Μητρικός Θηλασμός και διατροφή

Γιατί είναι σημαντικός ο μητρικός θηλασμός
Περιπτώσεις στις οποίες αντενδείκνυται ο θηλασμός
Λίγα λόγια για την εξέλιξη του θηλασμού, σύμφωνα με ιατρικά δεδομένα
Τα οφέλη του θηλασμού

Για το μωρό

Για τη μητέρα

Διατροφικές ανάγκες του θηλασμού

Διατροφή μητέρας που θηλάζει

Πρωτεΐνες

Υδατάνθρακες

Λιπίδια

Βιταμίνες και Ανόργανα Στοιχεία – Πώς συνδέονται και πώς επηρεάζουν τον θηλασμό

Ασβέστιο

Ιώδιο

Ψευδάργυρος

Διατροφή της μητέρας στο θηλασμό
Θηλασμός & καφεΐνη
Σίδηρος
Κάπνισμα & Θηλασμός
Πικάντικα φαγητά
Αλλεργίες
Απώλεια βάρους & τι τη δυσκολεύει

Γιατί είναι σημαντικός ο μητρικός θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός είναι σαφέστατα ένα όμορφο ταξίδι για τη μητέρα  και το μωρό και αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Ταυτόχρονα αποτελεί -αναμφισβήτητα- την προτιμώμενη μέθοδο διατροφής του νεογνού για τους πρώτους 4-6 μήνες της ζωής του. Ο θηλασμός είναι ξεχωριστός για κάθε μητέρα και μωράκι και στην αρχή μπορεί να χρειαστεί χρόνος να βρεθούν οι ρυθμοί του!

Όσον αφορά το προτεινόμενο διάστημα θηλασμού υπάρχουν και ανάλογες συστάσεις από την Αμερικανική Ένωση Διαιτολόγων και από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Παιδιάτρων (ΑΑΡ, 2005 και ADA, 2002).

Περιπτώσεις στις οποίες αντενδείκνυται ο θηλασμός

 

Ο θηλασμός αντενδείκνυται στα νεογνά με γαλακτοζαιμία και σε μητέρες που είτε έχουν φυματίωση που δεν έχει αντιμετωπιστεί είτε είναι θετικές στον Τ-λεμφοτρόπο ιό τύπου 1 ή 2 είτε κάνουν χρήση ουσιών είτε είναι θετικές για HIV και λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, όπως οι αντιμεταβολίτες και τα χημειοθεραπευτικά. Τα ραδιενεργά ισότοπα χρήζουν προσωρινής μόνο διακοπής (Lαwrence αnd Lαwrence, 2005).

 

Λίγα λόγια για την εξέλιξη του θηλασμού, σύμφωνα με ιατρικά δεδομένα

 

Αν και τα ποσοστά των γυναικών που θηλάζουν άγγιξαν τη χαμηλότερη τιμή τους το 1970 στο 25%, η πορεία τους έκτοτε υπήρξε ανοδική φτάνοντας το 52% στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Μάλιστα, το 2001 το ποσοστό θηλασμού ήταν στο 69,5% (Riordan, 2005). Ένας άριστος τρόπος προώθησης του θηλασμού είναι η ενημέρωση γύρω από τα οφέλη που επιφέρει. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ εφαρμόζονται στρατηγικές υγείας γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, ενώ το 1991 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UΝΙCΕF υιοθέτησαν την πρωτοβουλία του <<Νοσοκομείο Φιλικό προς τα βρέφη>> (Baby-Friendly Hospital Initiative). Πρόκειται για  μια παγκόσμια προσπάθεια για να αυξηθεί το ποσοστό και η διάρκεια του θηλασμού. Προκειμένου ένα νοσοκομείο να οριστεί ως <<φιλικό προς τα βρέφη>> θα πρέπει να έχει αναρτημένα και να υιοθετεί τα <<Δέκα βήματα για Επιτυχή Θηλασμό>> έναν οδηγό για την σωστή αντιμετώπιση μητέρας/παιδιού στο νοσοκομείο (Riordan, 2005).

Τα οφέλη του θηλασμού

 

Όπως σίγουρα θα γνωρίζουμε, ο θηλασμός είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που ‘δένει‘ τη μητέρα με το παιδί. Πέρα από αυτό, συμβάλλει σημαντικά στο να παρέχει ορισμένη οφέλη, όχι μόνο στο νεογνό αλλά και στη θηλάζουσα.

