ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ…ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ!!
Οι ξηροί καρποί είναι μια παρεξηγημένη τροφή εδώ στην Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν πολύ γνωστοί για την πλούσια γεύση τους και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Χιλιάδες χρόνια τώρα θεωρούνται δώρο της φύσης, μιας και προσφέρουν ενέργεια, βοηθώντας παράλληλα στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, μειώνοντας την κακή χοληστερίνη και αυξάνοντας την καλή, παρέχοντας αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό μας, ωφελώντας τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα και περιέχοντας φυτικές στερόλες, που περιορίζουν την αρτηριοσκλήρυνση. Ταυτόχρονα, έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή και λογική κατανάλωση ξηρών καρπών δεν αυξάνει το σωματικό βάρος, όπως λανθασμένα συχνά υποστηρίζεται.
Τους ξηρούς καρπούς τους συναντάμε κυρίως ως συνοδευτικό του ποτού. Που συνήθως είναι ψημένοι και (παρα)αλατισμένοι. Υγιεινό μεν, αλλά όταν το μπολ γεμίζει και ξαναγεμίζει, παύει να είναι υγειινό. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι η κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο μπορεί να οφείλεται στην χθεσινή αλόγιστη κατανάλωση τέτοιων ξηρών καρπών. Ιδιαίτερα γνωστοί είναι και στις σαλάτες σε ταβέρνες προσδίδοντας ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.
Παρακάτω, σας παραθέτω τους πιο θρεπτικούς και πολύτιμης αξίας ξηρούς καρπούς.
- ‘’Σπάστε’’ …καρύδια για καλή υγεία!!
- Αμύγδαλα, ή αλλιώς ο ΄’’καρπός της αμυγδαλιάς΄΄.
Δεν είναι τυχαίο το σχήμα ενός καρυδιού. Μοιάζει με μικροσκοπικό εγκέφαλο με δύο ημισφαίρια και παρεγκεφαλίδες. Εξού και η ιδιαιτερότητα τους να υποστηρίζουν την ανάπτυξη των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτό σημαίνει ότι συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο. !Είναι ο πιο πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα ξηρός καρπός για να προστετέψετε την καρδιά σας και το μυαλό σας. Παρ΄ότι ένοχο για τις θερμίδες του, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει. Συνδυάστε τα με μέλι, προσθέστε τα στις σαλάτες σας. Ιδανικά είναι και για διαβητικούς και για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Έχει βρεθεί, ότι η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο.
Αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Γνωρίζατε εσείς ότι η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων την ημέρα, συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης των κορεσμένων λιπαρών; Προτιμήστε τα για ενδιάμεσο σνακ.
3) Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο σκίουρος που τρώει φουντούκια. Τα φουντούκια είναι πολύ πλούσια σε ενέργεια, αλλά παράλληλα περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που όπως έχει φανεί , μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών χρονίων νοσημάτων (καρδιαγγειακά, καρκίνος του παχέος εντέρου κλπ). Πλούσιο επίσης σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέρα όπως είναι το ελαϊκό, καθώς και σε απαραίτητα λιπαρά οξέα , όπως είναι λινελαϊκό οξύ που είναι χρήσιμα για την υγεία της καρδιάς. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, όπως επίσης και πολλά χρήσιμα μέταλλα όπως μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Πού ενδιαφέρον είναι ότι η ημερήσια προσθήκη περίπου 70 g φουντουκιών στο διαιτολόγιο επί 30 ημέρες οδήγησε σε μείωση της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης.Επίσης παρατηρήθηκε αύξηση στην αντιοξειδωτική δράση στο αίμα, κατά την προσθήκη 70 g φουντουκιών ημερησίως. Προσοχή όμως! Αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε αλόγιστα κρέμες φουντουκιών μαζί με σοκολάτα, ή φυστικοβούτυρο ή καραμελωμένα φουντούκια σε μεγάλη ποσότητα για να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά. Όλα με μέτρο.
- Τι να πούμε για το αράπικο φυστίκι. Τα αράπικα φυστίκια είναι εξαιρετική πηγή των βιταμινών της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Επίσης το φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύει από την αναιμία και τη θρομβοπενία. Μια χούφτα αράπικα φυστικιά αποδίδουν 160 θερμίδες (kcal). Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες ενώ προσδίδουν και σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.
Συνοψίζοντας! Οι ξηροί καρποί κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια, είναι μια κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω – 3 και Ω-6), φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών Β, ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό), φυτικών ινών, πολυφαινόλες, αργινίνη και τανίνες. Ξεκινήστε τη μέρα σας με έναν φυσικό χυμό πορτοκάλι και μια χούφτα αμύγδαλα. Διαφορετικά, προτιμήστε τα για ενδιάμεσο σνακ! Ευκολοεύρεστα και πρακτικά, μπορείτε να τα κουβαλάτε μαζί σας ανά πάσα στιγμή. Δοκιμάστε να τα Ρίξτε τα στη σαλάτα για γεύση, στο βραδινό γιαούρτι σας Φροντίστε γενικά να φυλάτε τους ξηρούς καρπούς σε μέρος ξηρό και δροσερό. Ακόμη καλύτερα διατηρείτε τα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο.
Δεν θα ρωτήσω πόσοι από σας τρώγατε ξηρούς καρπούς αλλά πόσοι από σας θα εντάξετε αυτήν την πολύτιμη τροφή από σήμερα στην διατροφή σας. Επειδή προκαλούν αλλεργία σε ορισμένα άτομα, κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους, καθώς και η κατανάλωση προϊόντων που τα περιέχουν ή που παρασκευάζονται από αυτά. Για οιοδήποτε σχετική συμβουλή πρέπει να απευθυνθείτε οπωσδήποτε στον γιατρό σας.