ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ: ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ Η ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

Δυστυχώς, το λίπος έχει αποκτήσει κακή φήμη όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί το έχουν συνδέσει  με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και αύξηση του σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να το απομακρύνουν πλήρως από τη διατροφή τους. Ωστόσο, το διαιτητικό λίπος καθώς και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι δύο σημαντικά συστατικά που προάγουν την καλή υγεία.

Υπάρχουν πολλοί τύποι λιπαρών οξέων. Το σώμα χρειάζεται αυτούς τους διαφορετικούς τύπους καθώς παρέχουν ενέργεια, συνθέτουν τις κυτταρικές μεμβράνες, βοηθούν στην απορρόφηση ορισμένων βιταμινών και ανόργανων συστατικών και παράγουν σημαντικές ορμόνες.

Πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ υγιεινών και ανθυγιεινών λιπών.

Για παράδειγμα, τα trans-λιπαρά, τα οποία απαντώνται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ψημένα προϊόντα, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά αυξάνει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, πολλά ψητά και τηγανητά τρόφιμα μπορούν να περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι περίπου 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά ημέρα.

Παραδείγματα τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά

 

λιπαρό βοδινό κρέας
Αρνί, χοιρινό
Βούτυρο
πουλερικά με πέτσα
βόειο λίπος (ζωικό λίπος)
λαρδί και κρέμα γάλακτος
Τυρί
γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από γάλα ολικής ή μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά (2%)

 

Από την άλλη μεριά τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι στην πραγματικότητα προστατευτικά έναντι  καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, στην μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκερίδιων και να μειώσουν τη φλεγμονή. Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν τα τρόφιμα όπως το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα αυγά.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΩΝ ΣΕ 100g ΤΡΟΦΙΜΟΥ
Ελαιόλαδο 73,1 γραμμάρια
Αμύγδαλα 33,6 γραμμάρια
Κάσιους 27,3 γραμμάρια
Φιστίκια 24,7 γραμμάρια
Ελιές 15 γραμμάρια
Σπόροι κολοκύθας 13,1 γραμμάρια
Αβοκάντο 9,8 γραμμάρια
Σπόροι ηλίανθου 9,5 γραμμάρια
Αυγά 4 γραμμάρια

 

Τα πολυακόρεστα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ανάπτυξη και διατήρηση των κυττάρων του σώματός. Έλαια πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά παρέχουν επίσης απαραίτητα λίπη που το σώμα χρειάζεται, όπως το λινολεϊκό οξύ (ωμέγα-6 λιπαρό οξύ) και το άλφα-λινολενικό οξύ (ωμέγα-3 λιπαρό οξύ). Θεωρούνται απαραίτητα γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και πρέπει να τα παίρνουμε μέσα από τη διατροφή.

Η American Heart Association συνιστά τον περιορισμό των κορεσμένων λιπών, που βρίσκονται στο βούτυρο, το τυρί, το κόκκινο κρέας και σε άλλες ζωικές τροφές. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συνολική διατροφική εικόνα. Τα κορεσμένα λίπη είναι μόνο ένα κομμάτι του πάζλ. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, τρώγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, ψάρια, πουλερικά και αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λιπαρά με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά είναι μικρότερο το ποσοστό να εμφανίσετε κάποια από τις παραπάνω ασθένειες.