Για το μωρό

 

Ο θηλασμός προσφέρει στο μωρό ενέργεια και τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Συμβάλλει στην προστασία του νεογνού από ωτίτιδες, άσθμα αλλά και έκζεμα.

 

Σε πρώτο στάδιο, όσον αφορά το κεφάλαιο της υγείας, ο θηλασμός ελαττώνει τη συχνότητα εμφάνισης και/ή τη βαρύτητα διαφόρων λοιμώξεων όπως οι παρακάτω:

  • Βακτηριακής μηνιγγίτιδας
  • Βακτηριαιμίας
  • Διάρροιας
  • Λοίμωξης του αναπνευστικού
  • Νεκρωτικής εντεροκολίτιδας
  • Μέσης ωτίτιδας
  • Ουρολοίμωξης
  • Όψιμης σηψαιμίας σε πρόωρα νεογνά

Επίσης, ελαττώνει τη συχνότητα εμφάνισης συνδρόμου αιφνιδίου νεογνικού θανάτου, σακχαρώδους διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, λεμφώματος, λευχαιμίας, Νόσου του Hodgkin, παχυσαρκίας, υπερχοληστερολαιμίας και τροφικών αλλεργιών.

Ο θηλασμός συμβάλλει επίσης και στη νευρολογική ανάπτυξη του μωρού, καθώς βελτιώνει τις επιδόσεις στις γνωσιακές δοκιμασίες, προσφέρει αναλγησία σε επώδυνες διαδικασίες και προωθεί το δεσμό μητέρας-παιδιού με τον πιο όμορφο τρόπο.

Για τη μητέρα

 

Μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα πληροφορία που οι περισσότερες θηλάζουσες δε γνωρίζουν, είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ο οργανισμός παράγει μια ουσία που ονομάζεται οξυτοκίνη ή αλλιώς ‘ορμόνη της αγάπης‘, που βοηθά στο να δεθείτε συναισθηματικά με το μωράκι σας!

Επίσης, ο θηλασμός προσφέρει κι άλλα οφέλη στη μανούλα, όπως τα παρακάτω:

  • Ελαττώνει την αιμορραγία μετά τον τοκετό
  • Επιταχύνει την υποστροφή της μήτρας
  • Ελαττώνει την ποσότητα της εμμήνου ρύσης
  • Επαναφέρει ταχύτερα το προ της εγκυμοσύνης βάρος
  • Ελαττώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
  • Πιθανώς μειώνει τον κίνδυνο οστεοπορωτικού κατάγματος ισχίου και γενικώς της οστεοπόρωσης

*Πηγή American Academy of Pedίatrics: Breastfeedϊng αnd the use of human milk, Pediatrics, 115: 496, 2005.

 

Διατροφικές ανάγκες του θηλασμού

Ο θηλασμός δημιουργεί τεράστιες διατροφικές απαιτήσεις, ιδιαίτερα για τη γυναίκα που θηλάζει αποκλειστικά για πολλούς μήνες. Στο χρονικό αυτό διάστημα συστήνεται αύξηση της πρόσληψης για τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Η παραγωγή γάλακτος επηρεάζεται από τη συχνότητα των θηλασμών και την ενυδάτωση της μητέρας. Η σύσταση όμως του γάλακτος επηρεάζεται από τη διατροφή της.

Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λίπος, ιώδιο και υδατοδιαλυτές βιταμίνες αντανακλά την περιεκτικότητα των συστατικών αυτών στο διαιτολόγιό της. Το γάλα των γυναικών που υποσιτίζονται έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ινδονησία, βρέθηκαν  οριακές τιμές βιταμίνης Α στο 54% των νεογνών που θήλαζαν και στο 18% των μητέρων (Dijkhuizen et αl. 2001). `Ενα νεογνό εμφάνισε κερατομαλακία λόγω ανεπάρκειας της βιταμίνης Α στη μητέρα, αλλά αυτό θεωρείται κάτι σπάνιο (Guρtα et αl., 2005).

Η γαστρική παράκαμψη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι σήμερα συχνή και γι’ αυτό τα επίπεδα της βιταμίνης Α στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ελέγχονται πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως και κατά το θηλασμό. Αρκετά χρόνια μετά από επέμβαση γαστρικής παράκαμψης έχουν αναφερθεί αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα λόγω ανεπάρκειας της βιταμίνης Α, καθώς και χρόνια ξηρότητα των οφθαλμών και δημιουργία ουλών στον κερατοειδή (Lee et αΙ., 2005). 

