θυρεοειδιτιδά hashimoto & διατροφή

ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ HASHIMOTO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η νόσος του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό ή υπολειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Με αυτήν την ασθένεια, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή και δεν μπορεί να συνθέσει αρκετές ορμόνες.Tα παρακάτω τρόφιμα περιέχουν μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον θυρεοειδή και την ανοσολογική υγεία και είναι τα ακόλουθα:

1.    Φύκια

Το ιώδιο που βρίσκεται στα φύκια είναι ένα από τα δύο κύρια δομικά στοιχεία της θυρεοειδούς ορμόνης. Τα φύκια είναι μια από τις καλύτερες πηγές διατροφικού ιωδίου και υπάρχουν αρκετοί δημιουργικοί (και νόστιμοι) τρόποι για να το προσθέσετε στη διατροφή σας όπως πιάτα με σούπες σούσι, νουντλς και ψητά θαλασσινά φύλλα.

2.    Βόειο κρέας, κοτόπουλο και άλλες ζωικές πρωτεΐνες

Οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα τα οποία παίζουν έναν τεράστιο ρόλο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η ζωική πρωτεΐνη περιέχει επίσης αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία του θυρεοειδούς, όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και η τυροσίνη.

  • Σελήνιο

Χρησιμοποιείται για τη μετατροπή της Τ4 (τη μορφή αποθήκευσης της θυρεοειδούς ορμόνης) σε Τ3 (την ενεργή μορφή) και για την εξουδετέρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο είναι ένα επιβλαβές οξειδωτικό παραπροϊόν της μετατροπής ιωδίου. Σημαντικές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια Βραζιλίας (περίπου 70-90 mcg ανά καρπό), τα αβγά, οι σαρδέλες, ο σολομός, οι σπόροι Chia, ηλιόσποροι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το αρνίσιο ή μοσχαρίσιο συκώτι και τα μανιτάρια.

  • Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βοηθά στη μετατροπή της Τ4 σε Τ3 ενώ παράλληλα ανιχνεύει πότε τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στον υποθάλαμο είναι χαμηλά. Για τους λόγους αυτούς, η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου συνδέεται με την μειωμένη παραγωγή ορμονών και τον υποθυρεοειδισμό. Ενδεικτικά τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο είναι το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το χοιρινό, τα στρείδια, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τα ρεβίθια, τα κόκκινα φασόλια, η κινόα, η βρώμη, τα κάσιους, οι ηλιόσποροι και το μπρόκολο.

  • Σίδηρος & Τυροσίνη

Ο συνδυασμός του σιδήρου μαζί με το αμινοξύ τυροσίνη ενισχύει τη διαδικασία της μετατροπής της Τ4 σε Τ3. Πλούσιες πηγές τυροσίνης είναι το τυρί, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα αμύγδαλα, οι κολοκυθόσποροι, καθώς και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αντίστοιχα, τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το χοιρινό και τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα όσπρια (ιδίως φασόλια), τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες και τα βερίκοκα, τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και ο αρακάς.

3.    Φυλλώδη λαχανικά

Ο θυρεοειδής σας και ολόκληρο το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξαρτώνται από την ύπαρξη μιας θυρεοειδίτιδα hashimoto & διατροφήσειράς βιταμινών Β που λειτουργούν αποτελεσματικά. Τα φυλλώδη πράσινα φύλλα, όπως το λάχανο, η ρόκα και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών Β που χρειάζονται για να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οι ακόλουθες βιταμίνες Β που βρίσκονται στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι οι εξής:

  • Β1 (Θειαμίνη): βοηθά το σώμα σας να παράγει νέα κύτταρα και να μειώνει το άγχος προστατεύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  • Β2 (Ριβοφλαβίνη): λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι επιζήμιες για ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς σας.
  • Β3 (Νιασίνη): είναι ένα αντιφλεγμονώδες θρεπτικό συστατικό.
  • B9 (Φολικό): Παίζει ρόλο στη σύνθεση και επισκευή του DNA και ενθαρρύνει την ανάπτυξη κυττάρων και ιστών σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς σας.

4.    Σολομός

θυρεοεοδίτιδα hashimoto & διατροφήΤα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον σολομό έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση και τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο. Τα μακράς αλύσου λιπαρά οξέα καταπολεμούν τη συστηματική φλεγμονή που οδηγεί στην θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Βοηθούν επίσης τις ορμόνες του θυρεοειδούς να εισέλθουν στα κύτταρα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η λειτουργία τους. Ο σολομός έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, οι οποίες υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα με πολλούς τρόπους. Η πρόσληψη ω-3 ιχθυέλαιου σε μορφή συμπληρώματος είναι μία λύση για να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε επαρκή ποσότητα.

5.    Αβοκάντο

Τα αβοκάντο περιέχουν 15 γρ. υγιεινών λιπών όπως το ελαϊκό οξύ και 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα (συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, του σιδήρου, του ψευδαργύρου, της βιταμίνης Κ και του φολικού οξέος) που καταστέλλουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

6.    Φρούτα και λαχανικά

Τα πορτοκαλί φρούτα και  λαχανικά, όπως το πορτοκάλι, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και για την μεταφορά της ενεργού μορφής της θυρεοειδούς ορμόνης στα κύτταρα.