ΚΑΡΠΟΥΖΙ
ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Εκτός από την πλούσια γευστική απόλαυση που μας προσφέρει, το καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C , περιέχει λυκοπένιο, κιτρουλίνη, αργινίνη, φυτικές ίνες και κάλιο. Είναι μέλος της βοτανικής οικογένειας και χωρίζεται σε 5 είδη: το seeded (αυτό που όλοι γνωρίζουμε), το χωρίς κουκούτσια, το mini, το κίτρινο και το πορτοκαλί.
Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, το καρπούζι θεωρείται στην πραγματικότητα ενα πυκνό σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμο. Ένα τρόφιμο που παρέχει μια μεγάλη ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών όπως το καρπούζι μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, της θνησιμότητας, της εμφάνισης διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και προωθεί μια υγιή επιδερμίδα, δυνατά μαλλιά, παρουσιάζεται αύξηση της ενέργειας και μείωση του συνολικού βάρους.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
Αντιοξειδωτική δράση:
Το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο ένα αντιοξειδωτικό συστατικό-εξουδετέρωση ελεύθερων ριζών. Δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου, της στεφανιαίας νόσου, της αθηροσκλήρωσης και της καρδιαγγειακής νόσου. Η περιεκτικότητα σε λυκοπένιο στα καρπούζια αυξάνεται όσο αυξάνει και η ωρίμανση του.
Αντιοξειδωτικές καροτενοειδή ουσίες που βρέθηκαν στο καρπούζι περιλαμβάνουν επίσης σημαντικές ποσότητες β-καροτένιο. Όπως και το λυκοπένιο, το β-καροτένιο στο καρπούζι αυξάνει με την ωρίμανση.
Η χολίνη είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό και πολύπλευρο θρεπτικό αντιοξειδωτικό συστατικό στο καρπούζι που βοηθά το σώμα μας κατά τον ύπνο, στην κίνηση των μυών, στη μάθηση και τη μνήμη. Bοηθά επίσης στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.
Αντιφλεγμονώδη δράση:
Το λυκοπένιο στο καρπούζι είναι ένας καλά τεκμηριωμένος αναστολέας πολλών φλεγμονωδών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής προ-φλεγμονωδών μοριακών μηνυμάτων και της έκφρασης ενζύμων που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση.
Ενυδατώνει το σώμα: 90% αυτού αποτελείται απο νερό. Έχει την ικανότητα να μας δροσίζει και να βοηθά στην καταπολέμηση της θερμότητας τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.
Πέψη και δυσκοιλιότητα: το καρπούζι, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού και φυτικών ινών στο περιεχόμενό του, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και την προώθηση της κανονικότητας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
Μυϊκός πόνος: Το καρπούζι και ο χυμός καρπουζιού έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τους μυϊκούς πόνους και βελτιώνουν το χρόνο αποκατάστασης μετά την άσκηση σε αθλητές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει λόγω της L-κιτρουλίνης (αμινοξύ) που περιέχεται στο καρπούζι.
Δέρμα: Το καρπούζι είναι επίσης σημαντικό για το δέρμα σας, επειδή περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή σμήγματος, που διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης αναγκαία για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C (ένα φλιτζάνι καρπούζι παρέχει 21% των ημερήσιων αναγκών) είναι επίσης απαραίτητη για την κατασκευή και τη συντήρηση του κολλαγόνου, το οποίο παρέχει δομή στο δέρμα και τα μαλλιά. Το καρπούζι συμβάλλει επίσης στη συνολική ενυδάτωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την κατοχή υγειούς επιδερμίδας και μαλλιών.
Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη άσθματος είναι χαμηλότερη σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβανομένων το καρπούζι.
Η αρτηριακή πίεση: Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το American Journal of Hypertension διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα καρπουζιού είχαν ως αποτέλεσμα την μειωμένη αρτηριακή πίεση.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε πρόσφατη μελέτη ενθαρρύνουν τους επαγγελματίες υγείας για υπόδειξη κατανάλωσης αυτού του φρούτου από τον πληθυσμό, ιδιαίτερα από τους ασθενείς με δυσλιπιδαιμία.
Τα οφέλη αυτά μπορουν να γίνουν κατανοητά σημειώνοντας την αυξημένη συγκέντρωση της αργινίνης στο πλάσμα και της κιτρουλίνης μετά την κατανάλωση καρπουζιου. Η αργινίνη αυξάνει την οξείδωση των λιπών και της γλυκόζης, μειώνει την υπεργλυκαιμία, βελτιώνοντας την δυσλιπιδαιμία, και συμβάλλει στην μείωση της λιπώδους μάζας σε παχύσαρκα διαβητικά ζώα. Η κιτρουλίνη μετατρέπεται σε αργινίνη, ρυθμίζει τον μεταβολισμό της ενέργειας υποστρωμάτων, βελτιώνει τις καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες, και μειώνει το αυξημένο οξειδωτικό στρες.
Έπειτα η δυσλιπιδαιμία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων, και το εκχύλισμα καρπουζιού ως συμπλήρωμα φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την κατάσταση υπερλιπιδαιμίας λόγω της παρουσίας θρεπτικών συστατικών, όπως αργινίνη και κιτρουλίνη.
ΕΡΕΥΝΑ:
Σαράντα τρία άτομα με δυσλιπιδαιμία χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες: πειραματική (n = 22) και ελέγχου (n = 21) ομάδες. Χορηγήθηκαν ημερησίως για 42 ημέρες με 6 g εκχυλίσματος καρπούζι ή ένα μείγμα υδατανθράκων (σακχαρόζη / γλυκόζη / φρουκτόζη).
Αποτελέσματα: Η χρήση του εκχυλίσματος καρπούζι είχε ως αποτέλεσμα την μειωμένη συνολική χοληστερόλη του πλάσματος και την λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας LDL, χωρίς μεταβολή των τριγλυκεριδίων, της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας. Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στις ανθρωπομετρικές παραμέτρους που αναλύθηκαν. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για να αποδειχθεί η ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης εκχυλίσματος καρπουζιού στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων στο πλάσμα σε ανθρώπους.
Συμπεράσματα: Η κατανάλωση αυτου του λειτουργικου τροφίμου αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική θεραπεία στη συνδυασμένη θεραπεία ασθενών με δυσλιπιδαιμία, την προαγωγή της υγείας και την ελαχιστοποίηση της ανάπτυξης των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
http://www.whfoods.com/
http://www.medicalnewstoday.com/
Supplementation with Watermelon Extract Reduces Total Cholesterol and LDL Cholesterol in Adults with Dyslipidemia under the Influence of the MTHFR C677T Polymorphism Nayara M. L. Massa MD, Alexandre S. Silva PhD, Caio V. C. de Oliveira MD, Maria J. C. Costa PhD, Darlene C. Persuhn PhD, Carlos V. S. Barbosa MD & Maria da C. R. Gonçalves PhD