Δεδομένου ότι η κατάσταση θρέψης της μητέρας επηρεάζει τη διατροφική σύσταση του γάλακτός της, είναι προφανές ότι το βρέφος που θηλάζει αποκλειστικά, κινδυνεύει από διατροφικές ανεπάρκειες στην περίπτωση που η μητέρα του υποσιτίζεται. Ο υποσιτισμός αν και απαντάται σπάνια στις κοινωνίες της αφθονίας, εξακολουθεί να υπάρχει.

Διατροφή μητέρας που θηλάζει

 

Ενέργεια

 

Η παραγωγή γάλακτος είναι ενεργειακά δαπανηρή κατά 80%: παραγωγή 100 mΙ γάλακτος (περίπου 75 (ΚcaΙ) απαιτεί ενέργεια 85 Kcal (Lawrence and Lawrence, 2005). Τους πρώτους 6 μήνες του θηλασμού η μέση παραγωγή γάλακτος είναι 750 ml/ημέρα με διακύμανση από 550 έως παραπάνω από 1200 ml/ημέρα (ΙΟΜ, 1990). Η παραγωγή εξαρτάται από τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση του θηλασμού και γι’ αυτό είναι μεγαλύτερη στα μωρά που διατρέφονται καλύτερα. Οι DRIs (Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς) για το θηλασμό είναι 330 kcal παραπάνω για τους πρώτους 6 μήνες και 400 kcaΙ παραπάνω για τους επόμενους 6 μήνες, σε σχέση με τη μη έγκυο γυναίκα. Ενδεικτικά, είναι όμοιες με αυτές του δευτέρου τριμήνου της εγκυμοσύνης (ΙΟΜ, 1990).

Στις υπέρβαρες και παχύσαρκες έγκυες οι ανάγκες μπορεί να είναι μικρότερες. Τα αποθέματα λίπους της μητέρας παρέχουν περίπου 100-150 KcaΙ για τους πρώτους μήνες του θηλασμού. Όταν τα αποθέματα αυτά εξαντληθούν, θα πρέπει να αυξηθεί η ενεργειακή πρόσληψη αν ο θηλασμός αποτελεί το μοναδικό τρόπο διατροφής του βρέφους. Το δεύτερο εξάμηνο του θηλασμού η παραγωγή πέφτει στα 600 ml/ημέρα . Με την προσθήκη στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους ελαττώνεται η συχνότητα των θηλασμών και επομένως οι ενεργειακές ανάγκες της μητέρας.

 

Η παραγωγή γάλακτος ελαττώνεται σε μητέρες που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες (κάτω των 1500 θερμίδων) (Lawrence and Lawrence, 2005). Οι μητέρες που δεν έχουν οικονομική ευχέρεια για να σιτιστούν επαρκώς, ελαττώνοντας την ενεργειακή πρόσληψη βαθμηδόν μετά την έναρξη του θηλασμού, δεν προκαλούν σημαντικές μεταβολές στην ποιότητα του γάλακτος, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η πρόσληψη υγρών και η ξεκούραση είναι επαρκείς. 

 

 

Oι υγιείς μητέρες που θηλάζουν μπορούν να χάνουν μέχρι και 0,5 kg/εβδομάδα χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα και η επάρκεια του γάλακτος για την ανάπτυξη του βρέφους. Θα πρέπει να υπενθυμίζουμε την επιπλέον απαιτούμενη ενέργεια στο θηλασμό και ότι αν η θερμιδική πρόσληψη δεν αυξηθεί, τότε η μητέρα οδηγείται σε απώλεια λιπώδους ιστού. Οι αδύνατες γυναίκες θα έχουν ελαττωμένη ποσότητα γάλακτος αν περιορίσουν τη θερμιδική πρόσληψη. Γενικά, συνιστάται οι θηλάζουσες μητέρες να προσλαμβάνουν τουλάχιστον 1800 kcαΙ/ημέρα.

