ΙΠΠΟΦΑΕΣ

download (9)Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται την τελευταία διετία, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό.

Υπάρχουν 6 είδη και 12 υποείδη αυτόχθονα σε μια ευρεία περιοχή της Ευρώπης και της Ασίας.
Το ιπποφαές περιέχει περισσότερα από 190 θρεπτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς, βιταμίνης D που βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό και την ενσωμάτωσή τους στα οστά, βιταμίνης Κ που βοηθά στο σχηματισμό των οστών και στην ανασύστασή τους και στην πηκτικότητα του αίματος,βιταμίνη C περίπου 15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι, βιταμίνη E η οποία προστατεύει τις μεμβράνες και άλλες σημαντικές κυτταρικές δομές των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από τις ελεύθερες ρίζες και τα προϊόντα της οξείδωσης, β-σιτοστερόλη που μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα, φλαβονοειδήπου έχουν αντιοξειδωτικέςιδιότητες καθώς και σε β-καροτένιο, λυκοπένιο, α-καροτίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, συστατικά με αντικαρκινική δράση και κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας, του καταρράκτη, της μειωμένης νυχτερινής όρασης και της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Περιέχει 18 διαφορετικά αμινοξέα, από τα οποία τα 8 είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινοοργανισμό. Εκείνο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι το ασπαρτικό οξύ που έχει σημαντικό ρόλο στον κύκλο της ουρίας και στον σχηματισμό DNA και RNA.Διαθέτει σημαντικά λιπαρά οξέα όπως ω-3, ω-6, ω-9 και το σπάνιο ω-7 που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου II, να εμποδίσει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας και να αυξήσει την HDL χοληστερίνη. Ακόμα περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, νάτριο, σελήνιο και ψευδάργυρο, απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία

Το ιπποφαές σήμερα είναι διαθέσιμο σε πολλές μορφές και ποιότητες. Μπορείτε να το βρείτε σε συμπληρώματα διατροφής με τη μορφή κάψουλας, σε έλαιο, σε αποξηραμένη μορφή, σε σκόνη, σε αφεψήματα και τσάι, σε χυμούς, σε κρασιά ή λικέρ και σε προϊόντα ομορφιάς. Μπορείτε να το πίνετε σαν αφέψημα ή έγχυμα 2-3 φορές την ημέρα ή να παίρνετε 1 κάψουλα την ημέρα.