καρύδα : μια υγιεινή επιλογή ;;;

ΚΑΡΥΔΑ : ΜΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ;;;

Τα τελευταία χρόνια η καρύδα, το γάλα καρύδας και άλλα προϊόντα με βάση αυτήν είναι ευρέως διαδεδομένα και η χρήση τους ολοένα και αυξάνεται. Ωστόσο, αληθεύει η φήμη ότι το λάδι καρύδας είναι καλύτερο από τα περισσότερα λάδια;;;

Το έλαιο καρύδας αποτελείται κατά 90% από κορεσμένο λίπος, έχει δηλαδή μεγαλύτερη καρύδα : μια υγιεινή επιλογή ;;;περιεκτικότητα από το βούτυρο (περίπου 64% κορεσμένα λιπαρά), το βόειο κρέας (40%) ή ακόμα και το λαρδί (επίσης 40%). Το υψηλό επίπεδο κορεσμένου λίπους στη διατροφή είναι ανθυγιεινό, επειδή αυξάνει τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έτσι φαίνεται ότι το λάδι καρύδας είναι ανθυγιεινό για την καρδιά μας.

Ωστόσο, αυτό που είναι ενδιαφέρον για το λάδι καρύδας είναι ότι ενισχύει την “καλή” HDL χοληστερόλη. Το λίπος στη διατροφή, είτε είναι κορεσμένο είτε ακόρεστο, έχει την τάση να αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, αλλά το έλαιο καρύδας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Το κορεσμένο λίπος διαιρείται σε διάφορους τύπους και περίπου το μισό από το κορεσμένο λίπος του ελαίου καρύδας είναι το λαυρικό οξύ, έχει δηλαδή την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτό το οξύ σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα έλαια και πιθανότατα αυτό είναι υπεύθυνο για τις ασυνήθιστες επιδράσεις του ελαίου καρύδας στην HDL χοληστερόλη.

καρύδα : μια υγιεινή επιλογή ;;;Αλλά τα φυτικά έλαια είναι κάτι περισσότερο από λιπαρά. Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες, οπότε οι συνολικές τους επιδράσεις στην υγεία δεν μπορούν να κριθούν μόνο από τις αλλαγές στην LDL και την HDL. Η καρύδα έχει μια υπέροχη γεύση και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν η κατανάλωση ελαίου καρύδας είναι περιστασιακή. Το λάδι καρύδας είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι οι μάγειρες πειραματίζονται με τη χρήση του αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη σε διάφορες παρασκευές. Για παράδειγμα, στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, το μαγείρεμα με λάδι καρύδας μπορεί να είναι απαραίτητο. Ωστόσο, στην καθημερινότητα είναι καλό να αποφεύγεται και να χρησιμοποιείται με φειδώ.

Οι περισσότερες έρευνες μέχρι στιγμής για την εξέταση της επίδρασής της καρύδας στα επίπεδα χοληστερόλης, είναι βραχυπρόθεσμες. Δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς το λάδι καρύδας επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις. Σίγουρα όμως το λάδι καρύδας δεν είναι τόσο υγιεινό όσο τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το σογιέλαιο, τα οποία περιέχουν κυρίως ακόρεστα λιπαρά και ως εκ τούτου μειώνουν την LDL χοληστερόλη και αυξάνουν την HDL. Η επίδραση του ελαίου καρύδας στην ενίσχυση της HDL χοληστερόλης μπορεί να το καθιστά “λιγότερο ανθυγιεινό”, παρά την υψηλή του περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά εξακολουθεί να μην αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ανάμεσα στα υπόλοιπα διαθέσιμα έλαια.