ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και συνάμα θρεπτικά μπαχαρικά που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Μπορούμε να το συναντήσουμε είτε με την μορφή σκόνης, είτε με την μορφή νηματιδίων, ενώ πλέον αποτελεί download (16)βασικό συστατικό συσκευασμένων ειδών διατροφής, σε βιολογικά ή μη αφεψήματα. Εδώ και τριακόσια χρόνια ο Κρόκος Κοζάνης καλλιεργείται και αναπτύσσεται αποκλειστικά στο Ν. Κοζάνης.

Τα βασικά του θεραπευτικάσυστατικά είναι η πικροκροκίνη , η κροκίνη , η σαφρανόλη καθώς και η κροκετίνη οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ισχυρή αντιοξειδωτική , αντιθρομβωτική και αντικαρκινική του δράση. Επίσης περιέχει και άλλα συστατικά όπως καροτενοειδή που έχουν αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνη C που δρά ως ισχυρό αντιοξειδωτικό εξουδετερώνοντας αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βάση πολλών σοβαρών ασθενειών, σίδηρο για την αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας, μαγνήσιο που βοηθά στην προφύλαξη από το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα,στη διατήρηση της αντοχής των οστών μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και περιορίζοντας τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών, μαγγάνιο που βοηθά το σώμα να μετατρέπει την πρωτεΐνη και το λίπος σε ενέργεια, προωθεί τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και συμμετέχει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και κάλιο που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος.

Όσον αφορά στην κατανάλωση ροφημάτων κρόκου Κοζάνης όταν ο κρόκος είναι σε στίγματα, υπολογίζουμε 10-12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού. Όταν ο κρόκος είναι σε σκόνη χρησιμοποιούμε μισό από το φακελάκι των 0,25g για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού. Η σκόνη δεν χρειάζεται μούλιασμα, αλλά προστίθεται κατευθείαν στα ροφήματα ή το νερό. Η συστηματική ένταξη του κρόκου Κοζάνης συστήνεται καθημερινά είτε στη μαγειρική είτε σε μορφή ροφημάτων, έτσι ώστε να αυξηθεί η αντιοξειδωτική πρόσληψη, η οποία αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία.