ΚΕΦΙΡ

Το κεφίρ είναι ένα φυσικό προβιοτικό που προέρχεται από το γάλα, όπως το γιαούρτι. Έχει υψηλή θρεπτική αξία, επειδή τα συστατικά του υφίστανται ζύμωση από τα ευεργετικά βακτήρια που περιέχει. imagesΈνα ποτήρι κεφίρ περιέχει 500 δισεκατομμύρια βακτήρια και περισσότερα από 40 είδη ωφέλιμων βακτηρίων. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου και της εντερικής χλωρίδας.
Περιέχει φιλικά βακτήρια, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου, που συμβάλλουν στην υγεία του νευρικού συστήματος, την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων, τη σωστή συντήρηση του σώματος και την παραγωγή ενέργειας.

Πώς να φτιάξετε κεφίρ στο σπίτι!
Η σωστή αναλογία κεφίρ – γάλακτος είναι 1:10. Βάλτε 50 γραμμάρια ≪σπόρους≫ κεφίρ σε ένα καθαρό γυάλινο δοχείο.
Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα, κατά προτίμηση βιολογικό αγελαδινό ή κατσικίσιο (πλήρες ή αποβουτυρωμένο), και κλείστε το δοχείο. Το δοχείο δεν πρέπει να γεμίσει πλήρως (μέχρι τα 2/3 του). Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 24-48 ώρες, μακριά από άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Όσο περισσότερο παραμένουν οι ≪σπόροι≫ του κεφίρ στο γάλα, τόσο πιο παχύρρευστο και όξινο γίνεται και τόσο αυξάνεται η δύναμη και η θρεπτική του αξία. Γενικά, δεν πρέπει να το αφήσετε για λιγότερο από 12 ώρες και περισσότερο από 3 ημέρες.