 

 

 

Πρωτεΐνες

 

Οι DRIs ορίζουν την πρόσληψη επιπλέον 25 g πρωτεΐνης, δηλαδή συνολικά 71 g πρωτεΐνης την ημέρα κατά το θηλασμό. Είναι απαραίτητη βέβαια η κλινική εκτίμηση, καθώς η παραπάνω ποσότητα μπορεί να είναι ανεπαρκής σε μια υπέρβαρη ή παχύσαρκη μητέρα ή υπερβολική για μητέρα με μικρό ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος). Σε περιπτώσεις καισαρικής τομής ή γυναικών με χαμηλό αρχικό βάρος στην εγκυμοσύνη, απαιτείται επιπλέον πρωτεΐνη. Το 70% της πρωτεΐνης που προσλαμβάνει η μητέρα μετατρέπεται σε πρωτεΐνη του γάλακτος, με μέση ποσότητα τα 750 ml ημερησίως.

Υδατάνθρακες

 

Η ΕΑR (Μέση Εκτιμώμενη Απαίτηση) για τους υδατάνθρακες είναι 160 g/ημέρα, ενώ η ΑΙ είναι 210g/ημέρα  (ΙΟΜ, 2002). Τα 160-210 g/ημέρα είναι η συνιστώμενη  ποσότητα η οποία επαρκεί για τη θερμιδική κάλυψη της παραγωγής επαρκούς ποσότητας γάλακτος και την πρόληψη της κετοξέωσης, διατηρώντας φυσιολογικά τα επίπεδα γλυκόζης. Η γυναίκα που δεν έχει το απαιτούμενο βάρος σώματος χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων και εξατομικευμένη δίαιτα.

Λιπίδια

 

Η ποσότητα και το είδος των λιπιδίων του μητρικού γάλακτος σχετίζονται απόλυτα με τη διατροφή της μητέρας. Μεταβολές στη διατροφή αυξάνουν ή  ελαττώνουν την περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα λιπαρά οξέα. Αυστηρός περιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης (ασιτία) κινητοποιεί τα λιπίδια και έτσι το μητρικό γάλα εμπλουτίζεται σε λιπίδια που υπάρχουν στις λιπαποθήκες της. Δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία όσο αφορά τα λιπαρά οξέα, διότι αυτή εξαρτάται από την απαιτούμενη ενέργεια για το θηλασμό. Οι τρέχουσες DRIs κάνουν για πρώτη φορά συστάσεις για συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, δεδομένου ότι η παρουσία μακράς αλύσου πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο μητρικό γάλα και, ως εκ τούτου, η παρουσία τους στη δίαιτα της μητέρας, είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και του βρέφους.

 

Η ΑΙ για τα ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι 13 g/ημέρα, ενώ η ΑΙ για τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι 1,3 g/ημέρα (ΙΟΜ, 2002). Το μητρικό γάλα περιέχει 10-20 mg/dl χοληστερόλης, γεγονός που μεταφράζεται σε μέση πρόσληψη από το νεογνό 100 mg/ημέρα. Η ποσότητα της χοληστερόλης στο μητρικό γάλα δεν αντανακλά τη διατροφή της μητέρας και ελαττώνεται με την πρόοδο του θηλασμού.

 

Βιταμίνες και Ανόργανα Στοιχεία – Πώς συνδέονται και πώς επηρεάζουν τον θηλασμό

 

Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνη D εξαρτάται από την πρόσληψη της μητέρας και από την έκθεσή της στον ήλιο. Αρκετές μελέτες αναφέρουν ανεπάρκεια της βιταμίνης D σε έγκυες και νεογνά που καλύπτουν το δέρμα τους ή ζουν σε κλίματα με ελάχιστη έκθεση στον ήλιο. Κίνδυνο διατρέχουν και οι γυναίκες με δυσανεξία λακτόζης που δεν προσλαμβάνουν τη βιταμίνη είτε μέσω της πρόσληψης εμπλουτισμένου γάλακτος είτε με συμπληρώματα. Η ΑΙ της βιταμίνης στο θηλασμό είναι 5 μg/ημέρα (ΙΟΜ, 1997). Εξαιτίας αναφορών ραχίτιδας, η Αμερικανική Ένωση Παιδιάτρων (ΑΑΡ) συνιστά όλα τα νεογνά που θηλάζουν να λαμβάνουν επιπλέον 200 IU βιταμίνης D (5 μg)/ημέρα μετά το 2ο μήνα της ζωής τους (Lawrence and Lawrence, 2005). Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην lowa, εκτίμησε νεογνά που θήλαζαν 280 ημέρες μετά τη γέννησή τους και βρήκε ότι το 10% αυτών παρουσίαζε επίπεδα 25 υδροξυβιταμίνης D χαμηλότερα των 11 ng/ml, συγκέντρωση η οποία είναι ενδεικτική ανεπάρκειας (Ziegler, 2006). 

