας μια μπανάνα μπορούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση γλυκού.

Το μαγνήσιο που περιέχει βοηθά στην αντιμετώπιση των μυικών κραμπών καθώς και στη σωματική και πνευματική κόπωση.

Οι μπανάνες δρούν ως αντιόξινα για το στομάχι βοηθώντας στις καούρες.

ΑΓΟΥΡΕΣ  Ή ΩΡΙΜΕΣ. ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΉΣΩ?

Οι άγουρες μπανάνες βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών ιδιαίτερα ασβεστίου. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο κάτι που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή αέρια και προβιοτικά τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.  Είναι χαμηλές σε σάκχαρα και αντιοξειδωτικά. Αντίθετα στις ώριμες μπανάνες το ανθεκτικό άμυλο αλλάζει σε απλά σάκχαρα οπότε είναι καλύτερο να αποφεύγεται από διαβητικούς ασθενής. Είναι πιο ευκολοχώνευτες και έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά. Σημαντικό είναι ότι όσο ωριμάζουν, παράγουν μία ουσία που λέγεται TNF δηλαδή έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες άρα όσο πιο ώριμες τόσο μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση έχουν.
Κατά την ωρίμανση χάνονται κάποια θρεπτικά συστατικά, γι ‘άυτό θα πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι παρόλο που η μπανάνα εχει  μόνο 25 θερμίδες  περισσότερες από τα άλλα φρούτα δε θα μας οδηγησει ποτέ στην πρόσληψη βάρους! Θα μπορούσε να αποτελεί καλή επιλογή για σνακ διότι ειναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *