Μαγνήσιο
Μαγνήσιο
Ο ρόλος του Μαγνήσιου
Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο με σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό όπως αντιαρρυθμιστική δράση, επίδραση στον αγγειακό τόνο, στη συσταλτικότητα, στο μεταβολισμό γλυκόζης και στην ομοιόσταση της ινσουλίνης.
Επιπρόσθετα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου σχετίσθηκαν με οξειδωτικό στρες, φλεγμονώδη κατάσταση, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, συσσώρευση αιμοπεταλίων, αντίσταση στην ινσουλίνη και υπεργλυκαιμία
(Cunha, 2012)
Αποτελεί το πιο σημαντικό ενδοκυτταρικό στοιχείο, παίρνει μέρος σε μεταβολικούς οδούς και αλληλεπιδρά με το ασβέστιο και το νάτριο, δρα ως καταλύτης σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις. Σταθερά επίπεδά του απαιτούνται για τη ρύθμιση νευρομυικών ερεθισμάτων, τόνωση των λειών μυών. Λαμβάνει μέρος στη σύνθεση και το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων και στις μιτοχονδρικές λειτουργίες.
Είναι ανταγωνιστής του ασβεστίου παρεμποδίζοντας τη διαπερατότητα ιόντων ασβεστίου σε μεμβράνη συνάψεων.
Τα άλατα του μαγνησίου χρησιμοποιούνται σε πολλές κλινικές καταστάσεις όπως στο χρόνιο στρες και παθήσεις του καρδιοαγγειακού συστήματος. Στον οργανισμό του ανθρώπου περιέχονται περίπου 140g (2/3 στα οστά και τους μυς).
(Karkischenko et αl, 2013)
Συμμετέχει σε ενζυμικά συστήματα που παίρνουν μέρος στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας.
- Δρα συνεργικά με τις Β1, Β6 και ορισμένες ορμόνες
- Συντελεί στη σταθεροποίηση της εσωτερικής δομής των κυττάρων
- Συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών
- Είναι απαραίτητο για τη μεταβίβαση μηνυμάτων στα νεύρα
Αιτίες ανεπάρκειας
- Διατροφή φτωχή σε Mg.
- Μεγάλη κατανάλωση φωσφορικών, ασβεστίου βιταμίνης Dκαι λιπών
- Διαβήτης αλκοολισμός και χρήση αντιβιοτικών ή αντικαρκινικών φαρμάκων
- Έντονες εφιδρώσεις, θηλασμός εγκαύματα
- Παρεντερική διατροφή, παγκρεατίτιδα
- Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος
Μαγνήσιο και Καρδιά
- «Μαλακό» νερό οδηγεί σε αύξηση αρρυθμίες και αύξηση συχνότητας θανάτων από στεφανιαία νόσο.
- Όσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος Mg/Caμειώνεται ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου
Είναι απαραίτητο στοιχείο.
Τρόφιμο | Ποσότητα Μαγνησίου (mg/100g) |
Αμύγδαλα | 252 |
Φυστίκια | 167 |
Μαγιά Μπύρας | 231 |
Αλεύρι ολικής | 140 |
Μπιζέλια | 116 |
Γαρίδες | 110 |