 

Ασβέστιο

Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε ασβέστιο δεν εξαρτάται από την πρόσληψη ασβεστίου από τη μητέρα. Η oστική πυκνότητα της μητέρας δεν επηρεάζεται όταν η πρόσληψη ασβεστίου ανέρχεται έως 1600 mg/ημέρα. Η oστική απώλεια της μητέρας κατά το θηλασμό είναι περίπου 3-7%, και επανέρχεται σύντομα μετά τη διακοπή του θηλασμού (Kalkwarf and Specker, 2002).

Η ΑΙ για το ασβέστιο στην εγκυμοσύνη, το θηλασμό αλλά και στις μη έγκυες γυναίκες είναι 1300 mg/ημέρα (ηλικία κάτω  των 19 ετών) και 1000 mg/ημέρα (ηλικία 19-50 ετών). Το UL (Μέγιστη Επιτρεπόμενη Ποσότητα) για το ασβέστιο είναι 2500 mg/ημέρα (ΙΟΜ, 1997).

Ιώδιο

Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε ιώδιο εξαρτάται από την πρόσληψη της μητέρας. Η δίαιτα των Πακιστανών χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο (Akhter et aΙ., 2004). Οι προσχεδιασμένες δίαιτες για τους φοιτητές στην Ανατολική Γερμανία περιείχαν μόνο το 50%  της συνιστώμενης πρόσληψης ιωδίου (Brauer, 2005). Τα θαλασσινά περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες ιωδίου, αλλά δεν είναι διαθέσιμα σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Στις ΗΠΑ τα άλατα υπερχλωρικού οξέος, που είναι βιομηχανικά απόβλητα, βρέθηκαν στο μητρικό γάλα και στο δίκτυο ύδρευσης και έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την απορρόφηση του ιωδίου (Κirk et al., 2005). Αυτό μπορεί να είναι αίτιο χαμηλών επιπέδων ιωδίου σε ορισμένα άτομα παρά τη σωστή διατροφή. Τέλος, στα νεογνά από θηλάζουσες χορτοφάγες μητέρες των οποίων η δίαιτα περιέχει χαμηλές ποσότητες ιωδίου, μπορεί να εμφανιστεί παροδικά υποθυρεοειδισμός (Shaikh et aΙ., 2003).

 

Ψευδάργυρος

Οι απαιτήσεις σε ψευδάργυρο κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι μεγαλύτερες από αυτές κατά την εγκυμοσύνη. Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε ψευδάργυρο ελαττώνεται κατά το πρώτο τρίμηνο του θηλασμού από 2-3 mg/ ημέρα σε 1 mg/ημέρα. Οι DRIs για τον ψευδάργυρο είναι 12-14 mg/ημέρα (IOM, 2001). Τo UL είναι 34-40 mg/ημέρα, ανάλογα με την ηλικία της μητέρας.

Διατροφή της μητέρας στο θηλασμό

 

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές ανάγκες της μητέρας κατά τον θηλασμό είναι αυξημένες και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Η διατροφή της μητέρας που θηλάζει θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, ώστε να μπορεί να προσέχει με αυτό τον τρόπο την υγεία της αλλά και να καθορίζει τα αποθέματα αντοχής της (μια μανούλα που θηλάζει συνήθως εξαντλείται από την κούραση, τα περίεργα ωράρια αλλά και την αϋπνία).

Σε ένα σημαντικό βαθμό, η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη καθώς η μητέρα πρέπει να συμπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που ‘έχασε‘ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και να παράγει την κατάλληλη ποσότητα μητρικού γάλακτος, ώστε να συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξη του νεογνού. 

 

Τα τρόφιμα που τρώτε κατά την περίοδο του θηλασμού και της εγκυμοσύνης, επιδρούν στην γευστική αντίληψη του βρέφους καθώς και στις διατροφολογικές επιλογές του στην συνέχεια της ζωής του!

 

Σίγουρα, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει τη θηλάζουσα στην καθημερινότητά της. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν προτείνεται στη μητέρα η αυστηρή δίαιτα. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει λόγος να πιεστεί μεταβολικά και ψυχολογικά για να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης. Επιπρόσθετα, μια δίαιτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του μητρικού γάλακτος που παράγει.

Τι απαγορεύεται να καταναλώνει η θηλάζουσα & τι οφείλει να περιορίσει

 

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μεταφέρεται άμεσα από το αίμα της μητέρας σε αυτό του μωρού. Άρα, λοιπόν, η σύσταση που δίνουμε για το αλκοόλ είναι η ελάχιστη δυνατή κατανάλωση (0,5 γρ./κιλό σωματικού βάρους) ή ιδανικά η αποφυγή του, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων συνδρόμων στο έμβρυο.

Μια σημαντική πρακτική, όταν η κατανάλωση αλκοόλ κρίνεται αναπόφευκτη, είναι η κατανάλωση του μετά το θηλασμό και τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον επόμενο.

Θηλασμός & καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι μια ουσία που διεγείρει σε μεγάλο βαθμό το κεντρικό νευρικό σύστημα και ταυτόχρονα μπορεί να περάσει και στο έμβρυο, προκαλώντας του με αυτό τον τρόπο υπερδιέγερση. Για το λόγο αυτό, η ημερήσια σύσταση κατανάλωσης είναι 200 mg. Στην πράξη αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου 1-2 κούπες φίλτρου, 2 κούπες στιγμιαίου καφέ ή 3-4 φλιτζάνια ελληνικού, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει καταναλωθεί καφεΐνη από άλλες πηγές όπως σοκολάτα, τσάι, coca cola ή energy drinks.

 

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται η μητέρα και κατά την περίοδο του θηλασμού. Η μητέρα μπορεί να λάβει σίδηρο από συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να προστεθούν στο διατροφικό της πρόγραμμα. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε σίδηρο, τον οποίο προσλαμβάνει το μωρό μέσω του θηλασμού.

Κάπνισμα & Θηλασμός

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού συνίσταται η μητέρα να μην καπνίζει καθώς οι βλαβερές ουσίες του καπνού περνάνε εύκολα από το μητρικό γάλα στο μωρό. Επίσης το κάπνισμα είναι επιβλαβές και για τη δική της υγεία.

 

Πικάντικα φαγητά

Τα πικάντικα φαγητά δεν απαγορεύονται κατά την περίοδο του θηλασμού. Ωστόσο προτείνεται η περιορισμένη κατανάλωσή τους, διότι υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί η γεύση του μητρικού γάλακτος.

 

Αλλεργίες

Η μητέρα οφείλει να αποφεύγει τις τροφές που γνωρίζει ότι της προκαλούν αλλεργίες. Πολλές φορές γι αυτές ευθύνονται κάποιοι ξηροί καρποί αλλά και ορισμένα ακόμη τρόφιμα.

 

 

Απώλεια βάρους & τι τη δυσκολεύει

 

Κατά το στάδιο του θηλασμού πολλές μητέρες επιθυμούν να πετύχουν και μια αρχική απώλεια βάρους, μετά την προσθήκη των κιλών της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, η συγκεκριμένη περίοδος ίσως να μην είναι η κατάλληλη για μια δίαιτα, καθώς η μητέρα χρειάζεται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να νιώθει δυνατή και υγιής και να εμπλουτίζει επίσης το μητρικό γάλα με τα απαιτούμενα στοιχεία.

Κάτι που μπορεί να ακολουθήσει μια μητέρα είναι η δίαιτα θηλασμού, που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα και στοιχεία, που θα θωρακίσουν την υγεία της και θα κάνουν το μητρικό γάλα κατάλληλο και ασφαλές για το μωρό. Επίσης με υγιεινή διατροφή, η μητέρα θα έχει τη δυνατότητα για περισσότερο μητρικό γάλα.

Η εγκυμοσύνη είναι μοναδικής αξίας εμπειρία που καθορίζει σημαντικά χαρακτηριστικά του παιδιού και της μεταξύ σας σχέσης για την υπόλοιπη ζωή σας. Μην διστάζετε να επενδύσετε στην κατάλληλη βοήθεια για μια τόσο σημαντική περίοδο της ζωής σας. Η ομάδα της Διατροφικής Αγωγής, με την εξειδίκευση και την πείρα ετών στην σωστή διατροφή για την περίοδο του θηλασμού, θα γίνει ο No 1 σύμμαχός σας!

Αφού λάβουμε τα αποτελέσματα του γονιδιακού σας ελέγχου, συνεχίζουμε με την σύνταξη του εξατομικευμένου διατροφικού πλάνου, που έχει ως μόνο στόχο την πρόληψη και την επίτευξη της υγείας.